Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με πολλούς επενδυτές να είναι επηρεασμένοι από τις χθεσινές απώλειες στη Wall Street αλλά και να κρατούν στάση αναμονής ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη. Παράλληλα οι αγορές αποτιμούν και τη ροή των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου με τους κολοσσούς των ειδών πολυτελείας να απογοητεύουν με τις επιδόσεις τους λόγω της κάμψης της κινεζικής αγοράς.
Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε ελαφρά κατά 0,19% στις 519 μονάδες και με τους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Πλέον αδύναμος κρίκος ο Stoxx Luxury Index με απώλειες 2,6% και οδηγό τις Kering, Gucci και LVMH, καθώς ο τελευταίος προειδοποίησε για το αβέβαιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον που θα επιβαρύνει τις πωλήσεις και τα κέρδη του.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,27% στις 19.432 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 0,40% και τις 7.492 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άλμα ύψους 0,97% στις 8.329 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,24% στις 34.660 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.996 μονάδες αυξημένος κατά 0,56%.
Στα μάκρο της ημέρας ξεχώρισαν τα στοιχεία του πληθωρισμού στη Βρετανία, η αποκλιμάκωση του οποίου αρκετά κάτω από το όριο του 2% και μάλιστα για πρώτη φορά από το 2021 αιφνιδίασε ευχάριστα την αγορά και οδήγησε σε σημαντική άνοδο το χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά και τα βρετανικά ομόλογα. Μάλιστα η απόδοση του 10ετούς προσγειώθηκε στο 4,10%.
Ο δείκτης υποχώρησε άνω του αναμενόμενου στο 1,7% τον Σεπτέμβριο από 2,2% ένα μήνα νωρίτερα, που συνιστά χαμηλό τριών ετών, ενισχύοντας κάθετα τις προσδοκίες πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της, τον Νοέμβριο.
Μείωση των επιτοκίων περιμένουν οι αγορές και από την ΕΚΤ, στην αυριανή συνεδρίαση της, αν και υπάρχει διχογνωμία όσον αφορά τα αμέσως επόμενα βήματα της Τράπεζας και τα περιθώρια που έχει και για μια τέταρτη μείωση τους πριν τα τέλη της χρονιάς.
Στις αγορές των commodities, η αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών συνεχίστηκε για ακόμη μια συνεδρίαση καθώς ο κλάδος μοιάζει πλέον πεπεισμένος ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να πλήξει πετρελαϊκούς κλάδους στο Ιράν προκαλώντας διαταραχή της παραγωγής.
Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 0,58% στα 73,82 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI έπεσε 0,69% στα 70,08 δολάρια. Θυμίζουμε πως χθες οι τιμές έκαναν «βουτιά» ανω του 4%.
Στον αντίποδα μικρή άνοδο κατά 0,41% σημείωσε ο χρυσός, στα 2.669 δολάρια την ουγγιά, πλησιάζοντας έτσι και πάλι στα ιστορικά υψηλά του λόγω της αποδυνάμωσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Μάλιστα, στον κλάδο αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για άλμα του πολύτιμου μετάλλου κοντά στα 3.000 δολάρια την ουγγιά, μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των αμερικανικών επιτοκίων.
Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα ενδυναμώθηκε με τον δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει στο 103,48 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0872 με το ευρώ να χάνει 0,16% και να βρίσκεται κοντά σε χαμηλό δέκα εβδομάδων ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ. Αν και κυρίαρχο στοιχείο στον κλάδο ήταν η πτώση της στερλίνας σε χαμηλό δύο μηνών, κάτω από τα 1,30 δολάρια, μετά τα στοιχεία του βρετανικού πληθωρισμού.
Διαβάστε ακόμη
Ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης
Reuters: Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ (πίνακες)
Amazon: Κίνηση ματ με τρία project στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα