Νέα παρέμβαση της τάξης των 50 μονάδων βάσης πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ), συνεχίζοντας τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με στόχο την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, τα στελέχη της ΕΚΤ αποφάσισαν να αναθεωρήσουν το βασικό επιτόκιο στο 3% από 2,5% προηγουμένως, το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% από 2% προηγουμένως και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 3,25% από 2,75% προηγουμένως.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά και την 5η διαδοχική παρέμβαση στα επιτόκια του ευρώ, με τον κύκλο σύσφιγξης να ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2022 (σωρευτική άνοδος 250 μονάδων βάσης).
Η σημερινή εξέλιξη επέρχεται στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων της Eurostat, τα οποία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 8,5% τον Ιανουάριο του 2023, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022.
Ωστόσο, ο λεγόμενος «υποκείμενος» ή «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, σε ακόμη μία ένδειξη της διάχυσης του πληθωριστικού φαινομένου.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή στην επόμενη απόφαση του Μαρτίου, καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να παρέμβει εκ νέου, προκειμένου να συγκρατήσει το ράλι των τιμών.
Νέα αύξηση 50 μονάδων τον Μάρτιο
Οι αγορές, ενδεικτικά, πιστεύουν ότι τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί μια νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ τον Ιούνιο θα ακολουθήσει άνοδος των 25 μονάδων βάσης, προτού η ΕΚΤ πατήσει «φρένο». Αυτές οι αποφάσεις θα οδηγήσουν το τελικό ύψος των επιτοκίων στο 3,75% (βασικό επιτόκιο).
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η ίδια η ΕΚΤ, η οποία γνωστοποίησε ότι «λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το διοικητικό συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή του τον Μάρτιο».
«Θα συνεχίσουμε την πορεία του προς τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» επεσήμανε, παράλληλα, η κεντρική τράπεζα.
Τι θα γίνει με ισολογισμό
Η ΕΚΤ, με τη σημερινή της απόφαση, καθόρισε και τις ρυθμίσεις για τη μείωση των τίτλων που διακρατεί το ευρωσύστημα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP). Όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται με ρυθμό 15 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο από τις αρχές Μαρτίου έως το τέλος του Ιουνίου. Στη συνέχεια ο ρυθμός αυτής της μείωσης θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.
Οι μερικές επανεπενδύσεις θα διενεργούνται γενικότερα σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική. Συγκεκριμένα, οι εναπομένουσες επανεπενδύσεις θα κατανέμονται κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων μεταξύ των συστατικών προγραμμάτων του APP και, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων κάθε χώρας και μεταξύ των κρατών-εκδοτών και των υπερεθνικών εκδοτών.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές εταιρικών ομολόγων που διενεργεί το ευρωσύστημα, οι εναπομένουσες επανεπενδύσεις θα στρέφονται περισσότερο προς εκδότες που έχουν καλύτερες κλιματικές επιδόσεις. Με την επιφύλαξη του στόχου της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, αυτή η προσέγγιση θα στηρίξει τη σταδιακή απεξάρτηση των εταιρικών ομολόγων που διακρατεί το ευρωσύστημα από τον άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.
Διαβάστε επίσης
Οικογένεια Μαμιδάκη: Νέο «χτύπημα» με πλειστηριασμό για ακίνητο στην Αθήνα
Οι λόγοι που κάνουν το Κουκάκι μία από τις πιο cool γειτονιές του κόσμου