search icon

Αγορές

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Ώρα διόρθωσης και ρευστοποιήσεων για τους ευρωπαϊκούς δείκτες μετά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών - Νέα σημαντική πτώση για τις πετρελαϊκές τιμές

Με μεικτά πρόσημα «έκλεισαν», την Πέμπτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το κύμα των ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών δημιούργησαν μεγαλύτερες πιέσεις στους δείκτες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διόρθωσε σε ποσοστό 0,72% στις 451 μονάδες και με τους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν διαφορετικές κατευθύνσεις. Πάντως, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών ακολουθώντας το καθοδικό ρεύμα της τιμής του μαύρου χρυσού.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,24% στις 15.786 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,57% στις 7.168 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε σε ποσοστό 1,01% φτάνοντας τις 7.410 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο περιορίστηκε κατά 0,71%  και τις 29.258 μονάδες και ο IBEX 35 στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 9.667 μονάδες αυξημένος κατά 9.667.

Το κλίμα σήμερα ήταν σαφώς υποτονικό, μετά το ανοδικό «ξέσπασμα» που έφεραν στις αγορές τα θετικά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και η απομάκρυνση της πιθανότητας η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά την τελευταία συνεδρίαση της.

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπήρχε και για τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνόδου κορυφής μεταξύ Τζο Μπαίντεν και Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο, κατά την οποία οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων κρατών επιχείρησαν να δώσουν νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις παρά τα «αγκάθια» που εξακολουθούν να τους χωρίζουν.

Βέβαια, η συνάντηση δεν παρήγαγε σημαντικές ειδήσεις, όμως ούτε και αναμενόταν, καθώς βασικό ζητούμενο ήταν να μπουν καταρχάς και πάλι οι σινοαμερικανικές σχέσεις σε ένα μονοπάτι σταθεροποίησης, κάτι που είναι θετικό για το παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα, αλλά και το εμπόριο και τις οικονομίες.

Ειδικά για το τελευταίο μεγαλύτερη σημασία δόθηκε στην παρουσία του Κινέζου προέδρου σε μεγάλο δείπνο με κορυφαία ονόματα της επιχειρηματικής ελίτ, χθες το βράδυ, στην οποία μετέφερε προς γνωστούς CEOs, όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Έλον Μασκ και ο Άμπερτ Μπουρλά της Pfizer, πως η Κίνα είναι μια μεγάλη οικονομία, αλλά και μια φιλική οικονομία!

Σε επίπεδο μετοχών στα δύο άκρα βρέθηκαν Burberry και Siemens. Η μετοχή της Burberry έχασε περίπου 10% μετά την προειδοποίηση της διοίκησης ότι οι πωλήσεις για φέτος θα διαμορφωθούν κάτω από τις αρχικές τους προβλέψεις. Στον αντίποδα, άνοδο της τάξεως του 6% παρουσίασε η Siemens μετά την ανακοίνωση εσόδων-ρεκόρ στα 21,4 δισ. ευρώ, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν «βουτιά» στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και τέσσερις μήνες καθώς, μεταξύ άλλων, τα αμερικανικά στοιχεία για τα στρατηγικά αποθέματα αργού έδειξαν άνοδο τους κατά 3,6 εκατ. βαρέλια, πολύ πάνω από την αναμενόμενη άνοδο ύψους 1,8 εκατ. βαρελιιών.

Έτσι το Brent υποχώρησε κάτω κι από τα 78 δολάρια, στα 77,80, με πτώση ύψους 4,20% ενώ και το αμερικανικό αργό WTI περιορίζεται σε ποσοστό 4,46% στα 73,24 δολάρια.

Οι προσδοκίες για οριστικό… χειρόφρενο από τη Fed οδήγησαν, αντιθέτως, ανοδικά το χρυσό με την τιμή του να κάνει άλμα κατά 1% στα 1.984 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, μικρή διόρθωση για το αμερικανικό νόμισμα με τον δείκτη δολαρίου να χάνει 0,01% στο 104,37 και το ευρώ να ανεβαίνει ελαφρά 0,02% με την ισοτιμία να κινείται στο 1,0848.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο Greece Talks: Να αποκτήσουμε το καλύτερο τουριστικό προϊόν διεθνώς

Eurobank: Τι οδήγησε σε αύξηση απασχόλησης και μείωση ανεργίας στο 9μηνο (γραφήματα)

«Ζεστό χρήμα» 717 εκατ. ευρώ σε επιδόματα και ενίσχυσεις τον Δεκέμβριο (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version