Οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές φαίνονται «πολύ φθηνές» αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό αποτελούν αγοραστική ευκαιρία, σημείωσε μιλώντας στο CNBC, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Μαρκ Μόμπιους.
Αρκετοί επενδυτές πούλησαν τις μετοχές τους σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες λόγω φόβων για την οικονομική κατάσταση σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αργεντινή και της ανησυχίας περί διάχυσης των προβλημάτων τους και σε άλλες οικονομίες. Στους φόβους αυτούς ήρθαν να προστεθούν η ενίσχυση του δολαρίου και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, που βλάπτουν τις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς ανεβάζουν το ξένο χρέος που έχουν, αλλά και τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το CBNC, ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών μετρά απώλειες της τάξης του 16% από την αρχή του έτους.
Ωστόσο, ο Μόμπιους υποστηρίζει πως αυτό το sell down δημιούργησε επενδυτικές ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές.
«Στο τέλος της ημέρας, οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές μοιάζουν να είναι πολύ φθηνές.
Είναι ώρα να μπει κανείς» ανέφερε ο Μόμπιους, τονίζοντας ότι αρκετές από αυτές τις χώρες βλέπουν τα νομίσματα τους και τις μετοχές τους να ανακάμπτουν.
«Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της σταθεροποίησης του δολαρίου γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την επιβάρυνση των χωρών αυτών ως προς την εξυπηρέτηση του χρέους τους που είναι σε δολάριο» τόνισε ο Mobius, επισημαίνοντας ότι οι αγορές της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα η Βραζιλία έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει την ανάκαμψη και ότι οι αγορές της Ασίας έχουν καθυστερήσει, αν και όπως λέει, η περιοχή εξακολουθεί να παρουσιάζει ευκαιρίες.
Μάλιστα δείχνει την προτίμηση του στην Ινδία – όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν ξεπεράσει αυτούς της Κίνας – και στα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας.
«Αρχίζουμε να κοιτάζουμε την Ινδονησία, η Ταϊλάνδη δεν τα έχει πάει άσχημα, εννοώ είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η Μαλαισία είναι μια ακόμα περιοχή που θα έχει πολύ ενδιαφέρον» είπε ο Μόμπιους, ενώ από άποψη επιχειρήσεων, προτιμά επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο, οι οποίες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους.
Παράλληλα, δείχνει μια προτίμηση για εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς,χαμηλό χρέος, αλλά και για αυτές που μοιράζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα μεταξύ επενδύσεων για επέκταση και πληρωμής μερισμάτων στους μετόχους.
«Η ύπαρξη μερισμάτων αποτελεί ένδειξη ότι μια εταιρεία αφενός έχει ρευστό και αφετέρου σκέφτεται και τους μετόχους της», ανέφερε χαρακτηριστικά.