Επιφυλακτικά ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να περιμένουν την πορεία των στοιχείων κυρίως από το μέτωπο του πληθωρισμού. Αγωνία υπάρχει και για τα αποτελέσματα της Nvidia, που ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα και τα οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την πορεία των τεχνολογικών μετοχών και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε ελαφρά κατά 0,06% στις 502 μονάδες και με τους επιμέρους δείκτες του να καταγράφουν μεικτά πρόσημα. Οι εταιρείες του λιανεμπορίου έχασαν έδαφος, ενώ οι ενεργειακές κινήθηκαν ανοδικά.
Θυμίζουμε πως την Παρασκευή ο δείκτης συμπλήρωσε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση ύψους 0,11% στις 19.189 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε ελαφρά σε ποσοστό 0,12% και τις 7.278 μονάδες και ο FTSE 100 πρόσθεσε 0,57% στις 8.109 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε «βουτιά» ύψους 1,27% στις 33.758 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.674 μονάδες αυξημένος κατά 0,33%
Η εβδομάδα επιφυλάσσει σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην τελική επίδοση του πληθωρισμού για την Ευρωζώνη, όπως επίσης για τη Βρετανία.
Σημαντικά συμπεράσματα θα εξαχθούν και από τους δείκτες PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα τόσο στην ΕΕ συνολικά, όσο και ειδικότερα από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Μάλιστα, στην τελευταία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και τα τελικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.
Παράλληλα, ζωντανό παραμένει το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ τόσο σε επίπεδο πολιτικής, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τη διαμόρφωση του κυβερνητικού του επιτελείου, όσο και σε επίπεδο αγοράς, με τις Big Tech να συγκεντρώνουν τα φώτα με επίκεντρο το αστέρι της Nvidia, που ανακοινώνει αποτελέσματα την Τετάρτη.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν άλμα με φόντο την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο έλαβε το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και η Μόσχα εξαπέλυσε την ισχυρότερη αεροπορική επίθεση της εδώ και τρεις μήνες.
Διαταραχή στον κλάδο προκάλεσε και η απόφαση της Νορβηγίας να διακόψει προσωρινά την παραγωγή στο μεγαλύτερο κοίτασμα της λόγω προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.
Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Ιανουαρίου έκανε άλμα ύψους 2,76% στα 73,02 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI ανέβηκε 2,78% στα 68,88 δολάρια το βαρέλι.
Η αστάθεια αυτή στο πολεμικό πεδίο της Ουκρανίας λειτούργησε βοηθητικά και για την τιμή του χρυσού, ο οποίος ανέβηκε 1,79% φτάνοντας τα 2.615 δολάρια την ουγγιά
Η Goldman Sachs, σε έκθεση της, υποστήριξε πως το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να εκτοξευτεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ φέτος, ενώ θα συνεχίσει να ανεβαίνει και τα επόμενα χρόνια φτάνοντας έως τα 3.000 δολάρια την ουγγιά κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας Τραμπ.
Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σταθεροποιητικά μετά το πολυήμερο ανοδικό σερί του με τον δείκτη δολαρίου να πέφτει 0,34% στο 106,33 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0581 με το ευρώ να κερδίζει 0,37%.
Διαβάστε ακόμη
Μεγαλώνει το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για κινεζικές εταιρίες τεχνολογίας
«Στοίχημα η ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό»
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Νέο εγχείρημα στα ακίνητα με τη «Bespoke Real Estate»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα