(Τελευταία ενημέρωση 17:45) Συνεχίζεται η επιδείνωση στην αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, ενόσω οι επενδυτές μετρούν αντίστροφα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση απειλεί την Ευρωζώνη με ύφεση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 4,26% από 4,27% που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι 1,57% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,69% απο 2,73% την Παρασκευή.
Αντίστοιχη πορεία εμφανίζουν και τα ομόλογα της υπόλοιπης ευρω-περιφέρειας, τα οποία έχουν υποστεί ισχυρότατο πλήγμα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας φλερτάρει με το 4% (3,945%), ενώ της Ισπανίας βρίσκεται σταθερά άνω του 2,7% και της Πορτογαλίας άνω του 2,6%.
Αλλά και στις πιο ισχυρές χώρες, το κόστος δανεισμού είναι αισθητά υψηλότερο. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 1,55%. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2019 η αντίστοιχη απόδοση βρισκόταν στο -0,7%. Στη Γαλλία, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται σήμερα στο 2,194%, σημειώνοντας άνοδο πέντε μονάδων βάσης.
Την Πέμπτη, η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα διαμορφωθεί είτε στις 50 μονάδες βάσης είτε στις 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο είτε στο 1% είτε στο 1,25%. Κι αυτό, διότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό (9,1%).
Η Ευρώπη, ταυτόχρονα, έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μία πρόκληση. Αυτή της ενεργειακής κρίσης, η οποία απειλεί την οικονομία με βαθιά ύφεση, σε περίπτωση που η Ρωσία «κόψει» οριστικά τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου.
Σ’ όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος στις δύο πιο ευάλωτες χώρες του ευρώ, δηλαδή την Ιταλία και την Ελλάδα. Η γειτονική χώρα έχει εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ εμείς ήδη βρισκόμαστε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, η οποία θα κορυφωθεί την άνοιξη του 2023.
Αυτούς τους κινδύνους έρχονται να «αξιοποιήσουν» οι κερδοσκόποι των αγορών, οι οποίοι θέτουν στο στόχαστρο τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ελλάδας, ώστε να δοκιμάσουν τις αντοχές του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού, δηλαδή κατά των μεγάλων αποκλίσεων στις αποδόσεις των κρατών – μελών.
Στόχος είναι να παρατηρήσουν μέχρι ποιο σημείο μπορούν να φθάσουν τα spreads έως ότου ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της κεντρικής τράπεζας και να ξεκινήσουν οι επιλεκτικές αγορές κρατικών ομολόγων από τη Φρανκφούρτη, οι οποίες φυσικά προϋποθέτει την επιβολή ενός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου.
Εξάλλου, οι πιθανές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από τα κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, οδήγησαν το ευρώ κάτω από το επίπεδο των 0,99 δολ (0,9877) για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,0920 δολάρια.
Διαβάστε επίσης
Ράλι 30% στο φυσικό αέριο – Πώς αντιδρά η Ευρώπη