Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με το κλίμα να έχει επηρεαστεί από την νέα οικονομική έκθεση της Κομισιόν, η οποία προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τα επίπεδα ανάπτυξης το 2025 διευρύνοντας έτσι περαιτέρω την αναπτυξιακή ψαλίδα μεταξύ Ευρωζώνης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξάλλου, οι αγορές της Ευρώπης δεν έχουν συνέλθει ακόμη και από το σοκ της άνετης εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ και την επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στο Καπιτώλιο, ανησυχώντας βάσιμα για τις επιπτώσεις που επιφέρει η πολιτική τους στις οικονομίες της περιοχής.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,76% στις 503 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να χάνουν έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έχασε 0,23% στις 19.220 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έπεσε 0,54% στις 7.272 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο μειώθηκε κατά 0,09% στις 8.063 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε σε ποσοστό 0,48% στις 34.191 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις

Το περιεχόμενο της φθινοπωρινής οικονομικής έκθεσης της Κομισιόν έφερε κατήφεια στις αγορές, καθώς μείωσε από το 1,4% στο 1,3% τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το 2025.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες εμφανίστηκαν μάλλον… αισιόδοξες, αν λάβουμε υπόψη ότι ο μέσος όρος των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών τοποθετεί τα επίπεδα ανάπτυξης την επόμενη χρονιά γύρω στο 1,1%.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για επίδοση κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με των ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» στο 2,1% το 2025 και στο 2,2% το 2026.

Κατά την Κομισιόν, διά στόματος του επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, οι δασμοί που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τραμπ θα έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες κυρίως σε χώρες με υψηλά εμπορικά πλεονάσματα έναντι των ΗΠΑ, όπως η Ιταλία και βέβαια η Γερμανία, που ήδη συμπληρώνει μια διετία ύφεσης.

Την ίδια ώρα και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την πορεία της βρετανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο ήταν απογοητευτικά, γεγονός που παραδέχτηκε και η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς.

Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κάτω του αναμενόμενου, μόλις κατά 0,1% για το τρίμηνο, καθώς η ανάπτυξη κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος το Σεπτέμβριο.

Προεκλογικά ο Κιρ Στάρμερ είχε δηλώσει πως επιθυμεί ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2,5% ετησίως.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες άνω του 1% συμπληρώνοντας έτσι ένα συνολικά αρνητικό πενθήμερο,

Η τιμή του Brent συμβολαίων Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,26% στα 7,57 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 1,64% στα 67,57 δολάρια το βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας αμφότεροι οι δείκτες έχουν χάσει περίπου 2%.

Λίαν αρνητικός είναι ο απολογισμός της εβδομάδας και για τον χρυσό που συμπλήρωσε την μεγαλύτερη πενθήμερη πτώση εδώ και τρία χρόνια. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διόρθωσε ελαφρά σε ποσοστό 0,27% και τα 2.564 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά. Ωστόσο, συνολικά για το πενθήμερο οι απώλειες του ξεπερνούν το 4%!

Στον αντίποδα, στις αγορές συναλλάγματος, «βασιλιάς» της εβδομάδας στέφθηκε το δολάριο, το οποίο παρά τη σημερινή ανεπαίσθητη κάμψη του, κέρδισε περίπου 1,8% για το πενθήμερο.

Ο δείκτης δολαρίου «μάζεψε» στο 106,59, ωστόσο στα επίπεδα αυτά βρίσκεται ουσιαστικά στο υψηλότερο σημείο του εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Την ίδια ώρα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0554 με το ευρώ να κερδίζει 0,23%.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025

BofA: Υπεραποδίδουν οικονομία και δημοσιονομικά στην Ελλάδα – Οι μετοχές που προτιμά

Τους πρώτους καρπούς από τη διασύνδεσή του με τη νίκη Τραμπ δρέπει ο Μασκ – Τα σχέδια για xAI και SpaceX

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα