search icon

Αγορές

Με ρεκόρ αποχαιρέτησε τον ασταθή Αύγουστο ο Stoxx 600 – Μεικτά πρόσημα στους δείκτες

Νέο υψηλό για τον Stoxx 600, σε αντίθεση με τον DAX που έχασε το χθεσινό ρεκόρ του - Βουτιά για τις πετρελαϊκές τιμές και σημαντικά μηνιαία κέρδη για τον χρυσό - Ο χειρότερος μήνας για το δολάριο από τον Νοέμβριο του 2023

Με μικρή διόρθωση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στις ευρωπαϊκές αγορές, που με τον τρόπο αυτό ολοκλήρωσαν έναν συνολικά ασταθή Αύγουστο. Πάντως, την παράσταση «έκλεψε» ο Stoxx 600 που κατάφερε να ολοκληρώσει το μήνα με ένα ιστορικό υψηλό με με φόντο την πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε χαμηλό τριών ετών.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε νέο ρεκόρ στις 525,05 μονάδες, με ελαφρά άνοδο 0,09%, ανατρέποντας το προηγούμενο υψηλό των 524,71 μονάδων. Ενδοσυνεδριακά δε, είχε αγγίξει και τις 526 μονάδες. Άλλωστε, ήδη από χθες είχε φτάσει πολύ κοντά στο ρεκόρ με οδηγό τις τεχνολογικές μετοχές, δημιουργώντας προσδοκίες στους επενδυτές. Αντιστοίχως, στη σημερινή συνεδρίαση, οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι του κινήθηκαν σε θετικό έδαφος με εξαίρεση τις μετοχές των μιντιακών εταιρειών.

Συνολικά για το μήνα ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,3%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,04% στις 8.376 μονάδες, χάνοντας έτσι το χθεσινό ρεκόρ του, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρή κάμψη κατά 0,13% στις 7.630 μονάδες, καθώς η αγορά εξακολουθεί να ανησυχεί για την συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,04% στις 8.376 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,53% στις 34.372 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.401 μονάδες αυξημένος κατά 0,38%.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από το 2,6% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Παράλληλα δε, και ο δομικός πληθωρισμός, δίχως τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, υποχώρησε επίσης στο 2,8% μετά από την τρίμηνη… αντίσταση του στο 2,9%.

Μετά την εξέλιξη αυτή η συζήτηση στην αγορά επικεντρώθηκε κυρίως στις πιθανότητες η ΕΚΤ να ακολουθήσει τελικά έναν πιο ταχύ ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, με τρεις ή και παραπάνω περικοπές των επιτοκίων φέτος. Και αυτό με δεδομένο πως σε πρώτη φάση οι αγορές θεωρούν δεδομένο ότι τον ερχόμενο μήνα το συμβούλιο θα δρομολογήσει τη δεύτερη περικοπή τους. Ωστόσο, μια σειρά δηλώσεων από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας υπενθύμισαν στους επενδυτές πως θα πρέπει να κρατούν… μικρό καλάθι.

Η οικονομολόγος Ίζαμπελ Σνάμπελ προειδοποίησε πως το συμβούλιο δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα, δεδομένου πως δεν έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι που μπορεί να καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2%. Αντιστοίχως και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιοακίμ Νάγκελ, επεσήμανε πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να υιοθετήσει ταχύ ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, καθώς ο δείκτης δεν έχει επιστρέψει στο 2%.

Βέβαια, η ομάδα των «περιστεριών» επιμένει στη δική της άποψη, όπως φάνηκε και από τις σημερινές δηλώσεις του μετριοπαθούς Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας δεύτερης περικοπής των επιτοκίων στις 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τα αντιμαχόμενα σχόλια «ψαλίδισαν» τις ελπίδες των επενδυτών για έναν δυναμικό ρυθμό νομισματικής χαλάρωσης με μίνιμουμ τρεις περικοπές των επιτοκίων φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, πολλά θα εξαρτηθούν και από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Fed. Παρά το γεγονός ότι οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες λειτουργούν αυτόνομα και ανεξάρτητα, οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα διστάσει να είναι τολμηρή στα επόμενα βήματα της, όσο η Fed δεν έχει μεταβεί καν σε νομισματική χαλάρωση.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις μετά τις πληροφορίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει κανονικά στις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής από τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη του το έλλειμμα παραγωγής από την Λιβύη.

Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 1,33% στα 78,88 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έπεσε σημαντικά κατά 2,44% στα 74,06 δολάρια το βαρέλι.

Με τις επιδόσεις αυτές το Brent ολοκλήρωσε την εβδομάδα με ανεπαίσθητη κάμψη και το WTI με κάμψη ύψους 1,3%.

Αρνητικές πιέσεις δέχτηκε και ο χρυσός που υποχώρησε κατά 0,94% στα 2.536 δολάρια την ουγγιά με φόντο και την ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος. Πάντως, ο Αύγουστος ολοκληρώθηκε με ισχυρά κέρδη άνω του 3% για το πολύτιμο μέταλλο, ενώ και η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μικρό κέρδος της τάξεως του 0,2%.

Την ίδια ώρα, στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου ανέβαινε κατά 0,32% στο 101,67 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρισκόταν στο 1,1048 με το ευρώ να χάνει περίπου 0,26%.

Πάντως, συνολικά για το μήνα ο δείκτης δολαρίου κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξεως του 2,4% καθιστώντας τον Αύγουστο τον πλέον αδύναμο μήνα από τον Νοέμβριο του 2023.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στο 2,2% στην Ευρωζώνη (πίνακες)

Bitcoin: Γιατί οι δυνητικοί αγοραστές αποθαρρύνονται από την αγορά cryptos

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στη συγχώνευση των Παγκρήτια Τράπεζα – Attica Bank

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version