search icon

Αγορές

Μικρή «ανάσα» για τα ομόλογα – Τα ευχάριστα νέα της Γερμανίας «ξεφουσκώνουν» τις αποδόσεις του Νότου

Η Eurostat θα ανακοινώσει την Παρασκευή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου - Μικρή υποχώρηση του κόστους δανεισμού χάρη στα γερμανικά μάκρο - Η εικόνα στην Ελλάδα - DBRS: Επιδείνωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη

Μερική οπισθοχώρηση παρουσιάζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, μετά τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία στη Γερμανία, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού σ’ ένα από τα κρατίδια.  

Οι επενδυτές σπεύδουν να χαιρετίσουν την εν λόγω εξέλιξη, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας να μειώνεται κατά 4 μονάδες βάσης και να επιστρέφει στα επίπεδα του 1,61%. Αυτό, όπως είναι εύλογο, προκαλεί ανακούφιση και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.  

Η απόδοση της Γαλλίας, για παράδειγμα, διολισθαίνει στο 2,16%, της Ισπανίας στο 2,69%, της Ιρλανδίας στο 2,23%, της Αυστρίας στο 2,16%, της Κύπρου στο 3,34% και της Πορτογαλίας στο 2,66%.  Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο ιταλικό ομόλογο, η απόδοση του οποίου μειώνεται κατά 5 μονάδες βάσης και καθορίζεται στο 3,61%, με το spreads (απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου) να διαμορφώνεται στις 200 μονάδες βάσης.

 

Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου περιορίζεται κατά 6 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,82%, ενώ το spread βρίσκεται στις παρυφές των 220 μονάδων βάσης. 

«Η αγορά είναι υπερβολικά ευαίσθητη στα στοιχεία του πληθωρισμού» εξηγεί στο Bloomberg o Mohit Kumar, διευθυντής της Jefferies International.  

Ο κίνδυνος για τις αγορές έγκειται στο ενδεχόμενο ενός υψηλότερου πληθωρισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να προβούν σε ακόμη μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις. Τα υψηλότερα επιτόκια, όμως, επιδρούν αρνητικά στην οικονομία, επιβραδύνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης.  

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Gediminas Simkus, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης κατά 50 μονάδων βάσης εντός του Ιουλίου, σε περίπτωση που η προοπτική του πληθωρισμού επιδεινωθεί. 

Οι αναλυτές, πάντως, θεωρούν ως επικρατέστερο σενάριο μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, με το σενάριο των 50 μονάδων βάσης να συγκεντρώνει πιθανότητες της τάξης του 25%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ καθορίζεται στο 0%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,50%. Η δρομολογούμενη αύξηση του Ιουλίου θα είναι η πρώτη από το μακρινό 2011. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου της Ευρωζώνης θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και εκτός απροόπτου αναμένεται να δείξουν την περαιτέρω ενίσχυση του φαινομένου, υπερβαίνοντας την ιστορική επίδοση του Μαΐου (8,1%).  

Στο μεταξύ, στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει την εφαρμογή του μέτρου «ευελιξίας» στην επαν-επένδυση των κρατικών ομολόγων, τα οποία είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του έκτακτου πανδημικού προγράμματος (PEPP). 

Στόχος της εν λόγω κίνησης είναι η άμβλυνση των πιέσεων στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ως απόρροια της πρόθεσης της Φρανκφούρτης να αυξήσει τα επιτόκια και να περιορίσει την παρεχόμενη ρευστότητα, με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού 

Διαβάστε ακόμη:

Μπάκος is back, ο Madonnos, οι ορφανές μετοχές του Κούμπα και ο Στιβ Τζομπς από το Πανόραμα

Ακριβαίνουν τα ταξίδια: Η υψηλή ζήτηση ανεβάζει τις τιμές και στα αεροπορικά εισιτήρια

Πλειστηριασμοί: Σήμερα «κληρώνει» για Π. Κωστόπουλο, Κ. Αλεξανδράκη και Villas Armit (pics)

Exit mobile version