search icon

Αγορές

Μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Μαζικό «ξεπούλημα» σε τράπεζες και blue chips

Σε χαμηλό τριών μηνών ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε με πτώση 4,6% - Η δεύτερη χειρότερη συνεδρίαση μέσα στο 2022 - Βαριά πτώση 7% για Mytilineos, Εθνική Τράπεζα και ΟΤΕ - Μόλις οκτώ μετοχές έκλεισαν ανοδικά - Σφυροκόπημα στα ομόλογα: Στις 300 μονάδες τα spreads της Ελλάδας – Σε υψηλό 8ετίας η απόδοση στην Ιταλία

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαρτίου κατρακύλησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχθηκε με… καθυστέρηση μίας ημέρας τα απόνερα του διεθνούς sell off (η ελληνική αγορά έμεινε κλειστή τη Δευτέρα). Με τον πληθωρισμό, άλλωστε, να «επιμένει» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ΕΚΤ και Federal Reserve ετοιμάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια και να περιορίσουν τη διαθέσιμη ρευστότητα, προκαλώντας συνθήκες στραγγαλισμού στις χρηματαγορές.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης βούλιαξε κατά 4,60% (δεύτερες χειρότερες απώλειες για το 2022) και οπισθοχώρησε στις 822,84 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 40 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (862,55 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 36 μονάδες (από 818,56 έως 854,05 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 115 εκατομμύρια ευρώ.  

τραπεζικός κλάδος τέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, διολισθαίνοντας στο -6,34% και τις 531,38 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κατρακύλησε στο -7,1% και υπαναχώρησε στα επίπεδα των 3 ευρώ. Στο -6,8% ακολούθησε η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύτηκε στο 1,02 ευρώ, δηλαδή κάτω της τιμής της τελευταίας ΑΜΚ (1,15 ευρώ). Πέριξ του 6% καθορίστηκαν, επίσης, οι απώλειες για τις μετοχές των Alpha Bank – Eurobank. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-4,69% και 1.981 μονάδες), οι πιέσεις επεκτάθηκαν σ΄ όλο το μήκος και το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τη μετοχή της Mytilineos να κατακρημνίζεται στο -7,4% και τα 14,89 ευρώ. Κατά περίπου 7% υποχώρησε και η μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΤΕενώ άνω του 5% διαμορφώθηκε η πτώση για τις μετοχές των Lamda Development, Quest Συμμετοχών, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Σαράντης και ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco και Τιτάνα παρουσίασαν κάμψη τουλάχιστον 4%. Είναι ενδεικτικό ότι τα blue chips βρέθηκαν συλλήβδην σε αρνητικό έδαφος. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-4,75% και 1.295 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχώρισε αρνητικά στο -10% και τα 5,2 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Fourlis, Reds, Intrakat, Profile, Entersoft, Intracom και Πλαστικά Θράκης απώλεσαν τουλάχιστον 5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις οκτώ μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 102 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 59,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο 

«Ξεπούλημα» σε μετοχές, ομόλογα

Οι επενδυτές, από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, έσπευσαν να ευθυγραμμιστούν με τις χθεσινές απώλειες των ξένων αγορών (η ελληνική αγορά ήταν κλειστή λόγω αργίας), οι οποίες τερμάτισαν στο «κόκκινο», υπό τον φόβο των διαδοχικών -και μεγάλων- αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σε μια απόπειρα τιθάσευσης του -εκτός ελέγχου- πληθωρισμού στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού. 

O S&P 500, για παράδειγμα, βρίσκεται και τυπικά σε bear market (αρκούδες), καθώς τη Δευτέρα έκλεισε στις 3.741 μονάδες, εμφανίζοντας κάμψη κατά σχεδόν 4%. Σήμερα, πάντως, το κλίμα είναι ελαφρώς βελτιωμένο, με τη Wall Street να κινείται σε θετικό έδαφος. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαπραγματεύεται στο -0,8%, παραμένοντας σε αρνητική τροχιά.

To γενικευμένο sell off εδράζεται στην πεποίθηση των αναλυτών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, μετά τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό – ρεκόρ (8,6% τον Μάιο), θα αυξήσει την Τετάρτη κατά 75 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο (από 0,75% σε 1,5%). Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και μια νέα νομισματική παρέμβαση τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο, ιδίως εφόσον το φαινόμενο των ανατιμήσεων συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίου από το 2011, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για μια αλλαγή της τάξης των 25 μονάδων βάσης (το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%) μέσα στον Ιούλιο, ενώ ακόμη μεγαλύτερες κινήσεις (π.χ. κατά 50 μονάδες βάσης) αναμένονται στη συνέχεια.  

Ας σημειωθεί ότι τα μεγάλα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.     

Ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες ( ; ) 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι, με το ελληνικό 10ετές να φθάνει στο 4,6%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017. Στο 1,62% σκαρφαλώνει και το γερμανικό (πριν λίγους μήνες κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος), ενώ το ιταλικό εκτινάσσεται στο 4,06% και το αμερικανικό στο 3,29%. Ακόμη δυσμενέστερη είναι η εικόνα στα 2ετή ομόλογα των ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται τα πλέον ευαίσθητα στο κύμα ανατιμήσεων (3,2%, το υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια κρίση του 2007-8).

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, επαναφέρουν τα «φρένα» στις αγοραστικές κινήσεις και περιορίζουν τη διάθεση για την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλέστερα «καταφύγια», εγκαταλείποντας άρον – άρον τα υψηλού ρίσκου assets. 

Από τη στιγμή, επομένως, που οι επενδυτές πουλούν τα… πάντα, το ίδιο συμβαίνει και στο ρηχό Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο απώλεσε τις βασικές αντιστάσεις των 850 μονάδων, προλειαίνοντας το έδαφος για μια κίνηση προς ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (800 μονάδες). Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης φόβου στην Ευρώπη κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, δηλαδή των τελευταίων δύο ετών. Στις ΗΠΑ, ο αντίστοιχος δείκτης (VIX) βρίσκεται στις 33 μονάδες. 

Διαβάστε επίσης: 

Σφυροκόπημα στα ομόλογα: Στις 300 μονάδες τα spreads της Ελλάδας – Σε υψηλό 8ετίας η απόδοση στην Ιταλία 

Εθισμένος στην αποτυχία: Από τη «φούσκα» του dotcom στη μεγάλη «χασούρα» του Bitcoin 

Στα ύψη ο δείκτης φόβου στην Ευρώπη – Σκαρφάλωσε σε υψηλό διετίας 

Exit mobile version