Μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο φάνηκε ότι ήθελε να… μείνει μόνο, το bitcoin φαίνεται ότι επιστρέφει στο επίκεντρο. Μετά από μια «πράσινη» εβδομάδα, η ανοδική πορεία του bitcoin κάνει πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι περνά σε bullish περίοδο, συμπαρασύροντας μαζί του και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Γιατί τώρα, όμως;
To βασικό κρυπτονόμισμα έφτασε μέχρι και τις 47.200 δολάρια χθες, σε ένα ανοδικό ράλι που πλησιάζει το 40% σε τρεις εβδομάδες, πριν υποχωρήσει ξανά, έχοντας όμως… ανοίξει την όρεξη. «Τα κρυπτονομίσματα επέστρεψαν στο επίκεντρο», λέει ο αναλυτής της Avatrade, Naeem Aslam, ο οποίος προβλέπει ότι «είναι πολύ πιθανό ότι το bitcoin θα αγγίξει την αντίσταση των 50 χιλιάδων (σ.σ. δολαρίων) αυτή την εβδομάδα, σε ένα ισχυρό ανοδικό momentum».
Ο Aslam δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει αυτό. Ο επικεφαλής αναλυτής Miller Tabak & Co, Matt Maley, λέει στο Bloomberg ότι «εάν το Bitcoin διατηρήσει την ανοδική του τροχιά, πιθανότατα θα έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου», ενώ ο πρόεδρος της Bensignor Investment Strategies, Rick Bensignor εξηγεί σε σημείωμά του προς τους πελάτες ότι «το Bitcoin βρίσκεται στο όριο ενός ανοδικού ράλι της τάξης του 20%».
Ο προφανής λόγος της ανόδου του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων, είναι οι κινήσεις των «φαλαινών». Οι μαζικές, δηλαδή, αγορές μεγάλων «παικτών» των κρυπτονομισμάτων. Όπως η Microstrategy, του δισεκατομμυριούχου Michael Saylor, η οποία ανακοίνωσε ότι θυγατρική της συμφώνησε για δανεισμό ύψους 205 εκατ. δολαρίων, ώστε να επενδύσει στο bitcoin, ή το Luna Foundation Guard (LFG), το οποίο αγοράζει διαρκώς bitcoin, στο πλαίσιο συστηματικής συσσώρευσης BTC συνολικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποθεματικό για το stablecoin TerraUSD.
Ταυτόχρονα όμως, «οδηγοί» στο ράλι του bitcoin γίνονται και οι «σορτάκηδες», οι οποίοι επιχειρούν να καλύψουν τις θέσεις τους, προεξοφλώντας άνοδο. Ο λόγος είναι η σταδιακή επιτάχυνση που αναμένεται στην υιοθέτηση των digital assets όσο ξεκαθαρίζει η εικόνα των ρυθμιστικών αρχών ανά τον κόσμο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Αλλά και η αποκάλυψη πως με μια απλή αλλαγή στον κώδικα, η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μπορεί να γίνει κατά 99% πιο φιλική στο περιβάλλον.
Φυσικά, αυτά μπορούν και να αποδειχθούν «μπούμερανγκ» για το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Γιατί οι φανατικοί της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων βλέπουν μια αλλαγή στον κώδικα του bitcoin ως «κόκκινη γραμμή», ενώ από την άλλη, ακτιβιστές για την προστασία του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Greenpeace και ο μεγιστάνας Chris Larssen περιμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Και, αν αποφασίσουν να την τραβήξουν, τότε το bitcoin θα μπει σε έναν κυκλώνα προβλημάτων…
Διαβάστε ακόμη:
Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο newmoney: «Έτσι φθάσαμε στο ντιλ για την ΙΟΝ»
Λήγει την Πέμπτη 31 Μαρτίου η διορία για μεταβιβάσεις με τις παλαιές αντικειμενικές