(Tελευταία ενημέρωση 20.54)
Μικρές διακυμάνσεις παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να προσπαθούν να συνέλθουν από τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία ήταν η χειρότερη του τελευταίου διμήνου, ως απόρροια των ανησυχιών για την επιτοκιακή πολιτική.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυτή την ώρα διευρύνει τις απώλειες κατά 153 μονάδες ή 0,47% στις 32.909 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 γύρισε σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 0,24% στις 4.127 μονάδες. Οριακά κέρδη καταγράφει ο Nasdaq, στις 12.385 μονάδες.
Η σημερινή κίνηση, όπως προαναφέρθηκε, επέρχεται ως συνέχεια της χθεσινής «μελανής» συνεδρίασης, η οποία ήταν η χειρότερη από τον Ιούνιο, με τους βασικούς δείκτες να χάνουν 2%, υπό τον φόβο μιας νέας μεγάλης αύξησης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (Federal Reserve).
Αυτή η εξέλιξη, εύλογά, μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι το καλοκαιρινό ράλι σταδιακά «ξεφουσκώνει», με την επιφυλακτικότητα και την ανησυχία να επιστρέφουν, περιορίζοντας αισθητά τη διάθεση των επενδυτών για την ανάληψη περιττού ρίσκου.
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα μιλήσει στο τραπεζικό συνέδριο του Jackson Hole, παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 2,25%).
Το μοναδικό ερώτημα είναι το ευρός αυτής της παρέμβασης. Εάν, δηλαδή, η αναθεωρήση των επιτοκίων θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης ή των 75 μονάδων βάσης.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η πορεία της νομισματικής σύσφιγξης θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο (παρά τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας), σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού (8,5% τον Ιούλιο).
Κάτι, φυσικά, το οποίο δεν βλέπουν με καλό μάτι οι traders, οι οποίοι σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στις πιο ευάλωτες μετοχές. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το δολάριο φαίνεται ότι παραμένει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.
Ακριβώς αντίστροφη είναι η πορεία του ευρώ, το οποίο καθορίζεται πλέον σε μόλις 0,99 ευρώ ανά δολάριο. Πέραν της σφιχτής νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, στην καθοδική πορεία του κοινού νομίσματος συμβάλλει και η μεγάλη ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτινάσσονται σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, απειλώντας με ύφεση την οικονομία της Ευρωζώνης.
Γι’ αυτό τον λόγο βλέπουμε σήμερα τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί στο -0,52% και τις 430 μονάδες. Ο γερμανικός DAX, δε, μειώνεται κατά 0,19%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,41% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,76%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κερδίζει 0,66%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 διολισθαίνει κατά 0,53%.
Διαβάστε επίσης
UBS: Τα πέντε γραφήματα που προβλέπουν «σύννεφα» στις αγορές
Mytilineos: Φέρνει ανακατατάξεις και «αναταράξεις» στην αγορά ρεύματος