search icon

Αγορές

Μήνας – ρεκόρ για τα κρατικά ομόλογα: Πώς οι φόβοι για ύφεση δίνουν ισχυρό «boost»

Οι traders αναμένουν λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, ενώ οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα, τα οποία λειτουργούν ως haven assets

Έπειτα από μια ταραχώδη «αφετηρία» στο 2022, η αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων επιτέλους δείχνει σημάδια… ζωής, καθώς τον Ιούλιο κατάφερε να ανακτήσει ένα μέρος του χαμένου εδάφους.

Ο δείκτης του Bloomberg, ο οποίος παρακολουθεί τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, σημείωσε αύξηση κατά 4,1% μέσα στο προηγούμενο 30ήμερο, καταγράφοντας την καλύτερη μηνιαία επίδοση όλων των εποχών και βάζοντας ένα τέλος στο σερί των επτά συνεχόμενων αρνητικών μηνών.

Βέβαια, σε σύγκριση με το 2021, η πτώση στα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης παραμένει μεγάλη, αγγίζοντας το 9%.

Και πάλι, ωστόσο, η ευχάριστη έκπληξη του Ιουλίου θέτει τις βάσεις για μια σταδιακή επάνοδο, ενόσω οι αποδόσεις μοιάζουν αρκετά ελκυστικές και η οικονομική επιβράδυνση αυξάνει τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα.

«Η αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων έχει ξαναγίνει ελκυστική» τονίζει ο Nicola Forest, αναλυτής της Candriam, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 158 δισ. ευρώ. «Ο κίνδυνος ύφεσης έχει καταστεί βασική ανησυχία για τους επενδυτές και πιστεύουμε ότι το καλύτερο εργαλείο θωράκισης έναντι της ύφεσης είναι τα κρατικά ομόλογα».

Η θετική επιστροφή των ομολόγων συνέπεσε παραδόξως με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια (από 0% σε 0,5%) για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον μία δεκαετία. Αλλά, οι traders ήδη στοιχηματίζουν ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων ήδη δείχνει σημάδια κορύφωσης, με αποτέλεσμα η RBC Capital Markets να περικόπτει τον στόχο για τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων στο 0,8% από 1% προηγουμένως.  

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών οδηγούν συνήθως σε αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (μείωση των τιμών), ενώ τα μειωμένα επιτόκια συνεπάγονται κατά κύριο λόγο τη μείωση των ομολογιακών αποδόσεων (αύξηση των τιμών).  

Η Candriam, σ’ αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι προτιμάει τα μακροπρόθεσμα ομόλογα της Γερμανίας και της Γαλλίας σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα, δεδομένων και των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού. Τα spreads, άλλωστε, των 2ετών και των 10 ετών ομολόγων της Γερμανίας (η διαφορά στις αποδόσεις) βρίσκονται περίπου στις 54 μονάδες βάσης έναντι τουλάχιστον 80 μονάδων βάσης στις αρχές Ιουλίου.  

Οι ανησυχίες

Βέβαια, οι πηγές ανησυχίες παραμένουν επί τάπητος, κάτι που θέτει τους αναλυτές σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Ο Pascal Blanque, επικεφαλής της Amundi Institute, προειδοποιεί ότι οι εκτιμήσεις περί άμεσης κατάρρευσης της ανάπτυξης ενδεχομένως είναι πρόωρες, κάτι που ενδεχομένως θα έχει αντίκτυπο στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Κι αυτό, διότι οι ανησυχίες για την οικονομία μπορούν να «φρενάρουν» τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να «ξεφύγει» και να αυξηθεί περαιτέρω. «Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι για τα επόμενα δύο χρόνια, με σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων» τονίζει, σε σημείωμα προς τους πελάτες.  

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη εκτοξεύθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο (8,9%), ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του β’ τριμήνου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών (0,7% έναντι 0,2%). Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η Γερμανία έμεινε στάσιμη και ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 17 μηνών

Ο Paul Jackson, επικεφαλής της Invesco Asset Management, είναι λιγότερο επιφυλακτικός, βλέποντας τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό να αποκλιμακώνονται. Η επενδυτική εταιρεία, άλλωστε, δηλώνει overweight για τα κρατικά ομόλογα για πρώτη φορά από το 2016, καθώς οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά. «Νομίζω ότι το ρίσκο είναι πλέον πιο ισορροπημένο» τονίζει, χαρακτηριστικά.  

Οι traders αναμένουν πλέον λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, «ποντάροντας» σε μια σωρευτική άνοδο 100 μονάδων βάσης έως τον Δεκέμβριο, υπό τον φόβο της ύφεσης και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.  Κάτι που ωφελεί την αγορά των κρατικών ομολόγων, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα της ΕΚΤ για τη στήριξη των πιο αδύναμων κρατικών ομολόγων. 

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το τιμολόγιο ρεύματος που θα πληρώσουν για τον Aύγουστο οι καταναλωτές

Πώς το ακριβό πετρέλαιο επηρεάζει την Ευρωζώνη – Τι ποσοστό του ΑΕΠ χάνεται

Σε υψηλό διμήνου η μετοχή της ΔΕΗ – Επιστρέφει στα 6 ευρώ

Exit mobile version