(Τελευταία ενημέρωση – 14:00)

Επιστροφή στις απώλειες για το ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι επενδυτές παραμένουν επιλεκτικοί, εστιάζοντας στα οικονομικά μεγέθη γ’ τριμήνου και εννεαμήνου των εισηγμένων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (22/11) ο ΓΔ υποχωρεί κατά -0,35% και διαπραγματεύεται στις 1.392,76 μονάδες. Στις 1.403,88 μονάδες το υψηλό ημέρας και στις 1.390,58 μονάδες το χαμηλό ημέρας. Η Λεωφόρος Αθηνών μετρά δύο ημέρες συνολικής ανόδου +2,26, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να φτάνει ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Ωστόσο, οι τράπεζες ήρθαν σήμερα να κόψουν… τη φόρα των αγοραστών, με τον κλαδικό δείκτη να διολισθαίνει κατά -2%. «Ανάχωμα» σε μία ισχυρότερη πτώση θέτουν ορισμένα blue chips, όπως ο ΟΠΑΠ, η ElvalHalcor και η Titan, με την τελευταία να οδεύει ολοταχώς προς νέο ρεκόρ.

Θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της ανάκαμψης των τεχνολογικών μετοχών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν ωστόσο με επιφυλακτικότητα τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας και την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών.

Η εγχώρια αγορά βρίσκεται εν αναμονή του «χρησμού» της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο αμερικανικός οίκος πρόκειται να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του απόψε, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street. Η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με BBB- και σταθερές προοπτικές, ενώ επικρατεί αισιοδοξία για αναβάθμιση του outlook (σε θετικό από σταθερό), ακολουθώντας το παράδειγμα της Standard and Poor’s. Υπενθυμίζεται ότι αμφότεροι οι οίκοι έχουν δώσει από πέρυσι στην Αθήνα την επενδυτική βαθμίδα.

Σήμερα ολοκληρώνεται επίσης το road show της JP Morgan στο Λονδίνο για τις ελληνικές μετοχές. Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του MSCI. Χωρίς αλλαγές ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (MSCI Greece Standard), ο οποίος απαρτίζεται από τις εξής 9 μετοχές: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Metlen και Jumbo. Από τον MSCI Small Cap αναμένεται να αποχωρήσει η Ελλάκτωρ.

Στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας, τις 9μηνιαίες επιδόσεις τους θα ανακοινώσουν η ΕΧΑΕ και η Πλαστικά Θράκης τη Δευτέρα (25/11), ενώ ακολουθούν την Τρίτη (26/11) η Κρι Κρι και η Fourlis. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Μοtor Oil λόγω της αύξησης των περιθωρίων διύλισης και της επικαιροποίησης της στρατηγικής, σημειώνουν οι αναλυτές της Piraeus Securities.

Στο «κόκκινο» οι τράπεζες

Κατά -2,17% υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.173,84 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,49% στις 3.376,40 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα κατά -0,65% στις 2.209,51 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 40,465 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 1 εκατ. ευρώ αφορά σε πακέτα. Τζίρο κοντά στα 10 εκατ. ευρώ κάνει η ΕΤΕ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 98,127 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 34 μετοχές, αρνητικά για 69, ενώ 7 τίτλοι παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική διολισθαίνει κατά -2,7% στα 6,846 ευρώ και έπονται η Πειραιώς (-2,18% στα 3,551 ευρώ), η Alpha Bank (-1,92% στο 1,5325 ευρώ) και η Eurobank (-1,91% στα 2,001 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, απώλειες άνω του -1% σημειώνουν η Lamda Development, η Motor Oil, η HELLENiQ ENERGY και η Σαράντης. Στον αντίποδα, ισχυρή άνοδο καταγράφουν η Titan (ολοταχώς για άλλο ένα ρεκόρ), ο ΟΠΑΠ, η Coca Cola, η Cenergy Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ και η ElvalHalcor.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, υποχωρούν σημαντικά η Κρι Κρι, η Intralot, η Lavipharm, η Dimand, η ΕΧΑΕ και η Austriacard. Από την άλλη πλευρά, η Aktor κερδίζει περίπου +1%. Βάζει τέλος στο σερί των limit down η Attica Bank, η οποία ενισχύεται σήμερα κατά +2,7%.

Νέο υψηλό για την Titan, τι συμβολίζει η άνοδος των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Δείχνει να μην έχει «ταβάνι» η Titan, καθώς μία ημέρα αφότου έριξε το «φράγμα» των 36 ευρώ, «χτύπησε» νέο ρεκόρ πάνω από τα 37 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, χθες έκλεισε στα 37,1 ευρώ και έφτασε έως τα 37,6 ευρώ στα υψηλά ημέρας. Το τελευταίο διήμερο έχει «αναρριχηθεί» κατά +8,96%, κάνοντας τζίρο άνω των 8,5 εκατ. ευρώ σε κάθε μία από τις δύο συνεδριάσεις. Καταγράφει μακράν την καλύτερη επίδοση από τα blue chips μέσα στο 2024 (+72,96%) και αποτιμάται πλέον περισσότερο από 2,9 δισ. ευρώ.

Ένα «βήμα» πιο κοντά στα 20 ευρώ έκανε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πλησιάζοντας δηλαδή την τιμή πώλησής της στη Masdar. Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του deal βρίσκονται στην τελική ευθεία, με τον χρονικό ορίζοντα να έχει τοποθετηθεί –σύμφωνα με πληροφορίες του dark room– το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Η μετοχή έκλεισε στα 19,81 ευρώ, που αποτελούν υψηλό 16 μηνών (επόμενο καλύτερο κλείσιμο τα 19,92 ευρώ της 5ης Ιουλίου 2023).

Την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων τριών και πλέον μηνών πραγματοποίησε την Πέμπτη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε έναν οιωνό ότι η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οδεύει προς την υλοποίησή της. Επόμενος «σταθμός» η δημόσια πρόταση από πλευράς Masdar για την πλήρη απόκτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη μετέπειτα διαγραφή της από το Χ.Α. Όσο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ενισχυθεί κατά +2,93% το τελευταίο διήμερο και η φετινή της επίδοση «αγγίζει» το +33,59%.

Πρωτοφανές ήταν το «άλμα» της ElvalHalcor (+9,36%), στην καλύτερη ημερήσια επίδοση σε «βάθος» 3,5 ετών (άνοδος +10,34% στις 22 Μαρτίου 2021). Ο τίτλος «κλείδωσε» στο 1,8 ευρώ, έχοντας λάβει ξεκάθαρη ώθηση από τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου. Από κοντά η μητρική Viohalco, με ράλι +3,4% χθες, στην καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα από τις 3 Ιουλίου, «χτίζοντας» απόσταση ασφαλείας από το… ναδίρ των 5 ευρώ.

Μία «ανάσα» από τα 8 ευρώ ο ΔΑΑ, κλείνοντας σε υψηλό τετραμήνου. Η μετοχή του αεροδρομίου «σκαρφάλωσε» κατά +3,29% το τελευταίο διήμερο. Παράλληλα, μείωσε τη διαφορά του από την τιμή εισαγωγής των 8,2 ευρώ στο -2,68%. Στα 2,394 δισ. ευρώ ανέρχεται η χρηματιστηριακή του αξία.

Νέα οπισθοχώρηση για την Ελλάκτωρ, η οποία κατέγραψε απώλειες -1,46% και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας του 1,62 ευρώ. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ δύο και πλέον ετών (ή εναλλακτικά 25 μηνών), με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο (1,616 ευρώ) να εντοπίζεται στις 14 Οκτωβρίου 2022. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 64,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 35%. Ωστόσο, η μετοχή «βυθίζεται» κατά -36,47% φέτος και αποτιμάται στα 564 εκατ. ευρώ.

Επτά ημέρες σωρευτικών απωλειών -9,29% μετρά η Dimand, η οποία έκλεισε στο χαμηλό 5μήνου των 8,3 ευρώ. Επόμενο αρνητικό ρεκόρ τα 8,09 ευρώ (κλείσιμο 19ης Ιουνίου), που αποτελούν και ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή, με την απόσταση από τη συγκεκριμένη τιμή να καθορίζεται στο +2,6%. Στα 8 ευρώ εντοπίζεται το ενδοσυνεδριακό ιστορικό χαμηλό.

Μεικτή εικόνα στις διεθνείς αγορές

Επιστροφή στα κέρδη για τη Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από +1% στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Πτωτικό αναμένεται ότι θα είναι το σημερινό άνοιγμα, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) των βασικών δεικτών, παραμένοντας σε κάθε περίπτωση κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Με το ορόσημο των 100.000 δολαρίων «φλερτάρει» το bitcoin για πρώτη φορά στα χρονικά.

Σε μεικτό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά +0,6%. Κέρδη +0,25% σημειώνει ο γερμανικός DAX, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά +0,9%. Οριακή πτώση για τον γαλλικό CAC 40. Sell off στα χρηματιστήρια της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, με τις απώλειες σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν το -3,5%. Από την άλλη πλευρά, θετικά πρόσημα καταγράφηκαν στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Έτσι θα γίνουν τα stress tests του 2025

Καθ’ οδόν για χρονιά ρεκόρ ο ΟΠΑΠ – Ο Aρειος Πάγος «έφερε» bonus 7 εκατ. ευρώ

Ρεύμα: Ποιοι παράγοντες θα «κλειδώσουν» τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα