search icon

Αγορές

Μεταβλητότητα και αλλαγές νομισματικής πολιτικής υποδεικνύει το νέο αφήγημα των κεντρικών τραπεζών

Η απόκλιση στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αδυναμία της Κίνας, υποδεικνύει τη νέα ταραχώδη εποχή για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Οι αυξανόμενες ενδείξεις για την ισχνή ανάπτυξη και οι κίνδυνοι που αναδύονται στην αγορά εργασίας επισκίασαν το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Τζάκσον Χολ, αναδεικνύοντας την αλλαγή της πορείας της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων.

Ακόμη και καθώς το επίκεντρο της προσοχής των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ και της Ευρώπης μετατοπίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό στην αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας επανέλαβε το σχέδιό της να σταματήσει τη νομισματική στήριξη εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών.

Η απόκλιση στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αδυναμία της Κίνας, υποδεικνύει τη νέα ταραχώδη εποχή για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που συναντήθηκαν στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο είχαν ήδη λάβει ενδείξεις για το τι ενδέχεται να συμβεί, όταν τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα αναζωπύρωσαν τους φόβους για ύφεση και προκάλεσαν μια πτώση της αγοράς που επιδεινώθηκε από την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων της BοJ τον Ιούλιο.

Μέχρι στιγμής, πολλοί αναλυτές συμφωνούν με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιτύχει μέτρια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ θα επιτύχουν μια ήπια προσγείωση, η ανάπτυξη της Ευρώπης θα ανακάμψει και η Κίνα θα βγει από την ύφεση.

Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι προβλέψεις στηρίζονται σε σαθρό έδαφος, δεδομένων των αμφιβολιών σχετικά με τις προοπτικές για μια ήπια προσγείωση των ΗΠΑ, την αποτυχία της αναζωογόνησης της ανάπτυξης της ευρωζώνης και την υποτονική κατανάλωση στην Κίνα.

Ενώ οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στρέφονται προς τις μειώσεις των επιτοκίων, παραμένει πολύ νωρίς για να πούμε αν οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ομαλοποίηση» της νομισματικής πολιτικής ή αποτελούν τα πρώτα βήματα για να αποτραπεί η περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης.

Η αβεβαιότητα θα μπορούσε να αφήσει τις παγκόσμιες μετοχές και τα νομίσματα ευάλωτα σε ευμετάβλητες διακυμάνσεις.

«Θα μπορούσαμε να δούμε και άλλα επεισόδια μεταβλητότητας στην αγορά, καθώς οι αγορές βρίσκονται σε αχαρτογράφητο έδαφος και καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εισέρχονται σε έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης μετά από έναν κύκλο αυστηρότερης πολιτικής όσον αφορά την αντιμετώπιση της έκρηξης του πληθωρισμού», όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιέρ Ολιβιέ Γκουρενσά.

«Η Ιαπωνία βιώνει έναν ελαφρώς διαφορετικό κύκλο. Οι αγορές πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνουν όλα αυτά και αντιδρούν υπερβολικά. Έτσι, θα έχουμε περαιτέρω μεταβλητότητα», είπε.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναφέρθηκε στην επικείμενη έναρξη της μείωσης των επιτοκίων, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ψύξη της αγοράς εργασίας θα ήταν ανεπιθύμητη.

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Τζάκσον Χολ έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να βρίσκεται κοντά σε ένα σημείο καμπής, όπου η συνεχιζόμενη μείωση των θέσεων εργασίας θα μεταφραστεί σε ταχύτερη αύξηση της ανεργίας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκλίνουν σε νέα μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, εν μέρει λόγω των μετριοπαθών πιέσεων στις τιμές, αλλά και λόγω της αξιοσημείωτης εξασθένησης των προοπτικών ανάπτυξης.

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ κατέγραψε ελάχιστη ανάπτυξη το περασμένο τρίμηνο, καθώς η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της, συρρικνώθηκε, η μεταποίηση παραμένει σε βαθιά ύφεση και οι εξαγωγές παραπαίουν, κυρίως λόγω της αδύναμης ζήτησης από την Κίνα.

«Η πρόσφατη αύξηση των αναπτυξιακών κινδύνων στη ζώνη του ευρώ ενίσχυσε την υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο», όπως δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Ακόμα και στην Ιαπωνία, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης των τιμών λόγω της ζήτησης, η οποία θα μπορούσε να περιπλέξει τις αποφάσεις της BοJ για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ενώ η κατανάλωση ανέκαμψε το β’ τρίμηνο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι μισθοί θα αυξηθούν αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.

«Η εγχώρια ζήτηση είναι πολύ αδύναμη», δήλωσε ο Σαγιούρι Σιράι, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BοJ και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Keio στο Τόκιο. «Από οικονομικής άποψης, υπάρχει ελάχιστος λόγος για την BοJ να αυξήσει τα επιτόκια».

Την πολυπλοκότητα της κατάστασης εντείνει και η Κίνα. Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου βρίσκεται στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού και αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη κρίση ακινήτων, την εκτίναξη του χρέους και το αδύναμο καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα.

Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη του β’ τριμήνου ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Κίνας να προβεί σε αιφνιδιαστικές μειώσεις επιτοκίων τον περασμένο μήνα και αυξάνει την πιθανότητα υποβάθμισης των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της χώρας.

«Η Κίνα είναι ένας μεγάλος παίκτης στην παγκόσμια οικονομία. Η ασθενέστερη ανάπτυξη στη χω΄ρα έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Γκουρενσά, σύμφωνα με το Reuters.

Περαιτέρω ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης των ΗΠΑ και της Κίνας θα ήταν ένας κακός οιωνός για τους κατασκευαστές, που ήδη αισθάνονται την πίεση από την περιορισμένη ζήτηση.

Για τις πλούσιες σε πόρους αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η επιβράδυνση της Κίνας θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές μετάλλων και τροφίμων, αλλά να συμβάλει στην ανακούφιση των πληθωριστικών πιέσεων μέσω φθηνότερων εισαγωγών.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας, Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο, μιλώντας μετά τη λήξη του Τζάκσον Χολ, δήλωσε πως «το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η επιβράδυνση».

Διαβάστε ακόμη

Ι. Μασούτης: Οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν υψηλές αντοχές όμως οι διεθνείς εξελίξεις τις επηρεάζουν αρνητικά

Fourlis: Μεγάλη συμφωνία με την Foot Locker, αποκτά παρουσία σε 8 χώρες στη ΝΑ Ευρώπη (pic)

Πεταλάς: Αβάσιμες οι ανησυχίες για νέο κύμα ανατιμήσεων τον Σεπτέμβριο (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version