search icon

Αγορές

Με το δεξί το ποδαρικό του 2025 για τις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη σε όλους τους δείκτες, με τους επενδυτές να βλέπουν το ποτήρι... μισογεμάτο παρά τη δοκιμασία που θα φέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία η προεδρία Τραμπ - Άλμα άνω του 2% για το πετρέλαιο και νέα άνοδος του χρυσού - Υψηλό δύο ετών για το δολάριο

Dimitar DILKOFF / AFP

Με κέρδη υποδέχτηκαν το 2025 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς, παρά το γεγονός ότι οι επόμενοι μήνες κρύβουν αρκετά σημεία κινδύνου για την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης κυρίως σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο ύψους 0,60% στις 510 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Θυμίζουμε πως ο δείκτης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος το Δεκέμβριο, συρρικνώνοντας έτσι τα συνολικά κέρδη του για το 2024 στο 6%, λόγω κυρίως της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας σε Γερμανία και Γαλλία και της ανησυχίας για την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,58% και επανήλθε πάνω από τις 20.000 μονάδες, στις 20.024, ο γαλλικός CAC 40 βελτιώθηκε ελαφρά σε ποσοστό 0,18% και τις 7.393 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκανε άλμα ύψους 1,07% φτάνοντας τις 8΄260 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 0,55% στις 34.374 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.676 κερδισμένος κατά 0,71%.

Σημειωτέον πως ο DAX ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του 2024 στην Ευρώπη με άλμα κοντά στο 19%, σε αντίθεση με τον CAC 40 που ήταν ο πλέον αδύναμος ευρωπαϊκός δείκτης με ετήσια πτώση της τάξεως του 2,8%. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκε πως η απόφαση του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές πέρυσι ήταν λάθος, καθώς έβαλαν τη χώρα σε περιπέτειες.

Στο μέτωπο των μάκρο, είχαμε τις πρώτες ανακοινώσεις της νέας χρονιάς με τα στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας το Δεκέμβριο σε Γερμανία και Γαλλία, που κατέγραψε πτώση σε αμφότερες τις χώρες συντηρώντας την πίεση που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο δείκτης HCOB PMI της S&P Global για τη Γερμανία συρρικνώθηκε στις 42,5 μονάδες το Δεκέμβριο από τις 43 μονάδες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ήτοι σταθερά κάτω από το αναπτυξιακό όριο των 50 μονάδω, χάρη στην μεγαλύτερη κάμψη των νέων παραγγελιών και της παραγωγής.

Αντιστοίχως ο ίδιος δείκτης στη Γαλλία σημείωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη καθίζηση στις 41,9 μονάδες από τις 43,1 ένα μήνα νωρίτερα, που συνιστά την μεγαλύτερη κάμψη του από τον Μάιο του 2020.

Επιβράδυνση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα το Δεκέμβριο και στην Ιταλία, ενώ η Ισπανία κινήθηκε στο αντίθετο ρεύμα με μια ακόμη άνοδο του δείκτη, καθώς η ισπανική οικονομία βελτιώνεται συνεχώς.

Πάντως, τα αδύναμα αυτά στοιχεία θα συντηρήσουν, αν όχι θα ενισχύσουν, την πίεση που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, σε αντίθεση με την αμερικανική Fed που ετοιμάζεται να κατεβάσει ταχύτητα, αν όχι και να «σηκώσει»… χειρόφρενο περιμένοντας τις αλλαγές της πολιτικής Τραμπ.

Σε επίπεδο μετοχών, οι εταιρείες αυτοκινήτου και κυρίως οι εταιρείες πολυτελών ειδών, όπως η LVMH και η Kering βρέθηκαν υπό πίεση. Αντιθέτως, κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου χάρη στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, αλλά και στο άλμα των πετρελαϊκών τιμών κατά πάνω από 2% χάρη στη δέσμευση του Κινέζου προέδρου για νέα αναπτυξιακά μέτρα μέσα στο 2025.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Μαρτίου ανέβηκε κατά 2,18% στα 76,27 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έκανε άλμα ύψους 2,45% στα 73,47 δολάρια το βαρέλι.

Νέα άνοδο κατά 1,19% στα 2.672 δολάρια την ουγγιά κατέγραψε και ο χρυσός, διευρύνοντας έτσι τα σημαντικά κέρδη που αποκόμισε μέσα στο 2024 και τα οποία οι αναλυτές συμφωνούν πως θα διευρυνθούν περαιτέρω χάρη στη στρατηγική Τραμπ και το outlook για την επιτοκιακή πολιτική της Fed.

Συνολικά το 2024 ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 27% σε ετήσια βάση, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος του από το 2010, αγγίζοντας νέα επίπεδα ρεκόρ. Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές του κλάδου συμφωνούν πως η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί προς την κατεύθυνση των 3.000 δολαρίων.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα διατήρησε τα πρωτεία του διευρύνοντας επίσης τα κέρδη που είχε αποκομίσει το 2024, χάρη στις προοπτικές που υπάρχουν για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δείκτης δολαρίου «άγγιξε» το υψηλότερο σημείο του εδώ και πάνω από δύο χρόνια, στο 109,30 και με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0266 με το ευρώ να υποχωρεί κατά περίπου 0,88%. Χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου «έπιασε» και η βρετανική στερλίνα φτάνοντας τα 1,2367 δολάρια με κάμψη ύψους 1,17%.

«Το αμερικανικό νόμισμα εξακολουθεί να βρίσκει στήριξη από τις προσδοκίες για τις θετικές προς το δολάριο πολιτικές Τραμπ και την εκτίμηση για την τροχιά της επιτοκιακής πολιτικής της Fed για το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημείωμα του ο Μοχάμαντ Αλ-Σαράφ της Danske Bank.

Διαβάστε ακόμη

Κοντά στην εξαγορά του Open TV ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης

Πώς η BYD αλλάζει τα δεδομένα στα EV – Ρεκόρ πωλήσεων για τον κινεζικό γίγαντα – Κάμψη για την Tesla

ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2,27 δισ. ευρώ οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Νοέμβριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version