search icon

Αγορές

Μεγάλες απώλειες στον Nikkei που έχασε πάνω από 4%

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ επηρεάζουν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς πυροδοτούν φόβους για ύφεση

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν πτώση, με αιχμή του δόρατος τον ιαπωνικό Nikkei 225 αφού οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν πτώση και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ πυροδότησαν φόβους για ύφεση.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση 4,15%, οδηγώντας τις απώλειες στην Ασία, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 3,55%.

Οι μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς, όπως η Renesas Electronics, σημείωσαν βουτιά 9%, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο χαμένο του δείκτη. H Tokyo Electron έχασε 8,73%, ενώ η h Advantest κατρακύλησε πάνω από 7,7%.

Η Softbank Group, στην οποία ανήκει ο σχεδιαστής τσιπ Arm, υποχώρησε πάνω από 7,8%. Η Arm σχεδιάζει τσιπ για την Nvidia.

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 3,05%, όπως και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος σημείωσε απώλειες σχεδόν 3,8%.

Οι γίγαντες των τσιπ Samsung Electronics και SK Hynix – και οι δύο προμηθευτές της Nvidia – έχασαν 3,59% και 7,72% αντίστοιχα.

Ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν υποχώρησε κατά 4,46%, με τις δεικτοβαρείς μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company να υποχωρούν κατά 5,21% και της Hon Hai Precision Industry – γνωστή διεθνώς ως Foxconn – να υποχωρεί κατά 3,51%. Ο δείκτης έχασε έως και 5,29% στις πρώτες συναλλαγές, πριν ανακάμψει στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε σχεδόν 2%, παρασυρόμενος κυρίως από την αδυναμία των τιμών του πετρελαίου. Το ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, στο ίδιο επίπεδο με τις προσδοκίες, και κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από το αναμενόμενο 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε κατά 1,3%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 0,58%.

Οι κινεζικές μετοχές τσιπ σημείωσαν επίσης απώλειες, παρά το γεγονός ότι αυτές δεν σχετίζονται με την αλυσίδα εφοδιασμού της Nvidia, με την κρατικά συνδεδεμένη Semiconductor Manufacturing International Corporation να υποχωρεί κατά 1,95% και την Hua Hong Semiconductor να υποχωρεί κατά 1,06%.

Ξεχωριστά, ο δείκτης διευθυντών αγορών υπηρεσιών της Caixin για τον Αύγουστο έδειξε ότι ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με τον δείκτη PMI να πέφτει στο 51,6 από 52,1.

Στη Wall Street, η εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia έχασε πάνω από 9% στην κανονική διαπραγμάτευση, παρασύροντας μαζί της και άλλες αντίστοιχες εταιρείες, όπως η Intel, η AMD και η Marvell.

Ο VanEck Semiconductor ETF (SMH), ένας δείκτης που παρακολουθεί μετοχές ημιαγωγών, σημείωσε πτώση 7,5%, τη χειρότερη ημέρα του από τον Μάρτιο του 2020.

Ξεχωριστά, ο δείκτης μεταποίησης ISM για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 47,2% για τον μήνα, αυξημένος κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά κάτω από το 47,9% που ανέμενε ο Dow Jones. Ο δείκτης μετρά το ποσοστό των εταιρειών που αναφέρουν επέκταση, οπότε οτιδήποτε κάτω από το 50% αντιπροσωπεύει συρρίκνωση.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν τις χειρότερες ημέρες τους από το παγκόσμιο ξεπούλημα της 5ης Αυγούστου. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,51% και ο S&P 500 κατά 2,12%. Ο Nasdaq Composite σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνοντας πτώση 3,26%.

Διαβάστε ακόμη:

«Καίνε» και πάλι οι τιμές στο ρεύμα – Φλερτάρει με τα €1000 η χονδρική τιμή τις βραδινές ώρες

ΣΕΚΑΠ: Πώς οι Ιάπωνες της JTI την έχουν εξελίξει σε κερδοφόρα εξωστρεφή εταιρεία 

AEGEAN: Προσβλέπει σε τριπλό όφελος από τη στρατηγική συμφωνία με τη VOLOTEA

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version