Ανοδικά κινούνται σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια μετοχών, σε μια προσπάθεια να μπουν με το… δεξί στο β’ τρίμηνο του 2022 και να σβήσουν την όποια ζημιά των πρώτων μηνών. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι ο πόλεμος θα τελειώσει άμεσα και ο πληθωρισμός δεν θα οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση.
Πιο αναλυτικά, στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυξάνεται κατά τουλάχιστον 100 μονάδες ή κατά 0,32% και διαμορφώνεται στις 34.790 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύεται κατά 0,51%, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ακολουθεί στο +0,3% και τις 4.542 μονάδες.
Τα κέρδη συνιστούν απόρροια του θετικού κλίματος στις τεχνολογικές μετοχές, αλλά και της υποχώρησης του πετρελαίου WTI σε επίπεδα κάτω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, χάρη στη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να απελευθερώσει 180 εκατ. βαρέλια από το στρατηγικό απόθεμα της χώρας.
Η σημερινή ανοδική κίνηση, μάλιστα, επέρχεται μία ημέρα μετά τις πρώτες τριμηνιαίες απώλειες των τελευταίων δύο ετών, με τους Dow Jones – S&P 500 να χάνουν 4,6% και 4,9% αντίστοιχα, και τον Nasdaq να περιορίζεται κατά 9%. Η αύξηση των επιτοκίων της Fed (από 0% σε 0,25%), ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία διαδραμάτισαν καίριο ρόλο σ’ αυτό.
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,44% και φθάνει τις 457 μονάδες, με τον γερμανικό δείκτη DAX να αυξάνεται οριακά κατά 0,25%. Οι δείκτες σε Μιλάνο και Παρίσι ακολουθούν στο +0,8% και στο +0,5%, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 7.523 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχής της βρετανικής S4 Capital εκτοξεύεται στο 13%, ανακάμπτοντας μετά τις χθεσινές απώλειες, οι οποίες προκλήθηκαν από την αναβολή της δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών. Αντίθετα, η μετοχή της γαλλικής Sodexo υποχωρεί κατά 7%, εξαιτίας της υποβάθμισης των προοπτικών ανάπτυξης.
Ας σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες αποχαιρέτισαν χθες το α’ τρίμηνο, με απώλειες της τάξης του 6%. Ήταν το πρώτο αρνητικό τρίμηνο μετά από δύο χρόνια και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Κάτι το οποίο φυσικά, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Roland Kaloyan, επικεφαλής αναλυτή της Societe Generale, η διάθεση για ρίσκο στις ευρωπαϊκές μετοχές, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ήταν η χειρότερη από το 2000, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.
Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί έως ότου υπάρξει φως στο τούνελ των γεωπολιτικών εξελίξεων. «Οι επενδυτές θα επιστρέψουν μόλις καθαρίσουν τα σύννεφα» τονίζει, χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη
ΔΝΤ για Ελλάδα: Εύσημα για την ανάπτυξη αλλά και «μπλόκο» σε μειώσεις φόρων και παροχών
Πώς Ελλάδα και ΗΠΑ νομοθετούν για τη διάσωση των ναυπηγείων της Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ
Πετρέλαιο: Απελευθερώνει στρατηγικά αποθέματα και το Ηνωμένο Βασίλειο