search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Προς θετικό «φίνις» στο τέλος της χρονιάς – Νέο υψηλό 8μήνου (upd)

Ο Γ.Δ. ετοιμάζεται για κέρδη 3% εντός του 2022 - Intrakat: Ράλι 6% στη μετοχή - To τρελό «φίνις» της Attica Συμμετοχών - Προς τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις από το 2018 η Ευρώπη

(last update 14.48) «Αντίο» στο 2022 από τη ζώνη των 920 μονάδων ετοιμάζεται να πει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -όπως όλα δείχνουν- θα εμφανίσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 3%, ολοκληρώνοντας με μια «γλυκιά» επίγευση ένα έτος, το οποίο είχε σχεδόν τα πάντα: Από το ξέσπασμα ενός πολέμου στην Ευρώπη και έναν ιστορικό πληθωρισμό έως τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 10ετιών.  

Από την άλλη πλευρά, οι ανθεκτικές επιδόσεις των ελληνικών εισηγμένων, σε συνδυασμό με τις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις και τις εντυπωσιακές επιδόσεις του ΑΕΠ, πρόσφεραν την ευκαιρία στον Γενικό Δείκτη να διαφοροποιηθεί από τις αγορές του εξωτερικού και να υπερ-αποδώσει για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια.  

Όσον αφορά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του 2022, οι αγοραστές έχουν αναλάβει τα ηνία της αγοράς, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου, δηλαδή των τελευταίων οκτώ μηνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα πακέτα μετοχών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,57% του μετοχικού κεφαλαίου και τα οποία φέρεται να συνδέονται με τις τελευταίες εκκρεμότητες των Ολλανδών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,64% και διαμορφώνεται στις 926,62 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (920,82 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 919,05 έως 926,73 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29 εκατ. ευρώ αφορούν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μικρή άνοδος στο ταμπλό

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ολοκληρώνει τη χρονιά με ετήσια απόδοση της τάξης του +10%, καταβάλλει μια τελευταία ανοδική προσπάθεια, ενισχυόμενος στο +0,60% και τις 638 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, ενισχύεται στο +1,8% και το 1,42 ευρώ, ενώ κατά 0,8% αυξάνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 3,7 ευρώ. Οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, δε, είναι σχεδόν αμετάβλητες στο 0,99 και στο 1,04 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά: 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,62% και 2.242 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης διακινήθηκαν πακέτα μετοχών, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου και ήταν αξίας 29,2 εκατ. ευρώ. Εν μέσω των συγκεκριμένων μετοχικών αλλαγών, ο τίτλος της εισηγμένης κινείται ανοδικά για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση (+0,7%) και φλερτάρει με το ψυχολογικό όριο των 11 ευρώ (10,98 ευρώ). Κατά 0,8% αυξάνεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αναρριχάται στα 20,4 ευρώ (κοντά σε ιστορικό υψηλό). Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Jumbo διευρύνεται στο +1,2% και τα 15,8 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Quest, Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, Mytilineos και ΟΤΕ ακολουθούν άνω του +0,5%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Σαράντης, Motor Oil, ΟΛΠ, Coca – Cola και Autohellas υποχωρούν πέριξ του 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,13% και 1.409 μονάδες), η μετοχή της Intrakat συνεχίζει το rebound εν όψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και εκτινάσσεται στο +5% (υψηλό 2μήνου). Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης Τεχνικής Ολυμπιακής. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη μετοχή της Attica Συμμετοχών, η οποία συνεχίζει το ράλι (+100% στον Δεκέμβριο) και εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 (2,3 ευρώ). Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Κέρδη 3% στο 2022 

Μόλις λίγες ώρες απομένουν για τη χρηματιστηριακή λήξη του 2022 -ενός έτους, το οποίο παρότι ξεκίνησε υπό αντίξοες συνθήκες (πόλεμος, αυξημένα επιτόκια, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση) ετοιμάζεται να αποφέρει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 3%. 

Μια επίδοση, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως άκρως ικανοποιητική, ιδίως αν αναλογιστούμε τη «σφαγή» που έχει επέλθει στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τον αμερικανικό S&P 500 να χάνει 20% και τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 περίπου 13%.         

Αυτή η διαφοροποίηση, εν πολλοίς, οφείλεται στα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα του 9μήνου και στην πληθώρα των επιχειρηματικών deals, σε συνδυασμό με τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας (εκτιμήσεις για ανάπτυξη 6,2% το 2022).     

Από την άλλη πλευρά, όπως φαίνεται από τη στασιμότητα των τελευταίων ημερών, οι αβεβαιότητες και οι προκλήσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν εντός του 2023 -τουλάχιστον έως το α’ εξάμηνο- γεγονός το οποίο καθιστά αρκετά επιφυλακτικούς  τους επενδυτές. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.     

Στο επίκεντρο των ανησυχιών τίθενται οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ετοιμάζονται για νέες παρεμβάσεις εντός του 2023, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Δεδομένου ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες υπονομεύουν τη δυναμική της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος του κρατικού δανεισμού, αυτή η εξέλιξη δύναται να «πυροδοτήσει» νέες προκλήσεις, με όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για απότομο «φρένο» της ανάπτυξης το 2023.           

Δεν είναι τυχαίο ότι το κόστος δανεισμού της Γερμανίας (10ετές ομόλογο), δηλαδή του ασφαλέστερου χρέους της Γηραιάς Ηπείρου, εκτοξεύεται στο όριο του 2,5%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών (από το 2011). Παρόμοια είναι εικόνα και στις αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών τίτλων, με το -πάντα ευαίσθητο- 10ετές ομόλογο της Ελλάδας να αυξάνεται στο 4,5% -το υψηλότερο σημείο από τις 10 Νοεμβρίου του 2022.        

Και μέσα σ’ όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε και την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται τα πρώτα σενάρια για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες είναι πιθανό να «παγώσουν» ορισμένες σημαντικές ειδήσεις, επηρεάζοντας την πορεία της αγοράς στο α’ εξάμηνο.        

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 οδεύει προς το χειρότερο έτος από το 2018, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφει πτώση στο -0,54% και τις 428 μονάδες. Ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,76%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,27%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,78% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,66%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ετοιμάζεται για τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες από την παγκόσμια κρίση του 2008, δηλαδή των τελευταίων 14 ετών. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίουοι τιμές κινούνται σταθεροποιητικά, ολοκληρώνοντας ένα έτος έντονων διακυμάνσεων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,38% και τα 78,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,4% και τα 83,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,19% και τα 1.822 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης

Οι διακοπές των αρχηγών, οι αγοραπωλησίες του Γρύλου, η έξοδος του Ολλανδού και το θαύμα της Πάτρας 

Πρωτοχρονιά: 25 εναλλακτικοί προορισμοί με κόστος έως 300€ για τρεις διανυκτερεύσεις

Αυτή είναι η αυτοκρατορία των Kardashians. Πέντε αδελφές και ένα ασύλληπτο success-story

Exit mobile version