Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στις εξελίξεις από την έτερη ακτή του Ατλαντικού με επίκεντρο τη Fed.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 513 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Πάντως, τα ισχυρότερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη ο δείκτης πάτησε φρένο μετά το συνεχόμενο ανοδικό σερί χάρη στο οποίο κατάφερε να ανακτήσει το έδαφος που είχε χάσει στο δραματικό παγκόσμιο sell-off των αρχών του μήνα.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 0,50% στις 18.448 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο ύψους 0,52% στις 7.524 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,12% φτάνοντας τις 8.283 μονάδες.

Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κερδίζει 0,72% στις 33.312 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.114 μονάδες αυξημένος κατά 0,24%.

Με την εβδομάδα να είναι αρκετά «φτωχή» σε ευρωπαϊκά μακροοικονομικά στοιχεία το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις εξελίξεις από το μέτωπο της Fed και το μεγάλο ζητούμενο της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης και στις ΗΠΑ.

Άλλωστε, μπορεί η ΕΚΤ να έχει ήδη κάνει πρώτη την αρχή ξεκινώντας την περικοπή των επιτοκίων, όμως οι επενδυτές ανησυχούν πως τυχόν παρατεταμένη διστακτικότητα από την πλευρά της Fed ενδεχομένως να επηρεάσει το ρυθμό της αποκλιμάκωσης και των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Η αποψινή δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed εκτιμάται πως θα ρίξει επιπλέον φως στις εσωτερικές τάσεις και ισορροπίες στο συμβούλιο ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου.

Το ίδιο ελπίζουν οι αγορές και από την επικείμενη ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ την Παρασκευή. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Fed δύσκολα θα ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, έχει τον τρόπο να στείλει το μήνυμα που επιθυμεί προς τις αγορές, κάτι που προφανώς θα επηρεάσει καθοριστικά τη δυνατότητα των χρηματιστηρίων διεθνώς να αφήσουν τελείως πίσω τους τη έντονη αστάθεια των πρώτων ημερών του μήνα.

Η αδημονία για τα μηνύματα της Fed έχουν επηρεάσει προφανώς και τις αγορές συναλλάγματος και τα commodities.

Ειδικά ο χρυσός «χτίζει» σταθερά νέα κέρδη, καθώς οι μέτοχοι παίρνουν θέση προεξοφλώντας την έναρξη των περικοπών των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο φθινόπωρο. Μάλιστα, πρόσκαιρα η τιμή spot «έπιασε» ένα ακόμη ρεκόρ, στα 2.531,60 δολάρια την ουγγιά πριν υποχωρήσει και πάλι γύρω στα 2.501,79 δολάρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότεροι αναλυτές υιοθετούν ανοδικές προβλέψεις για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου, με τους αναλυτές της ANZ να εκτιμούν σε σημερινή ανάλυση τους ότι η τιμή θα φτάσει τουλάχιστον τα 2.550 δολάρια.

Στον αντίποδα οι πετρελαϊκές τιμές προσπάθησαν μεν να περάσουν σε θετικό έδαφος μετά από το πολυήμερο καθοδικό σερί, αλλά δεν τα κατάφεραν διευρύνοντας έτσι τις προηγούμενες απώλειες τους. Η τιμή του Brent συμβολαίων Οκτωβρίου έχασε επιπλέον 0,45% πέφτοντας κάτω κι από τα 77 δολάρια, στα 76,82 και το αμερικανικό WTI υποχώρησε κατά 0,81% στα 72,58 δολάρια.

Με τις απώλειες αυτές αμφότεροι οι δείκτες έχουν χάσει κοντά στο 10% μόνο από τις αρχές του μήνα!

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα προσπάθησε να πάρει κάποιες ανάσες μετά την υποχώρηση του στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ για τη φετινή χρονιά, ωστόσο τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ άλλαξαν το τοπίο. Έτσι κατέληξε τελικά να διευρύνει τις απώλειες του τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι της βρετανικής στερλίνας. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε εκ νέου κατά 0,25% στο 101,19 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,1147.

Διαβάστε ακόμη

UBS: H πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές ήταν υπερβολική αλλά αποτελεί πλέον την κανονικότητα (γράφημα)

Κίνα: Ξεκινά έρευνα αντιντάμπινγκ για γαλακτοκομικά προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ

Arcadia Shipmanagement: H πρώτη ελληνική ναυτιλιακή που αλλάζει πορεία στα πλοία της για να προστατεύσει τις φάλαινες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ