search icon

Αγορές

Νέα αύξηση στα επιτόκια της Τουρκίας περιμένουν οι αγορές

Ερωτηματικό αποτελεί το εύρος αυτής της νέας παρέμβασης

Ακόμη μία επιθετική κίνηση περιμένουν οι αναλυτές από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία εγκαταλείπει οριστικά τις υπερ-χαλαρές νομισματικές πολιτικές, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της διεθνούς εμπιστοσύνης και αναχαίτισης του επίμενου πληθωρισμού (40% τον Ιούνιο).

Μετά την αύξηση – έκπληξη του Ιουνίου (κατά 650 μονάδες βάσης, στο 15%), όταν η Άγκυρα ανέβασε τα επιτόκια για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια, η νέα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, Χαφιζέ Γκέι Ερκάν, ετοιμάζει να ανακοινώσει μια νέα παρέμβαση.

Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί το εύρος αυτής της νέας αύξησης. Για παράδειγμα, Deutsche Bank και Barclays αναμένουν μια άνοδο κατά 300 μονάδες βάσης, στο 18%. Αντίθετα, οικονομολόγοι του Reuters περιμένουν μια μεγαλύτερη αύξηση κατά 500 μονάδες βάσης, στο 20%.

Οι παραπάνω προσεγγίσεις αντανακλούν τις ανησυχίες γύρω από τον κίνδυνο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά και τον αντίκτυπο του επιτοκιακού – σοκ στην εγχώρια οικονομία, η οποία κατά παράδοση εχθρεύεται τις σφιχτές πιστωτικές συνθήκες.

Σ’ αντίθεση με την εποχή των ανορθόδοξων πολιτικών, ο πρόεδρος Ταγίπ Ρετζέρ Ερντογάν και το νέο οικονομικό επιτελείο της Άγκυρας έχουν σταματήσει το «κάψιμο» χρημάτων, με στόχο την «ανοικοδόμηση» του αποθέματος ξένου συναλλάγματος και την απλοποίηση των κανονισμών. Κινήσεις, δηλαδή, οι οποίες αποσκοπούν στη μεσοπρόθεσμη στήριξη του τουρκικού νομίσματος.

Την ίδια στιγμή, οι τοπικές αρχές δρομολογούν δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Ερντογάν, όπως για παράδειγμα η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

«Οι αρχές ενδεχομένως σχεδιάζουν να αντισταθμίσουν την όχι και τόσο “τέλεια” σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική» σχολιάζει η Barclays.

Αυτήν την στιγμή, εξάλλου, βασική προτεραιότητα του Ερντογάν είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών -και όχι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Γι’ αυτόν τον λόγο «βλέπουμε» αυτήν την άρδην αλλαγή στρατηγικής, με τη σύσφιγξη να αντικαθιστά την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική και τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Ωστόσο, η σταθερότητα είναι ένα χαρακτηριστικό, το οποίο δεν συναντάται ιδιαίτερα στην Ερντογάν. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι θα συμβεί σε έναν χρόνο από τώρα.

Ήδη, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Ερντογάν, ακούγονται φωνές για μείωση της νομισματικής σύσφιξης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η τουρκική λίρα παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό (26,9 ανά δολάριο, υπό τον φόβο του επίμονου πληθωρισμού. Αποτέλεσμα είναι το εγχώριο νόμισμα να έχει απολέσει το 30% της αξίας του μέσα στο 2023, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποτίμηση, μετά το πέσο της Αργεντινής.  

Διαβάστε ακόμα

Η Εφη και οι καρικατούρες, ο Ραφήνας και τα ντελικατέσεν, ο Ντζανάτος περί άλλων τυρβάζει για το Λουτράκι και η Ellington θολώνει (ως συνήθως) τα νερά 

Ισχυρό ενδιαφέρον για το Μεγάρο Μποδοσάκη στο Σύνταγμα – Τα ονόματα (pics)

Έτσι θα είναι τα δύο νέα ιδιωτικά club των νοτίων προαστίων με επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version