Συντηρήθηκε το ανοδικό ρεύμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να αντιδρούν με ικανοποίηση στα πληθωριστικά μαντάτα από την έτερη ακτή του Ατλαντικού που φέρνουν πιο κοντά την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 519 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι εταιρείες κοινής ωφελείας και οι μιντιακές μετοχές, ενώ σε αρνητικό έδαφος κύλησαν οι τεχνολογικές ακολουθώντας τις πιέσεις του κλάδου στη Wall Street.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,69% στις 18.534 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 συνέχισε να καλύπτει το χαμένο έδαφος με νέο άλμα ύψους 0,71% και τις 7.627 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,36% στις 8.223 μονάδες.

Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να αυξάνεται ελαφρά κατά 0,03% στις 34.318 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.170 μονάδες αυξημένος κατά 0,89%.

Οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά τα νεότερα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που υποχώρησε άνω του αναμενόμενου στο 3% σε ετήσια βάση από 3,3% το Μάιο, φτάνοντας έτσι στο χαμηλότερο επίπεδο του από τον Ιούνιο του 2023. Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους περίμεναν μεν βελτίωση του δείκτη, αλλά στο 3,1%.

Τα στοιχεία αυτά έφεραν άμεσα άνοδο στα προγνωστικά για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed, με τους traders να θεωρούν πως «κλειδώνει» η πρώτη περικοπή των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά και πως αυξάνονται περαιτέρω οι πιθανότητες και για δεύτερη περικοπή προς τα τέλη της χρονιάς.

Αναλόγως στην Ευρώπη, οι επενδυτές θεωρούν πως η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την αμερικανική κεντρική τράπεζα θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για την περαιτέρω μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την ΕΚΤ, περιορίζοντας την ψαλίδα μεταξύ τους.

Πιο συγκρατημένη ήταν η αντίδραση της βρετανικής αγοράς, καθώς τα ισχυρά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την ανάπτυξη στη χώρα, θεωρήθηκαν μεν ως θετική εξέλιξη για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών, αλλά ενδεχομένως να αναγκάσουν την Τράπεζα της Αγγλίας να καθυστερήσει την εκτιμώμενη για τον Αύγουστο πρώτη μείωση των βρετανικών επιτοκίων.

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου για το Μάιο παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση σε ποσοστό 0,4% σε μηνιαία βάση έναντι της μηδενικής επίδοσης τον Απρίλιο, ήτοι δηλαδή σε διπλάσια από τα προβλεπόμενα από τους επενδυτές επίπεδα που περίμεναν το δείκτη στο 0,2%. Σε ετήσια βάση οι ρυθμοί ανάπτυξης διαμορφώθηκαν στο 1,4% έναντι του εκτιμώμενου 1,2%.

Τα στοιχεία αυτά εκτίναξαν τη βρετανική στερλίνα σε υψηλό ενός έτους έναντι του δολαρίου έως και στο 1,2941. Αντιστοίχως και το ευρώ κέρδισε έδαφος έναντι του αμερικανικού νομίσματος με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0865. Ο δείκτης δολαρίου μειώθηκε σημαντικά σε ποσοστό 0,62% στο 104,40.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές ενισχύθηκαν κόντρα στην πτώση του αμερικανικού πληθωρισμού και τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,29% στα 85,33 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI πρόσθεσε 0,39% στα 82,41 δολάρια το βαρέλι.

Σε ετήσια βάση αμφότεροι οι δείκτες μετρούν σημαντικά κέρδη, με το Brent να έχει κερδίσει 10,7% και το αμερικανικό αργό περίπου 15%.

Σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και ο χρυσός με νέο άλμα ύψους 1,95% στα 2.425 δολάρια την ουγγιά. «Ο χρυσός συνεχίζει να λάμπει με φόντο τα αυξανόμενα στοιχήματα για τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Λούκμαν Οτουνούγκα της FXTM.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: €800 δισ. στα ευρωπαϊκά ταμεία από τον τουρισμό – «Ψήφος» στην Ελλάδα και το φετινό καλοκαίρι

Apple: Σε διακανονισμό με την ΕΕ για το ψηφιακό πορτοφόλι

Σε έξαρση ο κορωνοϊός – Τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλείες εν μέσω θέρους (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ