search icon

Αγορές

Μεγάλη πτώση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας (πίνακας)

Εξίσου μεγάλη υποχώρηση παρουσιάζει και η απόδοση του ιταλικού ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο 3,43%

Απολύτως θετική αποδεικνύεται η πρώτη αντίδραση των αγορών ομολόγων στο νέο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο έχει ως στόχο την απορρόφηση των κραδασμών από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης). 

Το Transmission Protection Instrument (TPI), το οποίο θα έχει τη μορφή αγοράς κρατικών τίτλων -κατά τα πρότυπα του OMT επί εποχής του Μάριο Ντράγκι-, φιλοδοξεί να απλώσει ένα δίκτυ προστασίας στις χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως τις πιο ευάλωτες και αδύναμες, όπως η Ελλάδα και Ιταλία. 

Έτσι, εύλογα, οι χώρες του Νότου παρουσιάζουν σήμερα και τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού, καθώς αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας σημειώνει βουτιά κατά 33 μονάδες βάσης και περιορίζεται στο 3,29%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιουλίου. Τα spreads (απόκλιση από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας), παράλληλα, καθορίζονται στις 220 μονάδες βάσης. 

Εξίσου μεγάλη υποχώρηση παρουσιάζει και η απόδοση του ιταλικού ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο 3,43%, μειωμένη κατά 14 μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (παρά την πολιτική κρίση). Κατά περίπου 20 μονάδες βάσης υποχωρεί τόσο η απόδοση της Ισπανίας (2,28%), όσο και της Πορτογαλίας (2,22%). 

Όμως, τα οφέλη του TPI επεκτείνονται και στον ευρωπαϊκό πυρήνα, με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου να περιορίζεται κατά 17 μονάδες βάσης και να οπισθοχωρεί στα επίπεδα του 1,05%. Κατά 18 μονάδες βάσης μειώνεται, επίσης, η απόδοση του γαλλικού ομολόγου (1,63%).  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες συνίστανται στη δημοσιονομική συμμόρφωση, στην απουσία μακροοικονομικών ανισορροπιών, στη βιωσιμότητα του χρέους και στις υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές.  

Φυσικά, στο «οπλοστάσιο» της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων, δηλαδή κατά των απότομων και ξαφνικών αποκλίσεων στις αποδόσεις των κρατών – μελών, βρίσκεται και η αυξημένη ευελιξία στην επανεπένδυση των κρατικών ομολόγων, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP. 

Σύμφωνα με το την ΕΚΤ, «το TPI θα είναι μια προσθήκη στην εργαλειοθήκη του διοικητικού συμβουλίου και δύναται να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων και άτακτων δυναμικών της αγοράς που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η κλίμακα των αγορών TPI εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση πολιτικής».

Διαβάστε επίσης:

Mega deal: Συγχώνευση Ερρίκος Ντυνάν – Euromedica

Το… θαύμα της Νίκης, το ναυάγιο της Αριάδνης, οι Μπάκοι καναλάρχες και ο (επιτέλους) νέος Αναπτυξιακός

Μπαράζ «λουκέτων» στα Starbucks λόγω ναρκωτικών και διαταραγμένων πελατών – Τι αποκάλυψε ο CEO

Exit mobile version