search icon

Αγορές

Μέρες του 2012 θυμίζουν τα γαλλικά ομόλογα – Ποιοι «βλέπουν» το spread να εκτοξεύεται στις 100 μ.β.

Το spread διευρύνθηκε κατά 32 μονάδες βάσης από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών - Γαλλική Αριστερή Συμμαχία: €25 δισ. θα κοστίσουν τα πρώτα μέτρα - Δείτε γράφημα

Οι επενδυτές ζητούν το μεγαλύτερο ασφάλιστρο εδώ και πάνω από μια δεκαετία για να διακρατήσουν γαλλικά ομόλογα σε σύγκριση με το ασφαλέστερο «καταφύγιο» του γερμανικού χρέους, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι τα κόμματα που διεκδικούν τη νίκη στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία μπορεί να επιδεινώσουν τα δημόσια οικονομικά.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στις 80 μονάδες βάσης την Παρασκευή, τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο κλεισίματος από το 2012, όταν η ευρωζώνη βρισκόταν στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους. Μάλιστα, ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η διαφορά θα μπορούσε να αυξηθεί στις 100 μονάδες βάσης.

Η αριστερή συμμαχία της Γαλλίας παρουσίασε νωρίτερα μέσα στην ημέρα σχέδια για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (160 δισεκατομμυρίων δολαρίων) πρόσθετων ετήσιων δαπανών έως το 2027. Επιβεβαίωσε επίσης τις προθέσεις της να καταργήσει αρκετές από τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στο χρηματιστήριο του Παρισιού καταγράφηκε απότομο sell-off μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς το κόμμα του υπέστη συντριβή από τον ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις Ευρωεκλογές. Το εκλογικό στοίχημα έβαλε ξανά στο επίκεντρο τα δημόσια οικονομικά της χώρας και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ατζέντας του Μακρόν, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέπληξε τη Γαλλία για δημοσιονομικά ελλείμματα άνω του ορίου του 3%, αφήνοντας τη χώρα να υπαχθεί στη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που απαιτεί διορθωτικές ενέργειες και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Ποιες ευκαιρίες για επενδύσεις εντόπισε στην τεχνητή νοημοσύνη

Έρευνα: Οι μισοί Έλληνες εργαζόμενοι θέλουν λιγότερες ημέρες δουλειάς

Τζανκάρλο Τζορτζέτι: «Η Ιταλία δεν είναι σε θέση να εγκρίνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version