Συγκρατημένη ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου πως είχαν προεξοφλήσει την τέταρτη μείωση των ευρωεπιτοκίων.

Εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ, στις δηλώσεις της, φρόντισε να περιορίσει τις προσδοκίες των επενδυτών για τη νέα χρονιά προειδοποιώντας πως οι εμπορικοί δασμοί του Τραμπ και η απειλή τριβών στο παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αναπτυξιακά δεδομένα όσο βέβαια και την πορεία του πληθωρισμού.

Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,14% στις 519 μονάδες και με τους επιμέρους κλάδους του να καταγράφουν μεικτά πρόσημα.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ανέβηκε ελαφρά κατά 0,12% στις 20.426 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 συρρικνώθηκε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,03% και τις 7.420 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 8.311 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,36% φτάνοντας τις 34.857 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.764 μονάδες μειωμένος κατά 0,21%.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αγορών προχωρώντας σε μια ακόμη μετριοπαθή περικοπή των επιτοκίων, την τέταρτη για φέτος, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση τους στο 3%.

Διεθνείς αναλυτές συμφωνούν πως η τροχιά χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά κατεβάζοντας τα επιτόκια κάτω από το 2% μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Όμως, ο ρυθμός που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα, τα οποία πιθανότατα θα αλλάξουν μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«… Πιστεύω ότι οι περιορισμοί στο εμπόριο, τα προστατευτικά μέτρα, δεν ευνοούν την ανάπτυξη και τελικά έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό που είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιος» τόνισε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, στις δηλώσεις της νωρίτερα.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη του προ ημερών παραδέχτηκε πως πιθανότατα τα μέτρα που έχει στα «σκαριά» μπορεί να τροφοδοτήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν άμεσο αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό νόμισμα με το ευρώ να πέφτει έως και στο 1,0470 μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, πριν σταθεροποιηθεί γύρω στο 1,0513. Ωστόσο, σε συνδυασμό με το ανοδικό momentum που έχει αποκτήσει το δολάριο μετά την εκλογή Τραμπ, το σύνολο των αναλυτών συμφωνεί πως η αποδυνάμωση του ευρώ θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, η BNP Paribas σε σημερινό της σημείωμα υποστήριξε πως μέσα στο 2025 η ισοτιμία θα «πιάσει» το ένα προς ένα.

Στις αγορές των commodities, η ανοδική πορεία των πετρελαϊκών τιμών διεκόπη, καθώς η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) έκρινε πως τα επίπεδα προσφοράς θα είναι επαρκή την ερχόμενη χρονιά, παρά τη μικρή αναθεώρηση των προσδοκιών για τα επίπεδα ζήτησης.

Έτσι η τιμή του Brent συμβολαίων Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 0,30% στα 73,28 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 0,37% στα 70,03 δολάρια το βαρέλι.

Πολύ μεγαλύτερη πίεση δέχτηκε την ίδια ώρα ο χρυσός με κάμψη ύψους 1,80% στα 2.707 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Oι εμπορικοί δασμοί του Τραμπ είναι πιθανό να είναι πληθωριστικοί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα

Γιατί μειώνονται σαλάχια και καρχαρίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα