(last update: 16.07) Προς την ελάχιστη ημερήσια τιμή τους οδεύουν οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις 790 μονάδες να αποτελούν ένα πρώτο «ανάχωμα» στις μαζικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες νωρίτερα έφεραν την αγορά μία ανάσα από το χαμηλό έτους. Οι πωλητές περιόρισαν αισθητά τη δραστηριότητα τους, μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε αθρόες αγορές ομολόγων. Ωστόσο, η μεγάλη «εικόνα» παραμένει αρνητική, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ελλάδας να υπερβαίνει πρόσκαιρα το 5%.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,22% και διαμορφώνεται στις 796,68 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (798,44 μονάδες), αλλά και ανακτώντας 13 μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας. Νωρίτερα, άλλωστε, η πτώση έφθανε έως το 1,8%. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 783,06 έως 797,10 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 46 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ενδοσυνεδριακά έχανε έως και 4%, αυτή τη στιγμή υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,32% και τις 528 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει κατά 2,7% και περιορίζεται στο 1,07 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Eurobank, η οποία βρίσκεται στο -1,8% και το 0,86 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έπεται με απώλειες 0,7%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank κινείται αντίρροπα και ενισχύεται κατά 0,6%. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +0,59% 0,852 ευρώ
- Eurobank -1,82% 0,8642 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,71% 3,068 ευρώ
- Πειραιώς -2,71% 1,0775 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,49% και 1.908 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola κατακρημνίζεται στο -3,7% και «πέφτει» στα 21,2 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ συρρικνώνεται στο -1,5% και τα 7,1 ευρώ. Η μετοχή της Aegean, ταυτόχρονα, διολισθαίνει στο -1,2% και τα 4,5 ευρώ, με τη μετοχή της Lamda Development να μειώνεται στο -1,3% και τα 5,5 ευρώ. Απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος βρίσκονται οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil, οι οποίες διευρύνονται κατά 1,5% και κατά 2,6% αντίστοιχα, χάρη στις πληροφορίες περί αναβολής της έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη. Η μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΤΕ σημειώνει κέρδη κατά 1,5%, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αυξάνεται κατά 1,7% εν μέσω των εξελίξεων για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,74% και 1.264 μονάδες), η μετοχή της Πλαίσιο ξεχωρίζει αρνητικά στο -4,2% και τα 2,9 ευρώ, με τις απώλειες στη μετοχή της ΑΒΑΞ να διαμορφώνονται άνω του 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 57,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.
Έντονη νευρικότητα στις αγορές
Η Λεωφόρος Αθηνών, παρότι καταφέρνει να «μαζέψει» τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, συνεχίζει να τελεί υπό κλοιό πιέσεων, οι οποίες νωρίτερα ανάγκασαν τον Γενικό Δείκτη να υπαναχωρήσει στο όριο των 790 μονάδων, απειλώντας ακόμη και το στήριγμα των 779 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το χαμηλότερο σημείο του έτους.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές, εξάλλου, είναι εξόχως αρνητική, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, υπό τον φόβο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, της επιδείνωσης των γεωπολιτικών ρίσκων στην Ουκρανία, της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης και φυσικά, της πιθανότητας ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Παρότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο άμεσης συρρίκνωσης του ΑΕΠ (αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη για φέτος και μικρή επιβράδυνση το 2023), εντούτοις εξακολουθεί να επηρεάζεται δυσμενώς, κάτι που αποτυπώνεται εμφανέστερα στην αγορά των κρατικών ομολόγων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς τίτλου εκτινάχθηκε την Τετάρτη -έστω και πρόσκαιρα- στο ψυχολογικό όριο του 5%, το οποίο ισούται με το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017 (υψηλό 5ετίας). Τα spreads (απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), ταυτόχρονα, καθορίζονται στις 269 μονάδες.
Φυσικά, οι παραπάνω εξελίξεις δεν «ακουμπούν» μόνο την Ελλάδα, διότι επιδρούν εξίσου σημαντικά και στις υπόλοιπες χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του γερμανικού ομολόγου κυμαίνεται στο 2,2% (υψηλό 11 ετών), η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου καθορίζεται στο όριο του 4% (υψηλό 12 ετών), ενώ η απόδοση του βρετανικού ομολόγου προσεγγίζει το 4,5% (υψηλό 14 ετών).
Καταλυτική, πάντως, είναι η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England), η οποία προχωράει σ’ ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς μακροπρόθεσμων τίτλων, με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Οι αγορές ομολόγων θα διαρκέσουν έως τις 14 Οκτωβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά προκλήσεων -από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό έως την ενεργειακή κρίση, τα υψηλότερα επιτόκια και την ιταλική αβεβαιότητα- οι οποίες υπονομεύουν το αγοραστικό περιβάλλον, φρενάροντας την όποια διάθεση για επιπλέον ρίσκο.
Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα άκρως θετικά αποτελέσματα των εταιρικών εισηγμένων «πέφτουν» σε ένα βαρέλι… δίχως πάτο, καθώς αδυνατούν να αντιστρέψουν την καθοδική πορεία. «Χωρίς αμφιβολία, οι μαύροι κύκνοι του εξωτερικού περιβάλλοντος, στερούν από το ελληνικό χρηματιστήριο την ευκαιρία να διαγράψει μια θετική πορεία» σχολιάζει, ενδεικτικά, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΥ.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,33% και τις 383 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,21%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,83% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,29%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 1,77%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος, εξαιτίας των ανησυχιών για την ύφεση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -1,12% και τα 77,62 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,94% και τα 85,46 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -0,5% και τα 1.628 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης
Τα Μπακακάκια είναι media hot, ο Αντιβασιλέας της αγοράς και οι ζημιές στους Πεταλιούς
Στην Ελλάδα ο CEO της Jet2 – Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2023 με 1,3 εκατ. θέσεις
Dust + Cream: Η ελληνική επιχείρηση που μπήκε «σφήνα» στους μεγάλους της ομορφιάς (pics)