Οι παγκόσμιες αγορές ολοκληρώνουν το α’ τρίμηνο με υψηλούς ρυθμούς, με τους επενδυτές να είναι έτοιμοι για περισσότερες διακυμάνσεις στο μέλλον μετά από μήνες αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ο οποίος πέτυχε υψηλά ρεκόρ τον Μάρτιο, έχει αυξηθεί κατά 10% από τα μέσα Ιανουαρίου, αφότου οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα προηγούμενα στοιχήματά τους για έως και επτά μειώσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ το 2024.
Αν και οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσουν το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.
Το στέλεχος της Exane BNP Paribas, Ντενί Ζοζέ, δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος δανεισμού το καλοκαίρι, αλλά στη συνέχεια θα μπορούσαν να αποφασίσουν παύση εάν η οικονομική ανάπτυξη βελτιωθεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες περαιτέρω στενότητας της αγοράς εργασίας, αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού.
Ένας παγκόσμιος δείκτης κρατικών ομολόγων σημείωσε το πρώτο μηνιαίο κέρδος του 2024 τον Μάρτιο, καθώς το ράλι του τριμήνου μετατράπηκε σε φρενίτιδα, στέλνοντας τις ιαπωνικές μετοχές πάνω από τα αντίστοιχα υψηλά της εποχής της φούσκας του 1989 και τροφοδοτώντας εκπληκτικά κέρδη για το χρέος των αναδυόμενων αγορών.
Ο δείκτης S&P 500 της Wall Street και ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 βρίσκονται κι αυτοί κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Από τις μεγάλες αγορές, μόνο η Κίνα έμεινε «παραπονεμένη», καθώς η άλλοτε «μηχανή» βιομηχανικής ανάπτυξης συνέχισε να πνέει τα λοίσθια.
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτά τα υψηλής απόδοσης διεθνή ομόλογα των αναδυόμενων αγορών απόλαυσαν σημαντική αύξηση καθώς οι ιδιοσυγκρασιακές αιτίες αισιοδοξίας μεγεθύνθηκαν από τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Τα ομόλογα της Αργεντινής είχαν αποδόσεις άνω του 25% το α’ τρίμηνο, τροφοδοτούμενα από τις ελπίδες για τη ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική ατζέντα του νέου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.
Τα ομόλογα του Πακιστάν κατέγραψαν παρόμοια κέρδη μετά από την δημιουργία νέας κυβέρνησης η οποία ξεκινά νέα συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων με το ΔΝΤ.
Οι αποδόσεις για την ταλαιπωρημένη Ουκρανία ξεπέρασαν επίσης το 25%, ενώ το αιγυπτιακό χρέος επωφελήθηκε από την επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Αμπού Ντάμπι και μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ.
«Οι κρατικοί τίτλοι υψηλής απόδοσης των αναδυόμενων αγορών έχουν σημειώσει έντονη υπεραπόδοση από το δ’ τρίμηνο του 2023, ενισχυμένοι από την στροφή της Fed, τη χαλάρωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης και τη στήριξη της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και το GCC, καθώς η χρηματοδότηση της Κίνας έχει σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Citi, Γιόχαν Τσούα.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η έλλειψη προσφοράς ώθησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ στα νομίσματα η μείωση των εκτιμήσεων για νομισματική χαλάρωση της Fed οδήγησε το δολάριο σε υψηλά επίπεδα.
Ο σχετικός δείκτης, ο οποίος μετρά την αξία του δολαρίου έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων, κλείνει το τρίμηνο με άνοδο σχεδόν 3%. Η δυναμική του έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με τις αγορές να βρίσκονται σε εγρήγορση όσον αφορά την αναμενόμενη παρέμβαση της BoJ για την ενίσχυση του γεν.
Με τους επενδυτές να ποντάρουν πλέον στο λεγόμενο σενάριο της «μη προσγείωσης» της οικονομίας με μειώσεις επιτοκίων χωρίς ύφεση, ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις από τα αντικρουόμενα οικονομικά αφηγήματα.
«Πρόκειται για έναν περίεργο οικονομικό κύκλο όπου τίποτα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται», δήλωσε το στέλεχος της Russell Investments, Άντριου Πιζ.
«Αυτό δεν είναι το είδος του περιβάλλοντος όπου θέλετε να καθίσετε με σταυρωμένα τα χέρια και να επενδύσετε λόγω της επικρατούσας αισιοδοξίας», συμπλήρωσε.
Όπως αναφέρει το Reuters, ακόμη και καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν σε μειώσεις των επιτοκίων, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι αναμένεται αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη.
Επιπροσθέτως, το αργό πετρέλαιο Brent σημειώνει άνοδο 13% σε τριμηνιαία βάση, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τον Ιανουάριο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησε τις προοπτικές του για τη ζήτηση πετρελαίου τον Μάρτιο.
Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Zurich Insurance Group, Γκάι Μίλερ, δήλωσε ότι ενώ οι αγορές υποδέχτηκαν την ιδέα της ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης η οποία στηρίζει τα κέρδη των εταιρειών με θέρμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κινδύνους ύφεσης.
«Υπάρχει ακόμη κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται. Ως εκ τούτου, ως επενδυτής, πρέπει να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το τι οδηγεί τις αγορές και ποιοί, αν υπάρχουν, κίνδυνοι έχουν τιμολογηθεί».
Πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank με δείγμα 250 επενδυτών διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί εξ αυτών αναμένουν ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ και ότι ο πληθωρισμός θα εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από τον πληθωριστικού στόχο της Fed του 2% μέχρι το τέλος του 2024.
Περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα είναι της άποψης ότι ο S&P 500, ο οποίος επηρεάζει την κατεύθυνση των μετοχών παγκοσμίως, ήταν πιθανότερο να καταγράψει μείωση κατά 10% παρά να αυξηθεί κατά το ίδιο ποσοστό.
Διαβάστε ακόμη
Τι αλλάζει με την αύξηση στον κατώτατο μισθό: Τρεις επιπλέον μισθοί για τους εργαζόμενους
Πάουελ (Fed): Δεν χρειάζεται να βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια
Οι 4+1 «Εντολές» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τους νέους επιχειρηματίες (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ