Μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων παραμένει η τιμή του πετρελαίου, εν μέσω της διαδικασίας επανεκτίμησης της διεθνούς ζήτησης από τους traders.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 0,50% και διαμορφώνονται στα 92,15 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη χάνουν 0,48% και καθορίζονται στα 98,10 δολάρια ανά βαρέλι.
Η σημερινή μεταβολή επέρχεται στον απόηχο των μεγάλων κερδών της προηγούμενης εβδομάδας (5,4% και 2,9% αντίστοιχα), μετά τις πληροφορίες περί «χαλάρωσης» της αυστηρής πολιτικής της Κίνας περί μηδενικής ανοχής στην Covid-19.
Μια εξέλιξη, η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό» (χάρη στην αύξηση του ΑΕΠ και της βιομηχανικής παραγωγής) αλλάζοντας τις ισορροπίες στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, ρόλο καταλύτη στην πρόσφατη άνοδο διαθέτει και το δολάριο, καθώς η μερική αποδυνάμωσή του έναντι του ευρώ και της στερλίνας, καθιστά ελκυστικότερα τα συμβόλαια πετρελαίου για τους κατόχους ξένων νομισμάτων.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία, το οποίο τίθεται επισήμως σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στα επίπεδα της προσφοράς και τονώνοντας τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους αγοραστές.
Σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία οι χώρες του OPEC+ έχουν επιλέξει να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή (κατά 2 εκατ. Βαρέλια), προκειμένου να ανεβάσουν τεχνητά της τιμές και να συντηρήσουν τα υψηλά ενεργειακά τους έσοδα.
Διαβάστε επίσης
Νταν Πένια: Ο «συμβουλάτορας» των κροίσων που έφτιαξε μια περιουσία 50 δισ. δολαρίων
Η βίλα στη νότια Λευκάδα που πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα