Γνωρίζουμε πως βάση της φιλοσοφίας του bitcoin αποτελεί το public ledger ή αλλιώς ελεύθερη πρόσβαση και διαθεσιμότητα. Το bitcoin είναι ελεύθερα διαθέσιμο για προβολή όπως επίσης και για επαλήθευση από το ευρύ κοινό. Στην πράξη το γεγονός αυτό σημαίνει πως το εν λόγω ψηφιακό νόμισμα αποθηκεύει όλες τις συναλλαγές διακριτικών στο ιστορικό του το οποίο στη συνέχεια είναι ορατό σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι χάκερς στρέφονται σε άλλα νομίσματα όπως το dash, το zcash αλλά και monero, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις παράνομες δραστηριότητές τους. Πιο συγκεκριμένα, από τη φύση τους τα εν λόγω κρυπτονομίσματα διαθέτουν περισσότερη ανωνυμία. Το Monero, ειδικότερα, επειδή ακριβώς διαθέτει μεγαλύτερη ασφάλεια και απόρρητο, συμπεριλαμβανομένων μη ανιχνεύσιμων συναλλαγών, θεωρείται το πιο αγαπημένο κρυπτονόμισμα των χάκερς σήμερα.
Όπως και άλλα κρυπτονομίσματα, έτσι και το Monero διαθέτει ένα blockchain ανοιχτού κώδικα που καταγράφει συναλλαγές και δημιουργεί νέες μονάδες μέσω εξόρυξης. Η πιο σημαντική διαφορά, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το blockchain του, το οποίο εμποδίζει τον εντοπισμό συναλλαγών αλλά και ποσών σε συγκεκριμένες διευθύνσεις – παρέχοντας με τον τρόπο αυτό επιπλέον επίπεδα προστασίας των χρηστών του διατηρώντας συγχρόνως την ανωνυμίας τους.
«Στις μέρες μας, οι εγκληματίες που δρουν στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον το monero», αποκαλύπτει ο Ρικ Χόλαντ, επικεφαλής αξιωματικός ασφάλειας πληροφοριών στο Digital Shadows στο CNBC.
Η ιστορία του Monero ξεκινά το 2013. Η ιδέα για τη δημιουργία του προήλθε από μία ομάδα προγραμματιστών οι οποίοι δημιούργησαν το Bytecoin το οποίο κωδικοποιήθηκε με τη βοήθεια του Cryptonote – ένα παραπάνω επίπεδο προστασίας και διατήρησης της ανωνυμίας. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών ανωνυμίας, το monero επιτρέπει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και ανεξέλεγκτη δράση σε σύγκριση με άλλα πιο ασφαλή κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin.
«Στο blockchain του bitcoin, μπορείτε να δείτε ακριβώς ποια διεύθυνση πορτοφολιού πραγματοποίησε συναλλαγές, το ακριβές χρηματικό ποσό, από πού προήλθε και πού πηγαίνει», εξηγεί ο πρώην πρόεδρος της Ultimaco, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτογράφησης στην Ευρώπη η οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft και η Google. «Το monero όχι μόνο επιτρέπει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να δρουν ανεξέλεγκτα αλλά συγχρόνως αυξάνει όλο και περισσότερο τους φόβους για το μέλλον των συναλλαγών» προσθέτει.
Διαβάστε ακόμα:
Οι Ισραηλινοί που θέλουν να κάνουν την Ομόνοια talk of the town (pics)