«Οι μικροεπενδυτές, για ακόμη μία φορά, συντονίστηκαν μέσω των social media και προχώρησαν σε μαζικές αγορές, οδηγώντας σε αλματώδη αύξηση την αξία μιας σειράς εταιρειών του λιανικού κλάδου. Η μετοχή της GameStop, για παράδειγμα, εκτοξεύθηκε, με αποτέλεσμα οι πλατφόρμες διαδικτυακού trading να αναγκαστούν να διακόψουν πολλές φορές τη διαπραγμάτευσή της. Κοντά σε διψήφια επίπεδα διαμορφώθηκε η άνοδος και για τις μετοχές των AMC, Bed Bath & Begiond, Βeyond Meat κ.ά.»

Το κείμενο αυτό αποτελεί απόσπασμα άρθρου του newmoney πριν από ακριβώς δύο χρόνια, στις 13 Μαΐου του 2022. Το άρθρο είχε τίτλο «Η μόδα των μετοχών meme… επιστρέφει – Ράλι 10% για τα ‘σκουπίδια’ της Wall Street» και ανέφερε ότι «οι μικροεπενδυτές συνηθίζουν να δρουν συντονισμένα, προχωρώντας σε μαζικές αγορές, αφού πρώτα έχουν συνεννοηθεί μέσω κάποιας μεγάλης πλατφόρμας δικτύωσης».

Όπως αποδείχθηκε, η τότε επιστροφή των meme stocks -δηλαδή των μετοχών που αποκτούν δημοφιλία χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ήταν βραχύβια.

Κάτι ανάλογο προβλέπουν οι αναλυτές ότι θα συμβεί και τώρα, παρότι η επανεμφάνιση του «Roaring Kitty» Κιθ Τζιλ, έχει εκτοξεύσει τη μετοχή της GameStop, της AMC Entertainment και άλλων meme σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από ό,τι το 2022.

2020-2024: Οι συνθήκες τότε και τώρα

«Eίναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τους ακριβείς λόγους για τους οποίους οι meme μετοχές βρίσκονται και πάλι σε άνοδο το 2024», γράφει ο αναλυτής και CFA Charterholder, Brian Baker, της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Bankrate.

«Όταν ξεκίνησε η αρχική φρενίτιδα το 2020 και το 2021, οι άνθρωποι ήταν κλεισμένοι στο σπίτι λόγω της πανδημίας και είχαν παραπάνω χρήματα λόγω των κρατικών επιδομάτων ή των αυξημένων αποταμιεύσεων. Ως επί το πλείστον, αυτές οι συνθήκες δεν ισχύουν σήμερα.

Ένας άλλος λόγος για την αρχική δημοφιλία των meme μετοχών μπορεί να ήταν ότι τα επιτόκια βρίσκονταν τότε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Τα μετρητά δεν προσέφεραν σχεδόν τίποτα ως απόδοση, οπότε η διαπραγμάτευση μετοχών μπορεί να φάνηκε σαν ένας τρόπος να κερδίσει κανείς κάτι, παρά το υψηλό ρίσκο.

Αλλά το 2024, τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα και οι αποταμιευτές κερδίζουν αξιοπρεπείς αποδόσεις από τα μετρητά που διατηρούν. Οι επενδυτές μπορεί να προβλέπουν πιθανές μειώσεις των επιτοκίων, αλλά αυτές δεν είναι καθόλου σίγουρες. Μέρος της πρόκλησης για την πρόβλεψη των κινήσεων στις meme μετοχές είναι ότι η μεταβολή της τιμής δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων.

Οι πωλήσεις της GameStop μειώθηκαν κατά περίπου 11% στο οικονομικό έτος 2023 σε σύγκριση με το 2022, και υποχώρησαν σχεδόν 20% κατά το τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία είχε μόλις 6,7 εκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη το 2023, γεγονός που απέχει πολύ από το να δικαιολογεί τη χρηματιστηριακή της αξία, που ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια».

Μαθήματα από την τρέλα των Meme

Από την τρελή κούρσα των μετοχών των meme το 2020-2021 (που ακολουθήθηκε από άδοξη υποχώρηση λίγους μήνες αργότερα) δεν «κάηκαν» μόνο οι σορτάκηδες. «Κάηκαν» και οι επενδυτές που αγόρασαν στα υψηλά. Θέλοντας να προειδοποιήσει τους υποψήφιους επενδυτές, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Andrew Rocco γράφει για τα «Μαθήματα από την τρέλα των Meme»:

«Η διαπραγμάτευση μετοχών meme δεν είναι για όλους», τονίζει. «Ακολουθούν 3 βασικά μαθήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

Οι αγορές μπορούν να παραμείνουν παράλογες περισσότερο από όσο μπορείτε να παραμείνετε φερέγγυοι: Αν και ο θεμελιώδης λόγος για τέτοιες κινήσεις είναι προφανώς αμφισβητήσιμος, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι μετοχές δεν μπορούν να κινηθούν υψηλότερα.

Όταν η μουσική σταματάει, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ άσχημα: Όσο γρήγορα κινούνται οι μετοχές προς τα πάνω, τόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν και προς τα κάτω. Η GameStop σημείωσε βουτιά σχεδόν 70% τον Φεβρουάριο του 2021.

Να περιμένετε υπερ-μεταβλητότητα: Με τόσους πολλούς επενδυτές να παρακολουθούν τις ίδιες μετοχές, η υψηλότερη μεταβλητότητα είναι δεδομένη».

Η κοινότητα των διαδικτυακών επενδυτών

Οι meme μετοχές προέκυψαν το 2020 και τροφοδοτήθηκαν κυρίως από τις συναλλαγές χωρίς προμήθειες (που προσέφεραν εταιρείες όπως η Robinhood) και τη σημαντική ανάπτυξη των διαδικτυακών επενδυτικών κοινοτήτων.

«Η διαπραγμάτευση χωρίς προμήθεια προσέλκυσε σημαντικό αριθμό μικροεπενδυτών με περιορισμένη κατανόηση της χρηματιστηριακής αγοράς», αναφέρει σε σχετικό του άρθρο το Corporate Finance Institute, μια διαδικτυακή πλατφόρμα κατάρτισης για επαγγελματίες χρηματοοικονομικών και επενδύσεων.

«Οι διαδικτυακές επενδυτικές κοινότητες, όπως αυτές που βρίσκονται στο Stocktwits και το Reddit, αναπτύχθηκαν καθώς η πανδημία COVID-19 ανάγκασε τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι.

Συνδυάζοντας αυτούς τους παράγοντες με το γεγονός ότι τα άτομα είχαν άφθονα μετρητά αποταμιευμένα, και δεν είχαν σε τίποτα να τα ξοδέψουν λόγω των αποκλεισμών του COVID-19, άρχισαν να επενδύουν τα μετρητά τους σε μετοχές που είχαν μεγάλη δημοσιότητα στο διαδίκτυο».

Διαβάστε ακόμη

Οι «baby boomers» βγαίνουν στη σύνταξη – Προς νέο ρεκόρ αιτήσεων

FT: Μπορεί η οικονομία της Ευρώπης να ελπίζει ότι θα ανταγωνιστεί ξανά τις ΗΠΑ;

Σε ποιες χώρες ταξίδεψαν περισσότερο οι Έλληνες το 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ