Επαφές με την κυβέρνηση της Ναμίμπια βρίσκεται ο ΟΠΕΚ+ με στόχο να πείσει το αφρικανικό κράτος με την ανερχόμενη παραγωγή πετρελαίου τα επόμενα χρόνια, να ενταχθεί στο καρτέλ. Με τον τρόπο αυτό θα αντισταθμίσει την απώλεια της Ανγκόλα, η οποία αποφάσισε πέρυσι να αποχωρήσει από τον οργανισμό διαφωνώντας με τη στρατηγική που έχει χαράξει.
Μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, όπως η Shell και η TotalEnergies έχουν ανακαλύψει σημαντικά κοιτάσματα στη χώρα, που εκτιμώνται στα 2,6 δισ. βαρέλια. Μάλιστα, η έρευνα και για νέα κοιτάσματα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Με βάση τα κοιτάσματα που έχουν ήδη ανακαλυφθεί και από τα οποία η παραγωγή εκτιμάται πως θα ξεκινήσει από το 2030, στόχος είναι η παραγωγή να κυμανθεί στα 700.000 βαρέλι την ημέρα. Στα επίπεδα αυτά, μέχρι την επόμενη δεκαετία, η Ναμίμπια θα έχει την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγή μαύρου χρυσού στην Αφρική.
Στόχος του ΟΠΕΚ+ είναι καταρχάς η ένταξη της Ναμίμπια στο συμβούλιο συνεργασίας του οργανισμού, το οποίο ασχολείται με την μακροπρόθεσμη στρατηγική των ενεργειακών αγορών. Στο συμβούλιο έχει ήδη προστεθεί, από τον Ιανουάριο και η Βραζιλία.
Ωστόσο, στόχος είναι η Ναμίμπια να γίνει πλήρες μέλος, υποστηρίζει το Reuters σε δημοσίευμα του. Για το σκοπό αυτό το καρτέλ έχει ήδη ξεκινήσει μια πολιτική προσέγγισης και μάλιστα οι πρώτες συνομιλίες αναμένεται να λάβουν χώρα στα τέλη Απριλίου, όταν και θα βρεθεί στη χώρα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Χάιταμ αλ-Γκάις, με αφορμή ένα μεγάλο ενεργειακό συνέδριο.
Σημειωτέον πως ο Κουβετιανός αξιωματούχος είχε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο αποκαλύψει πως ο ΟΠΕΚ διεξάγει διερευνητικές συνομιλίες με αρκετές χώρες προκειμένου να ενταχθούν στο συμβούλιο συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει. Όμως, είχε συναντηθεί τότε με τον υπουργό Ενέργειας και Ορυχείων της Ναμίμπια.
Θυμίζουμε πως η Ανγκόλα με σημαντική παραγωγή πετρελαίου ύψους περίπου 1,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως αποφάσισε να αποχωρήσει από το καρτέλ τον περασμένο Δεκέμβριο, διαφωνώντας για άλλη μια φορά με τις αποφάσεις για μείωση της παραγωγής. Η έξοδος της αφρικανικής χώρας θεωρήθηκε τότε ως πλήγμα για τον οργανισμό σε ένα διάστημα που ήδη απειλείται από την συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+, όπως για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Διαβάστε ακόμη
Βloomberg: Πού θα φτάσει το πετρέλαιο: Τι «βλέπουν» οι αναλυτές μετά την επίθεση του Ιράν
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ