Σε κλίμα αβεβαιότητας κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς παρά την εκεχειρία που κήρυξε ο Τραμπ με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, μεταξύ τους και η ΕΕ, η σινοαμερικανική εμπορική αντιπαράθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά και την ανταπάντηση του Πεκίνου με νέα διεύρυνση των δασμών κατά των ΗΠΑ από το 84% στο 125%.

Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε ελαφρά κατά 0,10% στις 486 μονάδες, αν και νωρίτερα η πτώση του είχε φτάσει έως και το 1,6%.

Στους επιμέρους κλάδους του τα πρόσημα ήταν μεικτά, με μεγαλύτερο κερδισμένο τον αμυντικό κλάδο, τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και τον κλάδο υγείας, ενώ αντιθέτως οι βιομηχανικές μετοχές υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Με την επίδοση αυτή ο πανευρωπαϊκός δείκτης συμπλήρωσε την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,92% στις 20.374 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,30% στις 7.104 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,64% και τις 7.964 μονάδες μετά την είδηση της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξησης του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,5% τον Φεβρουάριο.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,73% στις 34.027 μονάδες και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 12.286 μονάδες μειωμένος κατά 0,18%.

Η νέα φάση κλιμάκωσης στην εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντείνει τη νευρικότητα στις αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις στις αποτιμήσεις και τα εταιρικά κέρδη.

«Βιώνουμε μια απώλεια ορατότητας και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε φάση αβεβαιότητας», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαντουέλ, επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών της OFI Invest AM στο Παρίσι. Πρόσθεσε δε, πως «είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου τόσο στα κέρδη των επιχειρήσεων όσο και στους πολλαπλασιαστές αποτίμησης».

Πολλοί επενδυτές ανησυχούν, εξάλλου, για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και έτερων οικονομικών δυνάμεων, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα το τι θα συμβεί με το τέλος της παύσης των 90 ημερών που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές σημείωσαν μετριοπαθή άνοδο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να καλύψουν τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μαύρος χρυσός κατέγραψε τη δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η τιμή του Brent συμβολαίων Ιουνίου ανέβηκε 0,79% στα 63,83 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI αυξήθηκε κατά 0,83% στα 60,57 δολάρια το βαρέλι.

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε ο χρυσός με νέο ιστορικό άλμα πάνω από το όριο των 3.200 δολαρίων την ουγγιά. Η τιμή spot έφτασε έως και τα 3.219 δολάρια την ουγγιά, έχοντας αποκομίσει κέρδη άνω του 5% αυτή την εβδομάδα.

Συνολικά δε, από τις αρχές της χρονιάς το πολύτιμο μέταλλο έχει ανέβει περίπου 21%!

Σε αντίθετη πορεία το αμερικανικό νόμισμα που υποχώρησε σε νέα χαμηλά τριετίας έναντι του ευρώ. Ο δείκτης δολαρίου διολίσθησε έως και το 99 πριν σταθεροποιηθεί γύρω στο 100,06, που είναι το κατώτερο σημείο του από τον Απρίλιο του 2022. Την ίδια ώρα η η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ξεπέρασε το 1,12 με το ευρώ να κερδίζει επιπλέον 0,76%.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο νερό έχει «χάσει» η Αττική – Το σχέδιο για τη λειψυδρία

Eurogroup: «Φυγή προς τα μπρος» για περισσότερη Ευρώπη – Το διπλό μήνυμα (pic)

Ο εφοπλιστής Πήτερ Νομικός απέκτησε τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου – Επένδυση €30 εκατ. – Το προφίλ του νέου επενδυτή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα