ΑΓΟΡΕΣ

Νέα βουτιά για το ρούβλι έναντι του δολαρίου στο 100:1 (γράφημα)

Πηγή ανησυχίας για τη Ρωσία η πορεία του νομίσματος

Το ρούβλι υποτιμήθηκε στα 100 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ξεπερνώντας ένα σημαντικό ψυχολογικό όριο για τους Ρώσους καταναλωτές και την κυβέρνηση, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες να περιοριστεί η ελεύθερη πτώση του νομίσματος.

Το ρούβλι υποχώρησε κατά 0,5% στα 100,255 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, προτού πάει στα 99,94 νωρίτερα στη Μόσχα. Η πτώση το επανέφερε στο όριο που προκάλεσε την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων τον Αύγουστο και προκάλεσε έντονες συζητήσεις σχετικά με πιθανά μέτρα ελέγχου των κεφαλαίων για την ενίσχυση του ρουβλίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στην επιφάνεια βγήκαν οι διαφωνίες μεταξύ του Κρεμλίνου και της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης του ρουβλίου.

Η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, προειδοποίησε κατά της χρήσης διοικητικών μέτρων για τη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας, επιλέγοντας αντ’ αυτού να βασιστεί στη νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 12% από 8,5% σε έκτακτη συνεδρίαση τον Αύγουστο, αφού το ρούβλι διέσπασε για τελευταία φορά το όριο των 100 μονάδων, αυξάνοντάς το κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα στο 13% τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση του επιτοκίου τον Αύγουστο ήταν η πιο απότομη από την εποχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αν και έχει περιορισμένο αντίκτυπο μέχρι στιγμής, το ρούβλι θα ήταν πολύ πιο αδύναμο χωρίς την αύξηση, δήλωσε η Ναμπιούλινα στο Οικονομικό Φόρουμ της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τον Αύγουστο ότι θα απέχει από τις αγορές ξένων νομισμάτων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, το ρούβλι συνέχισε να υποχωρεί, καθώς η ζήτηση για σκληρό νόμισμα στη Ρωσία αυξάνεται εν μέσω ανάκαμψης των εισαγωγών, την ώρα που η οικονομία βρίσκεται υπό διεθνείς κυρώσεις λόγω του πολέμου.

Οι μεγάλοι εξαγωγείς της Ρωσίας, οι κύριοι προμηθευτές ξένου συναλλάγματος, έχουν βιώσει ταυτόχρονα σημαντική μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει περιορίσει τα μέτρα της με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων πώλησης στο ρούβλι κάνοντας απλώς συστάσεις προς τους εξαγωγείς να παραδώσουν περισσότερα έσοδα σε ξένο νόμισμα, χωρίς να επιβάλει καμία υποχρέωση.

Το υπουργείο Οικονομικών τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά υποχώρησε μπροστά στην αντίθεση της κεντρικής τράπεζας. Ο υπουργός Οικονομίας πρότεινε επίσης τη διάσπαση της αγοράς συναλλάγματος κατά το παράδειγμα της Κίνας, η οποία έχει χερσαίες και υπεράκτιες ισοτιμίες για το εθνικό της νόμισμα, μια ιδέα που επικρίθηκε έντονα από τη Ναμπιούλινα.

Διαβάστε ακόμα

Προϋπολογισμός 2024: «Χρυσή τομή» για μισθούς, ακρίβεια, αναβαθμίσεις και καταστροφές (πίνακας)

Πλειστηριασμοί: Ποια είναι τα 3+1 νέα ηχηρά σφυριά για ξενοδοχεία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""