Με απώλειες «έκλεισαν» την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό μια ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα, μετά τους πολιτικούς τριγμούς που πυροδότησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής.

Τα αρνητικά σκήπτρα πήγαν βεβαίως στη γαλλική αγορά που κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα της από τον Μάρτιο του 2022 με το sell-off των μετοχών να… εξατμίζει 500 δισ. ευρώ από την συνολική της αξία.

Γαλλικός σεισμός

Ειδικά για τον βασικό δείκτη CAC 40, η πτώση του για το πενθήμερο ξεπέρασε το 6% με τους αναλυτές να μην εμφανίζονται αισιόδοξοι για ταχεία ανάκαμψη του όσο συντηρείται η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Ανάμεσα στις γαλλικές μετοχές τις πλέον μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εβδομαδιαία πτώση της Credit Agricole κατά 12,9%, της BNP Paribas κατά συνολικά 13% και της Societe Generale κατά 15,7%.

Ωστόσο, και τα γαλλικά ομόλογα επλήγησαν με την ψαλίδα ανάμεσα στις γαλλικές και τις γερμανικές αποδόσεις να «ανοίγει» κατά 0,81 ποσοστιαίες μονάδες την Παρασκευή, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2017!

Πάντως, τα μηνύματα από τη γαλλική αγορά δεν είναι διόλου αισιόδοξα ούτε για το επόμενο διάστημα, όχι μόνο λόγω της αστάθειας της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και των έντονων φόβων για το αποτέλεσμα της κάλπης και τις συνέπειες του.

Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να δείχνουν πρώτη με διαφορά την Ακροδεξιά με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας πιθανής νίκης είτε της Ακροδεξιάς είτε της Αριστεράς. Συγκεκριμένα, ο Μπρουνό Λεμέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε προειδοποίησε για μεγάλη οικονομική κρίση σε περίπτωση που το κόμμα της Μαρίν Λεπέν επικρατήσει στις εκλογές, ενώ χαρακτήρισε ως «την απόλυτη τρέλα» το μανιφέστο που συνέθεσε ο νέος συνασπισμός των κομμάτων της Αριστεράς (το Νέο Λαϊκό Μέτωπο) εκτιμώντας πως η εφαρμογή του θα οδηγούσε σε κατάρρευση της οικονομίας, υποβάθμιση της βαθμολογίας της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μαζική ανεργία και ίσως ακόμη και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

«Κόκκινη» Παρασκευή

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο CAC 40 έκανε νέα «βουτιά» ύψους 2,66% φτάνοντας τις 7.503 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,44% στις 18.002 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε κάμψη κατά 0,21% στις 8.146 μονάδες.

Αντίστοιχο μοτίβο και στην περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να παρουσιάζει σημαντική πτώση ύψους 2,81% και τις 32.665 μονάδες, καθώς οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών μέτρησαν βαριές απώλειες άνω του 3%-4% ακολουθώντας τον ρυθμό των γαλλικών τραπεζών και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 10.992 μονάδες μειωμένος κατά 0,67%.

Προφανώς το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν βοήθησε ούτε η ανησυχία που επικρατεί για τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία και τη Fed, η οποία αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την προοπτική νομισματικής χαλάρωσης με μόνο μία μείωση των επιτοκίων κατά τη φετινή χρονιά.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη ανησυχούν πως, όσο η Fed καθυστερεί να αλλάξει ρότα, η ΕΚΤ θα είναι διστακτική να προχωρήσει σε πιο δυναμικό ρυθμό μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Έτσι, τα προγνωστικά πλέον «βλέπουν» ελάχιστες πιθανότητες μιας δεύτερης περικοπής στη συνεδρίαση του Ιουλίου, μεταθέτοντας το ενδιαφέρον για το ραντεβού του Σεπτεμβρίου.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές κατέγραψαν μικρές απώλειες, οι οποίες ωστόσο δεν άλλαξαν το θετικό πρόσημο της εβδομάδας, που μάλιστα διακόπτει με τον τρόπο αυτό ένα αρνητικό σερί τριών εβδομάδων για τον μαύρο χρυσό.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Αυγούστου υποχώρησε κατά 0,11% στα 82,66 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 0,19% στα 78,47 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο αμφότεροι δείκτες κερδίζουν για την εβδομάδα πάνω από 3%, καθώς ο κλάδος ποντάρει πως η αυξημένη ταξιδιωτική κίνηση του καλοκαιριού θα μειώσει τα αποθέματα τις επόμενες εβδομάδες.

Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού έκανε άλμα άνω του 1%, στο +1,04% και τα 2.342 δολάρια την ουγγιά ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη εβδομάδα με θετικά πρόσημα μετά από συνολικά τέσσερις αρνητικές.

Όσον αφορά στην αγορά συναλλάγματος, η πτωτική τροχιά του ευρώ παρέμεινε κυρίαρχο στοιχείο, καθώς η αποδυνάμωση του κοινού νομίσματος αντανακλά την πολιτική αβεβαιότητα στην περιοχή και κυρίως στη Γαλλία. Μάλιστα, το ευρώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, άνω του 1%, έναντι του δολαρίου.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε 0,34% στο 105,56 και το ευρώ έχασε επιπλέον 0,37% με την ισοτιμία να κινείται στο 1,0695.

Διαβάστε ακόμη

Η «συμμαχία» Μέμου – Γεράρδου στη hoper και το στοίχημα του Ωνάση

Αλλαγές σε ΔΕΚΟ και Υπερταμείο: Επενδυτικό fund και «μικρές ΔΕΗ παντού»

Viva Wallet: Μία δικαστική απόφαση, διαφορετικές ερμηνείες – Οι επόμενες κινήσεις Καρώνη και JP Morgan

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ