(Τελευταία ενημέρωση – 13:50)
Με θετικά πρόσημα συνεχίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε στενό εύρος τιμών, λίγο κάτω από τις 1.460 μονάδες. Η βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία, ειδικά στις αγορές του εξωτερικού, αποτελεί κομβικό παράγοντα για την παραμονή του Χ.Α. κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των 1.500 μονάδων.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (1/10) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,39% και διαπραγματεύεται στις 1.457,59 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.459,12 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.454,35 μονάδες. Οι τράπεζες είναι ο κλάδος που ξεχωρίζει με την απόδοσή του. Κέρδη κοντά στο +1% σημειώνει η ΕΤΕ, ανακάμπτοντας μετά την χθεσινή «βουτιά». Παράλληλα, ανεβάζουν «στροφές» ορισμένες μετοχές που διόρθωναν προηγουμένως, όπως ο ΟΤΕ, η Jumbo και ο ΟΛΠ.
Profit taking τεχνικής φύσεως έλαβε χώρα τη Δευτέρα, με το Σεπτέμβριο να κλείνει σε ανοδικό έδαφος, παρόλο που πρόκειται για έναν παραδοσιακά δύσκολο μήνα. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, κοντά στα 135 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το 56% της συνολικής αξίας συναλλαγών, στον «αστερισμό» της ιδιωτικής τοποθέτησης στην ΕΤΕ. Παράλληλα, το νέο μέτωπο που άνοιξε στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, επανέφερε στο προσκήνιο τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Παραμένει στο προσκήνιο η Εθνική Τράπεζα και το εν εξελίξει placement για το 10% των μετοχών, από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές μέσα σε μόλις δύο ώρες από το άνοιγμα. Χθες απασχόλησε μόνη της πάνω από το 25% των συναλλαγών στο Χ.Α. (34,35 εκατ. ευρώ), ενώ άλλαξαν «χέρια» και έξι πακέτα συνολικής αξίας 6,39 εκατ. ευρώ. Οι προσυμφωνημένες πράξεις έγιναν σε τιμές πέριξ των 7,9 ευρώ, δηλαδή κοντά στο ανώτατο εύρος (7,3 ευρώ με 7,95 ευρώ).
Το βιβλίο προσφορών κλείνει την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 16:00. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 9 φορές την πρώτη ημέρα, με την τιμολόγηση να πλησιάζει αρχικά το ανώτατο όριο του εύρους τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με υπερκάλυψη κατά 11 φορές. Ως αποτέλεσμα, εξηγεί η Eurobank Equities, το ΤΧΣ ενδέχεται να ανακοινώσει ένα στενότερο εύρος τιμών ή να δώσει guidance τιμολόγησης πιο κοντά στο ανώτατο άκρο.
Τη Δευτέρα (30/9) έληξε η προθεσμία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, φέρνοντας ορισμένες τεχνικές κινήσεις από τους επενδυτές, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους. Η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων «άγγιξε» τα 5,8 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας για ακόμη μία φορά τις προσδοκίες των αναλυτών. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η προσοχή στρέφεται στην Cenergy Holdings, καθώς την Τετάρτη (2/10) είναι προγραμματισμένη η ΓΣ για την έγκριση της ΑΜΚ, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο πακέτο στην ΕΤΕ
Άνοδο +0,47% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.257,32 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,49% στις 3.544,61 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κερδίζει +0,28% στις 2.333,99 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,256 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτο της ΕΤΕ (1,321 εκατ. τεμάχια που άλλαξαν «χέρια» στην τιμή των 7,764 ευρώ). Στα 12,587 εκατ. ευρώ η συνολική αξία των προσυμφωνημένων πράξεων. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 102,147 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα καταγράφουν 44 τίτλοι, αρνητικά 63, ενώ 8 μετοχές μένουν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική κινείται ανοδικά κατά +0,96% στα 7,75 ευρώ και έπονται η Πειραιώς (+0,5% στα 3,845 ευρώ), η Alpha Bank (+0,39% στο 1,564 ευρώ) και η Eurobank (+0,05% στα 2,059 ευρώ).
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, rebound +2,2% σημειώνει η Jumbo. Ισχυρή άνοδο καταγράφουν επίσης ο ΟΤΕ και η HELLENiQ ENERGY. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο ΟΛΠ «σκαρφαλώνει» κατά 2,1% ανακάμπτοντας μετά την χθεσινή ισχυρή πτώση του. Ο ΑΔΜΗΕ κινείται υψηλότερα κατά +2,3%. Πάνω από +1% ενισχύεται η Intralot. Αντίθετα, υποχωρούν σημαντικά η Lavipharm και η Profile. Άξια αναφοράς η «βουτιά» της Interlife κατά -4,7% στον απόηχο της δημοσίευσης των εξαμηνιαίων μεγεθών της, καθώς και η διολίσθηση της ΕΚΤΕΡ κατά –4,1%.
Η Αθήνα «ψαλίδισε» τα κέρδη του Σεπτεμβρίου
Με τις διορθωτικές τάσεις των διεθνών αγορών -κυρίως των ευρωπαϊκών- συντονίστηκε τη Δευτέρα η Λεωφόρος Αθηνών, ολοκληρώνοντας με απώλειες τον κατά τα άλλα θετικό Σεπτέμβριο. Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε τη χειρότερη συνεδρίαση από τη «Μαύρη Δευτέρα» 5 Αυγούστου, έχοντας από τότε να καταγράψει ημερήσια πτώση άνω του -1%. Οπισθοχώρησε στις παρυφές των 1.450 μονάδων, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να ενισχυθεί κατά +1,45% σε μηνιαία βάση (Σεπτέμβριος), +3,39% σε τριμηνιαία (γ’ τρίμηνο) και +12,28% σε 9μηνιαία.
Αρνητικός πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε κατά -2%. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες απασχόλησαν πάνω από το 55% του συνολικού τζίρου (76,088 εκατ. ευρώ από τα 135,131 εκατ. ευρώ), με πρώτη και καλύτερη την Εθνική, για την οποία έγιναν συναλλαγές 34,351 εκατ. ευρώ. Στην πρεμιέρα του placement, η ΕΤΕ διολίσθησε κατά -2,14% στο χαμηλό ημέρας των 7,676 ευρώ, κρατώντας ίσες αποστάσεις από το εύρος της τιμής διάθεσης (από 7,3 ευρώ έως 7,95 ευρώ). Ωστόσο, στα υψηλά ημέρας ξεπέρασε το ανώτατο όριο, «χτυπώντας» ακόμη και τα 7,974 ευρώ.
Μετά τα απανωτά ρεκόρ, ήρθε η ώρα της διόρθωσης για τον ΟΤΕ. Η μετοχή του ομίλου τηλεπικοινωνιών κατέγραψε «βουτιά» -3,67% τη Δευτέρα (15,49 ευρώ) και απομακρύνθηκε από την κορυφή των 16 ευρώ, που κατέκτησε πρόσφατα. Εύλογη θεωρείται η κατοχύρωση κερδών, καθώς ο τίτλος σημειώνει άνοδο +20,08% φέτος. Άκρως επιτυχημένο -χρηματιστηριακά- το πρώτο τρίμηνο του κ. Κώστα Νεμπή στο «τιμόνι» (ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιουλίου), καθώς ο ΟΤΕ «σκαρφάλωσε» κατά +15,25% από το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΔΕΗ διεύρυνε τη διαφορά της από το υψηλό 8 μηνών των 12,38 ευρώ που σημείωσε την περασμένη Πέμπτη (26/9). Μέσα σε δύο ημέρες έχασε σωρευτικά -2,75%, αλλά παρέμεινε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 12 ευρώ. Εντός του 2024 ή εναλλακτικά σε επίπεδο 9μηνου έχει κερδίσει +7,89% και η κεφαλαιοποίησή της «αγγίζει» τα 4,6 δισ. ευρώ, ούσα η 8η πολυτιμότερη εισηγμένη του Χ.Α.
Δείχνει να μην έχει «ταβάνι» η Titan, επεκτείνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση το ιστορικό ρεκόρ της. Αισίως έφτασε στα 35,7 ευρώ, με το ενδοσυνεδριακό υψηλό της να εντοπίζεται ελάχιστα πιο πάνω, στα 35,8 ευρώ. Το τελευταίο 5ήμερο έχει «αναρριχηθεί» κατά +9,01% και φέτος παρουσιάζει μακράν την καλύτερη επίδοση όσον αφορά τα blue chips, με κέρδη της τάξης του +66,43%. Βρίσκεται ένα «βήμα» πριν τα 2,8 δισ. ευρώ ως προς την αποτίμησή της.
Τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο μηνών πραγματοποίησε χθες ο ΟΛΠ, υποχωρώντας κατά -4,46%, από τα 28 ευρώ στα 26,75 ευρώ. Οι πωλητές έσπευσαν μαζικά στη μετοχή, η οποία έκανε τζίρο άνω των 600 χιλ. ευρώ, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα συνηθισμένα. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνθηκε από το πολυετές ρεκόρ των 28,8 ευρώ, που σημείωσε τον περασμένο Μάρτιο και πλησίασε εκ νέου την προηγούμενη εβδομάδα. Στο +15,3% υπολογίζονται τα φετινά κέρδη.
Στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου σχεδόν ενός έτους σταμάτησε η Πλαστικά Θράκης (3,79 ευρώ), κλείνοντας κάτω από τα 3,8 ευρώ για πρώτη φορά από τις 9 Οκτωβρίου 2023 (3,785 ευρώ). Για να εντοπίσουμε το αμέσως επόμενο χειρότερο κλείσιμο, πρέπει να «ταξιδέψουμε» περίπου δύο χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο Νοέμβριο του 2022. Παράλληλα, η μετοχή έκανε ένα τριήμερο πτωτικό σερί που της έχει κοστίσει συνολικά -2,82%, ενώ υποχωρεί κατά -9,55% φέτος.
Διατηρείται το ευνοϊκό κλίμα στις διεθνείς αγορές
Με ρελάνς ολοκληρώθηκε ο Σεπτέμβριος για την Wall Street, ένας μήνας που ξεκίνησε νωθρά. Ο Dow Jones και ο Nasdaq «έσπαγαν» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, επιστρέφοντας χθες στα θετικά πρόσημα παρά το πτωτικό ξεκίνημα. Θεαματική ήταν η άνοδος των βασικών δεικτών στο γ’ τρίμηνο. Σταθεροποιητικό άνοιγμα προμηνύουν για σήμερα τα futures, με το κλίμα να παραμένει ευνοϊκό, μετά το σήμα για νέες μειώσεις επιτοκίων από τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Με ήπια άνοδο συνεχίζεται η συνεδρίαση της Τρίτης για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος επιβράδυνε στο κάτω από το 2%, λειτουργούν ευεργετικά για τις αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά +0,4%, όπως επίσης ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40.
Ανέκαμψαν σήμερα οι ασιατικές αγορές -οι λιγοστές που παρέμειναν ανοικτές- με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να κερδίζει σχεδόν +2%. Κλειστά παρέμειναν τα χρηματιστήρια σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα.
Διαβάστε ακόμη
Οικογένεια Τσαντίλη: Σε νέο πλειστηριασμό οι εξοχικές κατοικίες στην Αυλίδα
Ασκήσεις ισορροπίας και ρίσκα στο placement της Εθνικής Τράπεζας
«Πληρώστε και γλιτώστε» το μισό πρόστιμο στην εφορία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα