Στην έκδοση κοινοπρακτικού ομολόγου, διάρκειας 15 ετών και λήξεως τον Ιούλιο του 2038, προχωράει άμεσα το ελληνικό δημόσιο.
Πρόκειται για την πρώτη έκδοση μετά τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Τη δημοπρασία θα «τρέξουν» ως κύριοι ανάδοχοι oι τράπεζες BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα.
Η τιμολόγηση της προσφοράς των νέων ομολογιών θα πραγματοποιηθεί αύριο, 11 Ιουλίου, υπό τους όρους της αγοράς. Ο δε, διακανονισμός θα λάβει χώρα στις 18 Ιουλίου.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ομόλογο είναι το πρώτο 15ετούς διάρκειας από τον Ιανούαριο του 2020, όταν το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για τον συγκεκριμένο τίτλο είχε υπάρξει επανέκδοση τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους κατόχους δύο ομολόγων, λήξεως του 2024 με επιτόκιο 3,45% και λήξεως 2025 με επιτόκιο 3,375%, ύψους 2,5 δισ. και 3 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, για την επαναγορά μιας ή και των δύο σειρών με μετρητά.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη καλύψει το σύνολο του φετινού προγράμματος ομολογιακών εκδόσεων, έχοντας αντλήσει το ποσό των 7 δισ. ευρώ.
Κι όλα αυτά, ενόσω η χώρα βρίσκεται με το… 1,5 «πόδι» στην επενδυτική βαθμίδα (χρειάζεται μόνο μία αναβάθμιση από έναν εκ των Standard & Poor’s, Fitch ή DBRS), για πρώτη φορά από το μακρινό 2010.
Αυτήν την στιγμή, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κυμαίνεται πέριξ του ορίου του 4%, με τα spreads (απόκλιση με τη γερμανική απόδοση) να μην ξεπερνούν τις 140 μονάδες βάσης.
Διαβάστε ακόμα
Σαλαζάρ (Fitch): Πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα (pics)
Οι ακτοπλόοι «ξέχασαν» να μειώσουν τα ναύλα: Tρελές» τιμές σε Κυκλάδες – Μήλος-Κουφονήσια 107 ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ