Στην ανάγκη αναθεώρησης των εποπτικών κανόνων του τραπεζικού συστήματος, εστιάζει η ετήσια έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας στον απόηχο της αναγκαστικής διάσωσης του ομίλου της Credit Suisse.
H έκθεση δεν κρύβει κάτω από το… χαλί τα λάθη και τις παραλήψεις που εντοπίστηκαν στο σύστημα συνεισφέροντας στην ουσιαστική κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, η οποία διεσώθη μόνο χάρη στον εσπευσμένο «γάμo» της με την ανταγωνιστική UBS συνάμα με ένα γενναιόδωρο πακέτο κρατικής στήριξης ύψους 260 δισ. ελβετικών φράγκω. Αντιθέτως περιλαμβάνει μια σειρά επιβαρυντικών διαπιστώσεων που προκύπτουν από την προκαταρκτική έρευνα που έγινε από την SNB για την υπόθεση.
Η κεντρική τράπεζα παραδέχεται πως τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες μπορεί να έπαιξαν επιπλέον ρόλο στα προβλήματα της τράπεζας. «Η εμπειρία με την Credit Suisse έδειξε πως σε περιόδους κρίσεων, τα θεσμικά μετρικά δεδομένα είναι σχετικά στενά και μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην ανάληψη διορθωτικής δράσης» επισημαίνει η έκθεση, τονίζοντας πως η υπόθεση απέδειξε την ανάγκη μιας συνολικής αναθεώρησης του πλαισίου των «πολύ μεγάλων για να καταρρεύσουν τραπεζών» με στόχο να διευκολύνει την έγκαιρη και ταχύτερη παρέμβαση από τις αρμόδιες αρχές.
Μάλιστα, ειδικά σε σχέση με την κατάσταση της Credit Suisse υπάρχουν μια σειρά επισημάνσεων που έχουν να κάνουν με τα αναγκαία κεφαλαιουχικά επίπεδα, αλλά και τις εκδόσεις ομολόγων τύπου AT1, που η τράπεζα θα έπρεπε να είχε τη δυνατότητα να μπορεί να διαγράψει νωρίτερα για να στηρίξει τον ισολογισμό της. Και όταν τελικά το έκανε, στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης της, ήταν ουσιαστικά αργά.
Επίσης, διαπιστώνεται πως και τα απαιτούμενα επίπεδα ρευστότητας αποδείχτηκαν ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε, με αποτέλεσμα να προτείνεται η αύξηση του μίνιμουμ επιπέδου assets που θα πρέπει να κατακρατούν οι ελβετικές τράπεζες στους ισολογισμούς τους στο μέλλον, ανά πάσα στιγμή, για λόγους ανάγκης.
Σημειωτέον πως οι διαπιστώσεις για την υπόθεση της Credit Suisse είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, καθώς η μεγάλη έρευνα που διεξάγει η κεντρική τράπεζα πρόκειται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά και να παραδοθεί για διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση και στη βουλή της χώρας.
Διαβάστε ακόμα
Ελλάκτωρ: Μέχρι τα τέλη του έτους η ολοκλήρωση της πώλησης της ΑΚΤΩΡ στην Ιntrakat
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ