search icon

Αγορές

Moody’s: «Τιμές – φωτιά» για πετρέλαιο και ενέργεια και το 2023 (πίνακες)

Το βασικό σενάριο του οίκου είναι πως οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν το 2023, με την τιμή για το brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 95 δολάρια ανά βαρέλι, από τον μέσο όρο των 105 δολαρίων ανά βαρέλι περίπου το 2022 -Goldman Sachs: Η τιμή του πετρελαίου θα αγγίξει τα $140/βαρέλι

Τιμές πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια κατά μέσο όρο φέτος και 95 δολάρια το βαρέλι το 2023 αναμένει η Moody’s, αναγνωρίζοντας ωστόσο την ύπαρξη υψηλού βαθμού αβεβαιότητας γύρω από τις εκτιμήσεις της.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία για τη σταδιακή διακοπή των θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικών πετρελαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους και οι πρόσθετοι εμπορικοί περιορισμοί που καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου και ενισχύουν τον κίνδυνο να διευρυνθεί το έλλειμμα προσφοράς, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν αυξάνεται η εποχιακή ζήτηση για πετρέλαιο και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των τιμών του πετρελαίου για τους καλοκαιρινούς μήνες, εξηγεί η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης Moody’s.

Ωστόσο, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και η εξαντλημένη εποχική δυναμική της ζήτησης θα οδηγήσουν πιθανότατα τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

«Αναμένουμε ότι η αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο περίπου 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και καυσίμων θα μειώσει τη μεταβλητότητα των τιμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πρόσφατη συμφωνία της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ να επιταχύνει τη μηνιαία παραγωγή κατά περίπου 0,2 σε 0,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα μετριάσει επίσης τη μεταβλητότητα. Το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνηθείσας αύξησης της παραγωγής θα παρασχεθεί από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ.

Συνεπώς, η επιτάχυνση της παραγωγής θα μειώσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, με πολλές άλλες χώρες-μέλη να μην είναι σε θέση να υλοποιήσουν τη δεσμευμένη αύξηση του όγκου τους βάσει της συμφωνίας το 2022.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν σταδιακά από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά θα παραμείνουν πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, λόγω του αυξημένου πριμ γεωπολιτικού κινδύνου, καθώς η αγορά πετρελαίου συνεχίζει να προσαρμόζεται στους εμπορικούς περιορισμούς και τα μειωμένα επίπεδα προσφοράς.

Η βασική υπόθεση που στηρίζει τις μακροοικονομικές μας προοπτικές είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα χαλαρώσουν το 2023 με την τιμή Brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 95 δολάρια ανά βαρέλι το επόμενο έτος, από τον μέσο όρο των 105 δολαρίων ανά βαρέλι περίπου το 2022. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτές τις υποθέσεις για τις τιμές του πετρελαίου. Οι υψηλές τιμές θα επιβραδύνουν την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2022-23», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η επίδραση της απαγόρευσης της ΕΕ στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα καθοριστεί από τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία είναι σε θέση να δρομολογήσει την παραγωγή του πετρελαίου της σε άλλες αγορές πριν από το τέλος του έτους. Εάν δεν τα καταφέρει, ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως (Mbbld), ή περίπου 10%, εκτιμά η Moody’s.

Ο κίνδυνος μιας τόσο σημαντικής μείωσης της προσφοράς από τη Ρωσία ωθεί τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω, δεδομένου του σχετικά χαμηλού επιπέδου των αποθεμάτων που διαθέτει ο ΟΠΕΚ και την ισχυρή εποχιακή ζήτηση για πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) και τον ΟΟΣΑ, οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία ήταν 2,3 εκατ. βαρέλια στο τέλος του 2021, εκ των οποίων τα 0,7 εκατ. βαρέλια παραδόθηκαν μέσω αγωγών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν χερσαία σύνορα. Από την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι ευρωπαϊκές εταιρείες διύλισης έχουν μειώσει τις αγορές ρωσικό αργό.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις πλατφόρμες Argus και Kpler υποδηλώνουν ότι αν και ο όγκος των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου ήταν συνολικά σταθερός από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μέχρι τα τέλη Απριλίου, η Ρωσία είχε κατευθύνει εξαγωγές περίπου 0,6-0,7 εκατ. βαρελιών σε ασιατικές αγορές αντί για ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ασθενέστερης ευρωπαϊκής ζήτησης.

Για να διευκολυνθεί η δρομολόγηση και να αποζημιωθούν οι αγοραστές για το πρόσθετο κόστος, οι Ρώσοι παραγωγοί προσέφεραν έκπτωση 20%-25% στο θαλάσσιο μείγμα του πετρελαίου από τα Ουράλια σε σχέση με την τιμή του Brent.

Διαβάστε ακόμη:

Στα 158,9 δισ. δολάρια η αξία του ελληνόκτητου στόλου (πίνακες + γραφήματα)

Kostiantyn Dolzhenko (Inalan): Ο Ουκρανός που μπαίνει σφήνα στα ελληνικά telecoms και το deal με τους Καναδούς

Αδήλωτα τετραγωνικά: Μέχρι πότε παρατείνεται η δήλωση

Exit mobile version