Νέα πτώση καταγράφει σήμερα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η Ευρωζώνη επεξεργάζεται σχέδιο παρέμβασης στην αγορά, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, η οποία έχει φέρει την οικονομία στο χείλος της ύφεσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να «επέμβουν» στην αγορά ενέργειας, με στόχο την αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών, οι οποίες τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και ενισχύουν τον κίνδυνο στην οικονομία.
Βασικός άξονας του σχεδίου είναι η αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που αναμένεται να δώσει πολύτιμες «ανάσες» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ένα αντίστοιχο σχέδιο ήδη εφαρμόζεται από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου θα προτείνει και τη μείωση της τιμής απόκτησης των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Ας σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου, με βάση το ισχύον καθεστώς, διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ανεβάζοντας το κόστος για τον καταναλωτή, ακόμη κι αν το ενεργειακό μίγμα περιλαμβάνει «φθηνότερες» πηγές ρεύματος, όπως ο άνθρακας ή οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι τιμές ενέργειας στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας κατακρημνίζονται σήμερα κατά 26% και διολισθαίνουν στα επίπεδα των 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα ολλανδικά συμβόλαια υποχωρούν αισθητά κατά 11%.
Ακόμη και έτσι, βέβαια, οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα πολλαπλάσια του 2021, καθώς η ρωσική Gazprom ετοιμάζεται να κλείσει (για ακόμη μία φορά) τον αγωγό Nord Stream, επικαλούμενη λόγους συντήρησης. Το «λουκέτο» θα διαρκέσει τρεις ημέρες, σε μια πρόγευση του τι μπορεί να συμβεί, σε περίπτωση μιας ολικής διακοπής των ροών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Την ίδια ώρα, η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie γνωστοποίησε ότι η Μόσχα θα περιορίσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς το Παρίσι, λόγω «διαφωνίας των δύο πλευρών στον τρόπο εφαρμογής ορισμένων συμβολαίων».
Δεν είναι τυχαίο ότι τις προηγούμενες ημέρες, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε Γερμανία και Γαλλία ξεπέρασε για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο των 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σήμερα, πάντως, οι τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά.
Διαβάστε επίσης
Vivo Europe: Η ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη στα smartphones επενδύει στην Ελλάδα