Επιφυλακτικά ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να περιμένουν τις κρίσιμες εξελίξεις της εβδομάδας από το μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Εξάλλου, το βλέμμα των αγορών διεθνώς είναι κυριολεκτικά στραμμένο στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, που ξεκινά αύριο και εκτιμάται πως θα φέρει επιτέλους την πολυπόθητη μείωση και των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολίσθησε ελαφρά σε ποσοστό 0,16% και τις 515 μονάδες με τους επιμέρους κλάδους του να καταγράφουν μεικτά πρόσημα.

Θυμίζουμε, πάντως, πως την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης ανέβηκε συνολικά κατά 1,09%, μετά και τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,35% στις 18.633 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,21% πέφτοντας στις 7.449 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο 0,06% στις 8.278 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έμεινε αμετάβλητος στις 33.569 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.581 μονάδες αυξημένος κατά 0,35%.

H λεγόμενη «εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών» φέρνει μια πλειάδα από κεντρικές τράπεζες από όλες τις γωνιές του πλανήτη να συνεδριάζουν, εγκαινιάζοντας τη φθινοπωρινή πορεία τους. Η νορβηγική Norges Bank, η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Αφρικής, η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Αγγλίας και η βέβαια η αμερικανική Fed.

Τον χορό των συνεδριάσεων «άνοιξε» βέβαια πρώτη η ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας ένα ακόμη βήμα νομισματικής χαλάρωσης. Όμως, καλώς εχόντων των πραγμάτων την σκυτάλη αναμένεται να πάρει επιτέλους η αμερικανική Fed.

To μόνο ερώτημα για τις αγορές είναι το πόσο τολμηρή θα τολμήσει τελικά να είναι η Fed δεδομένης της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και των στοιχείων αποδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι μια μετριοπαθή πρεμιέρα με μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης παραμένει το επικρατέστερο σενάριο, πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι τα δεδομένα της οικονομίας δίνουν τα περιθώρια στο συμβούλιο να προχωρήσει και σε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Αντιστοίχως και στα προγνωστικά των traders οι πιθανότητες περικοπής κατά 50 μ.β. έχει ανέβουν σημαντικά φτάνοντας περίπου στο 60% από το 50% που βρίσκονταν την Παρασκευή. Μόλις δε, μία εβδομάδα πριν οι πιθανότητες δυναμικής πρεμιέρας από τη Fed έφταναν μετά βίας το 25%.

Ο αντίκτυπος της εξέλιξης αυτής είναι ιδιαίτερα ορατός και στις αγορές συναλλάγματος και χρυσού.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου έφερε ένα ακόμη ρεκόρ για τον χρυσό, επιβεβαιώνοντας και τις προβλέψεις των αναλυτών του κλάδου ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει μπροστά του έναν μακρύ ανοδικό δρόμο προς τα 2.700 ή και 2.900 δολάρια.

Η τιμή spot «έπιασε» ένα ακόμη υψηλό στα 2.589 δολάρια την ουγγιά με τις προθεσμιακές τιμές στην αμερικανική αγορά να κινούνται πλέον στα 2.607 δολάρια.

Την ίδια ώρα ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε περαιτέρω κατά 0,35% στο 100,76 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,112 με το ευρώ να κερδίζει 0,40%. Μάλιστα, σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα το δολάριο πλησίασε σε χαμηλό εννέα μηνών!

Την ίδια ώρα και ο μαύρος χρυσός ξεκίνησε την εβδομάδα με άλμα άνω του 1%, με την τιμή του Brent συμβολαίων Νοεμβρίου να προσθέτει 1,21% στα 72,49 δολάρια και το αμερικανικό WTI να φτάνει το 69,72% με άλμα 1,56%.

Αμφότεροι οι πετρελαϊκοί δείκτες ενισχύθηκαν άνω του 1% την περασμένη εβδομάδα, όμως έχουν απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του πρώτου εξαμήνου.

Διαβάστε ακόμη