Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley κάνοντας έναν απολογισμό των πρόσφατων κινήσεων υπολογίζει ότι οι δείκτες MSCI Europe και Stoxx 600 στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 5% από την πρόσφατη κορυφή τους στις 12 Ιουλίου και 4% την τελευταία εβδομάδα λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ο οίκος διακρίνει περιθώρια για διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά η πεποίθησή του για άνοδο μέχρι το φθινόπωρο παραμένει ισχυρή. Εκτιμά ότι οι μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης είναι η καλύτερη επιλογή για την αγορά των μετοχών της Ευρώπης και επιμένει σε μετοχές που:

1) έχουν σημειώσει απότομες τεχνικές μειώσεις ή δεν έχουν ανακάμψει σε θετικά θεμελιώδη μεγέθη,

2) είχαν ουδέτερα έως θετικά αποτελέσματα ή δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αποτελέσματα,

3) είχαν ουδέτερες έως θετικές αλλαγές στο κλίμα της διοίκησης στις τηλεδιασκέψεις για τα αποτελέσματα,

4) αξιολογούνται με συστάσεις υπεραπόδοσης ή ίσης απόδοσης έναντι της αγοράς (Overweight και Equal-weight) από τους αναλυτές μας,

5) δεν έχουν πουληθεί για ιδιοσυγκρασιακούς ή και θεμελιωδώς δικαιολογημένους λόγους.

Οι εκτιμήσεις για την αγορά μετοχών και η εκπληκτική ομοιότητα με το 1995

«Οι τεχνικοί δείκτες άρχισαν να δείχνουν μια τακτική ανάκαμψη και τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ελκυστικά. Ωστόσο, για να εκλείψουν ουσιαστικά οι φόβοι για ενδεχόμενη ύφεση, η αγορά θα χρειαστεί στοιχεία που να επιβεβαιώνουν εκ νέου την ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας (μετά την έναρξη μείωσης των επιτοκίων από την Fed). Ο δείκτης FTSE 100 στο ΗΒ έχει υποχωρήσει μόλις 2% περίπου από το πρόσφατο υψηλό του και όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η μεταβλητότητα σε όλους τους τομείς και τους παράγοντες ήταν έντονη. Από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Δευτέρας, οι ευρωπαϊκοί τομείς που ηγούνται της ανάκαμψης ήταν οι ημιαγωγοί, αεροδιαστημική και άμυνα και διαφοροποιημένοι χρηματοοικονομικοί τομείς», εξηγεί η τράπεζα.

«Εμείς έχουμε επισημάνει τις ομοιότητες μεταξύ του σημερινού φόβου για ενδεχόμενη ύφεση και εκείνου που καταγράφηκε στα τέλη του 1995 και στις αρχές του 1996. Στα κοινά χαρακτηριστικά των συγκρινόμενων περιόδων, 0 αμερικανός καταναλωτής είναι εξασθενημένος από τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής, τα οικονομικά στοιχεία είναι μικτά, οι ανησυχίες των επενδυτών για ύφεση αυξάνονται και οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed αναμένονται. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό εκείνης της περιόδου ήταν ένα ξεπούλημα της τάξης του 18% στις μεγάλες μετοχές της της τεχνολογίας της εποχής. Οι ομοιότητες εξακολουθούν να είναι εντυπωσιακές. Ωστόσο, ο κλάδος της τεχνολογίας και εκείνοι που είναι πιο «ευαίσθητοι» στις αποδόσεις των ομολόγων ήταν οι πρώτοι που ανέκαμψαν από τον φόβο ύφεσης (οι πρώτοι σημείωσαν νέα υψηλά), ενώ στην ευρύτερη αγορά η άνοδος ήταν πιο ήπια και αργή μέχρι να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ήπια προσγείωση (μετά τη μείωση των επιτοκίων)», καταλήγει ο οίκος.

Διαβάστε ακόμη

«Σαρώνουν» οι διαδικτυακές απάτες στις συναλλαγές – Πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα (πίνακες)

ΔΕΗ: Mε τη θυγατρική Olympus AI, το βάπτισμα του πυρός στην τεχνητή νοημοσύνη

Vivartia: Επιστροφή στην κερδοφορία αλλά αρκετοί οι «πονοκέφαλοι»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ