Ούτε… ανάσα δεν πρόλαβαν να πάρουν οι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα. Με την πλειοψηφία όσων έχουν τοποθετήσεις σε bitcoin αλλά και άλλα cryptos να βρίσκεται «κάτω από το νερό», η ελπίδα για τη σωτηρία φάνηκε να προβάλλει στον ορίζοντα με την άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές τους. Όμως οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες. Ο κρυπτο-χειμώνας αποδεικνύεται ότι δεν είχε τελειώσει, αλλά έκανε ένα μικρό… διάλειμμα, όπως είναι οι Αλκυονίδες ημέρες στον χειμώνα. Ήδη σήμερα (10/3) το Bitcoin έφτασε σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών, υποχωρώντας κάτω από τα 20.000 δολάρια.
Η διαφορά είναι ότι, τώρα, μετά από αυτές τις «Αλκυονίδες», οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο κρυπτο-χειμώνας θα είναι πολύ βαρύς. Ίσως βαρύτερος απ’ όσο γνωρίζαμε τώρα, επαναφέροντας εφιαλτικά για τους επενδυτές -πολύ δε περισσότερο τους retail- σενάρια, τα οποία κάνουν λόγο ακόμα και για κατάρρευση του bitcoin στα επίπεδα των 5.000 δολαρίων. Και, κατά κοινή παραδοχή, είναι 3 οι παράγοντες που αναγνωρίζονται ως αυτοί που προκαλούν τη νέα «παγωνιά» στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.
1. Το ντόμινο της Silvergate
Ήταν Νοέμβριος του 2021 όταν η εισηγμένη κρυπτο-τράπεζα Silvergate σημείωνε ιστορικό υψηλό. H μετοχή της τράπεζας, η οποία έχει ηλικία άνω των 30 ετών, αλλά από το 2013 έχει μετατοπίσει τις δραστηριότητές της στα κρυπτονομίσματα, είχε φτάσει τα 222,13 δολάρια στις 3 Νοεμβρίου 2021. Τα πράγματα θα άλλαζαν άρδην.
Την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή της Silvergate, ξεπέρασε και το απόλυτο σημείο ρευστοποίησης, κλείνοντας κάτω από τα 5 δολάρια, στα 4,86 δολάρια, έχοντας εξαϋλώσει το 98% της αξίας της από τα υψηλά εκείνου του Νοεμβρίου. Λίγο νωρίτερα, η κρυπτοτράπεζα είχε ανακοινώσει ότι αποφάσισε να απενεργοποιήσει το δίκτυο πληρωμών της, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τη βιωσιμότητά της μετά από το χτύπημα που δέχθηκε (και) αυτή από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX.
Κάπως έτσι, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Μια κρίση εμπιστοσύνης, ένας πανικός, μια κατάρρευση και ένα εφιαλτικό ντόμινο καταρρεύσεων μετά από ένα «κανόνι» που συμπαρασύρει τα πάντα. Όπως η Silvergate επλήγη από τα 8 δισ. δολάρια που απέσυραν οι (πανικόβλητοι) επενδυτές το Q3 του 2022, έτσι εξαϋλώθηκαν 7 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μέσα σε λίγες ημέρες, την περασμένη εβδομάδα.
Ενδεχομένως να μη χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Όπως έγινε με μια σειρά από «κανονιών», η διαφαινόμενη κατάρρευση της τράπεζας προκαλεί νέα κρίση εμπιστοσύνης, αυτή τη φορά ίσως στο πιο σημαντικό κομμάτι του οικοσυστήματος, αυτό της αποθήκευσης όποιας αξίας. Και η κρίση εμπιστοσύνης δεν έχει πάντα μόνο αντίκρυσμα στην τιμή των κρυπτονομισμάτων. Κατά κανόνα, επηρεάζει μια σειρά εταιρειών του κλάδου, στις οποίες προκαλεί βαριά πλήγματα. Στην περίπτωσή μας, πληγές μετρούν η Coinbase και η Galaxy Digital, η εταιρεία εξόρυξης bitcoin Ebang International και πολλοί ακόμα. Πού θα σταματήσει το ντόμινο;
2. Binance: Ο γίγαντας υπό πίεση
Στη διάρκεια της σκανδαλώδους υπόθεσης της κατάρρευσης του FTX, οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι ένας γίγαντας του κλάδου και ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας που αποτελούσε τον εγγυητή της λειτουργίας του, μπορεί να έχουν πήλινα πόδια. Και να καταρρεύσουν εν μία νυκτί. Όταν, λοιπόν, το Νοέμβριο, η FTX κατέρρευσε, ο κύριος αντίπαλός της, η Binance, αναδείχθηκε στον αδιαμφισβήτητο γίγαντα του κρυπτο-κόσμου. Όμως και αυτός ο γίγαντας, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει πόδια, όχι πήλινα.
Και αυτό θα το κάνει αυτό το διάστημα, όσο οι αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές εντείνουν την πίεσή τους προς την εταιρεία. Σήμερα, η SEC, το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εμπορίου και άλλες υπηρεσίες, Πολιτειακές και Ομοσπονδιακές, ερευνούν εξονυχιστικά τη Binance. Και όσο διαρρέουν πληροφορίες για έρευνες σχετικά με ζητήματα που αφορούν ενδεχομένως ακόμα και υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, η αγωνία μεγαλώνει.
Επτά τοις εκατό έχασε η Binance την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς λόγω αυτής της αγωνίας και κυρίως αφότου έγινε γνωστό ότι ομάδα Αμερικανών νομοθετών ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την Binance, επικαλούμενη πιθανά στοιχεία «ότι το ανταλλακτήριο είναι εστία παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων που έχει διευκολύνει πληρωμές άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγκληματίες και υπεκφυγές κυρώσεων». Εάν η
Binance’s αποδειχθεί ότι εμπλέκεται σε τέτοιες παράνομες δραστηριότητες, θα μάθουμε εάν είναι «too big to fail». Και, φυσικά, εάν το οικοσύστημα είναι σε θέση να «σηκώσει» ένα τέτοιο fail.
3. «Δεν μπορείς να τους εμπιστεύεσαι»
Το περασμένο Σάββατο, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bybit ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις αναλήψεις σε αμερικανικά δολάρια. Και προστέθηκε σε μια σειρά εταιρειών του χώρου που ουσιαστικά «παγώνουν» τις συναλλαγές εν μέσω της κρίσης της Silvergate. Το ερώτημα, ωστόσο, για όσους έχουν τοποθετήσεις σε ανταλλακτήρια όπως η Bybit, είναι εάν εγγυάται κάποιος ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή.
Την σαφή, αλλά… τρομακτική απάντηση δίνουν οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ. «Δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι κανέναν». Τα λόγια αυτά βγαίνουν από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του αναπληρωτή επικεφαλής του Ελεγκτικού Γραφείο Νομισμάτων (OCC) των ΗΠΑ, Μάικλ Σου. Σε σημειώσεις του προς εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Τραπεζιτών στην Ουάσινγκτον, ο Σου αναφέρει: «Δεν θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιοι παίκτες είναι αξιόπιστοι και ποιοι όχι, έως ότου ένα αξιόπιστο τρίτο μέρος, όπως μια ενοποιημένη εποπτική αρχή της εκάστοτε χώρας, μπορέσει να τους επιβλέπει ουσιαστικά. Προς το παρόν, καμία πλατφόρμα κρυπτογράφησης δεν υπόκειται σε ενοποιημένη εποπτεία. Ούτε μία».
Φυσικά, ο Σου δεν είναι ο πρώτος -ούτε ο τελευταίος- επίσημος που διατυπώνει αυτό το επιχείρημα. Οι σχετικές προειδοποιήσεις της σημερινής Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και μια σειρά κεντρικών τραπεζών, ανάμεσά τους και η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβονται στα κρυπτονομίσματα, αποφεύγοντας να τα εκλάβουν ως μέσα αποθήκευσης αξίας, ή επένδυσης και χαρακτηρίζοντάς τα περισσότερο ως «τζόγο».
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την πρόθεση των ρυθμιστικών Αρχών να εποπτεύσουν σκληρά το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα όσο τα «κανόνια» βυθίζουν στην απόγνωση εκατομμύρια retail επενδυτές που είχαν τοποθετήσει σε αυτά τις περιουσίες τους. Όμως, με δεδομένο ότι η core ταυτότητα των κρυπτονομισμάτων είναι η ανεξαρτησία από τις τράπεζες και τα κεντρικά συστήματα, όταν ενταθεί η εποπτεία, τα cryptos θα πρέπει να αναζητήσουν νέα ταυτότητα…
Διαβάστε ακόμα
Η επενδυτική άνοιξη των Ισραηλινών στην Ελλάδα – «Σαρώνουν» τουρισμό και real estate (pics)