Ελαφρά βελτιωμένο ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές διεθνώς ποντάρουν σε μια ακόμη μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Fed.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 514 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Ξεχώρισε ο κλάδος αυτοκινήτου με οδηγό τη γαλλική Renault, που έχει μειοψηφικό μερίδιο στη Nissan και αναμένεται έτσι να επωφεληθεί από τα κέρδη που θα αποφέρει μια ενδεχόμενη συγχώνευση Nissan – Honda.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε ανεπαίσθητα κατά 0,02% στις 20.242 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,26% στις 7.384 μονάδες και ο FTSE 100 βρέθηκε στο +0,05% και τις 8.199 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε αύξηση ύψους 0,25% στις 34.400 μονάδες και IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 11.617 μονάδες αυξημένος κατά 0,26%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών διεθνώς επικεντρώνεται στον τελευταίο γύρο νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για το 2024.

Απόψε τα βλέμματα στρέφονται στην αμερικανική Federal Reserve, ενώ από αύριο τη σκυτάλη παίρνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς και οι σκανδιναβικές Riksbank και Norges Bank.

Η έκβαση της συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεν αναμένεται να κρύβει εκπλήξεις, καθώς αναλυτές και traders θεωρούν δεδομένη μια τρίτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, υπάρχουν βάσιμα ερωτηματικά για το guidance του 2025, οπότε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις προβλέψεις που θα διατυπώσει το συμβούλιο και τα όσα βέβαια θα δηλώσει ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ, κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Αναλόγως δίχως εκπλήξεις αναμένεται να κυλήσει την Πέμπτη και η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, που αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Εξάλλου, ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει ανέβει ελαφρά, με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα να δείχνουν το δείκτη να σημειώνει αύξηση στο 2,6% τον Νοέμβριο, από το 2,3% ένα μήνα νωρίτερα, στα επίπεδα ωστόσο που περίμενε η αγορά.

Πάντως, η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία πιθανότατα θα αποδειχτεί περισσότερο ανθεκτικός σε σχέση με τους δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, επιβραδύνοντας έτσι το ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης από την BoE είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων με το βρετανικό κόστος δανεισμού να «πιάνει» υψηλό 34 ετών σε σχέση με το γερμανικό.

Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ανέβηκε στο 4,563% και του γερμανικού bund στο 2,256% διαμορφώνοντας το spread πάνω από τις 230 μονάδες βάσης.

Στις αγορές των commodities, το πετρέλαιο είχε επίσης στραμμένο το βλέμμα του στην αμερικανική Fed με τις τιμές να κάνουν άλμα άνω του 1%.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Φεβρουαρίου πρόσθεσε 1,18% στα 74,06 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI ανέβηκε 1,51% στα 71,14 δολάρια το βαρέλι. Αντιθέτως σε τροχιά διόρθωσης παρέμεινε ο χρυσός με την τιμή του να χάνει 0,40% στα 2.651 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα κέρδισε έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να ενισχύεται κατά 0,19% στα 107,16 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0473 με το ευρώ να υποχωρεί 0,14%.

Διαβάστε ακόμη

Κίνηση ματ από τη Merck στον κλάδο των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας – Το deal με την Hansoh

Πώς ένα μικρό πουλί βοήθησε στην αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων

Κομισιόν: Η Ελλάδα μείωσε αισθητά τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΦΠΑ (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα