search icon

Αγορές

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο – Μειωμένες κατά 20% οι ρωσικές εξαγωγές

Οι πρόσφατες κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο (επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης) συνεπάγονται τον περιορισμό των ενεργειακών εξαγωγών της Μόσχας

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, λαμβάνοντας ώθηση από την προσδοκία μείωσης των ρωσικών εξαγωγών. 

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη ενισχύονται κατά 2% και διαμορφώνονται στα 82,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διευρύνονται κατά +2,3% και καθορίζονται στα 79,2 δολάρια ανά βαρέλι. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters, οι πρόσφατες κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο (επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης) συνεπάγονται τον περιορισμό των ενεργειακών εξαγωγών της Μόσχας κατά 20% εντός του Δεκεμβρίου σε σχέση με τον Νοέμβριο. 

Αυτό, εύλογα, σημαίνει ότι η προσφορά αναμένεται να περιοριστεί ελαφρώς, κάτι το οποίο παρέχει ανοδική ώθηση στις τιμές. «Οι τιμές είναι υψηλότερες, καθώς οι trades εστιάζουν στην απάντηση της Μόσχας στο πλαφόν της Δύσης» επιβεβαιώνει ο αναλυτής της OANDA, Έντουαρντ Μόγια.  

Από την άλλη πλευρά, το πρωτοφανές κύμα ψύχους, το οποίο σαρώνει τις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 4.400 ακυρώσεις πτήσεων κατά τη διάρκεια του τελευταίου διημέρου. Κι αυτό, μάλιστα, σε μια χρονική περίοδο (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά), κατά την οποία οι Αμερικανοί συνηθίζουν να ταξιδεύουν αρκετά. 

Αυτή η εξέλιξη, όπως εξηγούν οι ειδικοί, θα μπορούσε πρόσκαιρα να πλήξει τη ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές. Στον αντίποδα, βέβαια, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί αισθητά.  

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, τα συμβόλαια Brent και WTI αναμένεται να καταγράψουν κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο πενθήμερο, χάρη στις προσδοκίες ανάκαμψης της ζήτησης στον Νο.1 εισαγωγέα αργού και στον Νο.2 καταναλωτή αργού παγκοσμίως. Δηλαδή στην Κίνα.  

«Η “χρυσή κάρτα” του πετρελαίου είναι η Κίνα και υπάρχει ισχυρή αισιοδοξία ότι το άνοιγμα της οικονομίας (μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την Covid) θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση» επισημαίνει, τέλος, ο Μόγια.  

Κανείς, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάει τους φόβους περί επικείμενης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ως απόρροια του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και της συντονισμένης αύξησης επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ζήτηση για πετρέλαιο εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές.  

Διαβάστε επίσης

Τα σενάρια για τη Eurobank, τα σχέδια Χόλτερμαν, το fast track της Intrakat και η έκτακτη ανάγκη της Κηφισιάς

Wagyu vs Kobe: Ολη η αλήθεια για τα πιο περιζήτητα κομμάτια κρέατος στον κόσμο

Πλειστηριασμός: Στο σφυρί η… πινακοθήκη της οικογένειας Νίκα (λίστα και pics)

Exit mobile version