search icon

Αγορές

Wall Street: Στο «κόκκινο» οι δείκτες – Διευρύνει στις 350 μονάδες τις απώλειες ο Dow Jones (upd)

Η χθεσινοβραδινή μεγάλη πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η οποία προκλήθηκε από την ανησυχία για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, έχει αφήσει τα σημάδια της στην αγορά - Goldman Sachs: Οι νέες τιμές – στόχοι για βασικές αγορές και assets – Τι προβλέπει για τα επιτόκια

(Τελευταία ενημέρωση: 22:17)

Διευρύνουν τις απώλειές τους οι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, παρά την προσπάθεια που κατέβαλλαν νωρίτερα, ενδοσυνδριακά, μετά τις ισχυρότατες απώλειες της Δευτέρας, οι οποίες επανέφεραν στο προσκήνιο τις «αρκούδες». 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones παρά τη μικρή άνοδο κατά 0,20% ή κατά 60 μονάδες στην έναρξη της συνεδρίασης, αυτή την ώρα διαμορφώνεται στις 30.161 μονάδες, υποχωρώντας 353 μονάδες ή 1,16%. Απώλειες 1,09% σημειώνει ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 3.708 μονάδες. Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,61% στις 10,743 μονάδες.

Η Wall Street, επιχειρεί να βρει βηματισμό σε συνέχεια χθεσινοβραδινής μεγάλης πτώσης, η οποία προκλήθηκε από την ανησυχία για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Δεν είναι τυχαίο ότι ο S&P 500 έκλεισε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, με τις συνολικές απώλειες (σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου) να ξεπερνούν το 20% (bear market). 

To sell off εδράστηκε στην πεποίθηση των αναλυτών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, μετά τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό – ρεκόρ (8,6% τον Μάιο), θα αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο (από 0,75% σε 1,5%). Ας σημειωθεί ότι διήμερη συνεδρίαση της Fed ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο.  

Βέβαιη, στο μεταξύ, θα πρέπει να θεωρείται και μια νέα νομισματική παρέμβαση τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο, ιδίως εφόσον το φαινόμενο των ανατιμήσεων συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίου από το 2011, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για μια αύξηση των 25 μονάδων βάσης (το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%), ενώ ακόμη μεγαλύτερες κινήσεις (π.χ. κατά 50 μονάδες βάσης) αναμένονται από τον Σεπτέμβριο και μετέπειτα.    

Υπενθυμίζεται ότι τα μεγάλα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.      

Οι παραπάνω ανησυχίες επηρεάζουν δυσμενώς τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με το 10ετές της Ιταλίας να αυξάνεται άνω του 4% για πρώτη φορά από το 2014. Την ίδια ώρα, στο 3% καθορίζεται η απόδοση για το ισπανικό, στο 3% για το πορτογαλικό και στο 2,3% για το ιρλανδικό. Όσον αφορά το πάλαι ποτέ κραταιό γερμανικό ομόλογο, το οποίο μέχρι πριν λίγους μήνες κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος, σήμερα κινείται στο 1,63%, το υψηλότερο σημείο από το 2014. Το αμερικανικό, παράλληλα, διαπραγματεύεται στο 3,3%.  

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, φρενάρουν τις αγοραστικές κινήσεις και περιορίζουν τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλέστερα «καταφύγια», εγκαταλείποντας άρον – άρον τα υψηλού ρίσκου assets.

Διαβάστε επίσης:

Σφυροκόπημα στα ομόλογα: Στις 300 μονάδες τα spreads της Ελλάδας – Σε υψηλό 8ετίας η απόδοση στην Ιταλία

Εθισμένος στην αποτυχία: Από τη «φούσκα» του dotcom στη μεγάλη «χασούρα» του Bitcoin

Στα ύψη ο δείκτης φόβου στην Ευρώπη – Σκαρφάλωσε σε υψηλό διετίας

Exit mobile version