(upd) Ισχυρές απώλειες, οι οποίες ξεπερνούν το 4%, εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επηρεαζόμενο δυσμενώς από το διεθνές sell off, το οποίο έπληξε τη Δευτέρα τις διεθνείς αγορές (η ελληνική αγορά έμεινε κλειστή χθες). Με τον πληθωρισμό, άλλωστε, να «επιμένει» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ΕΚΤ και Federal Reserve ετοιμάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια και να περιορίσουν τη διαθέσιμη ρευστότητα, προκαλώντας συνθήκες στραγγαλισμού στις χρηματαγορές.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης βουλιάζει κατά 4,57% και διαμορφώνεται στις 823,15 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 39 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (862,55 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 36 μονάδες (από 818,56 έως 854,05 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ήδη να υπερβαίνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
O τραπεζικός κλάδος τίθεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, διολισθαίνοντας στο -6,30% και τις 531,61 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατρακυλάει στο -7,6% και υπαναχωρεί στο ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ, δηλαδή κάτω της τιμής της τελευταίας ΑΜΚ (1,15 ευρώ). Στο -6,3% ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 3,18 ευρώ. Πέριξ του 6% καθορίζονται, επίσης, οι απώλειες για τις μετοχές των Alpha Bank – Eurobank. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -5,76% 0,847 ευρώ
- Eurobank -6,16% 0,8962 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -6,35% 3,184 ευρώ
- Πειραιώς -7,58% 1,012 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-4,60% και 1.983 μονάδες), οι πιέσεις εκτείνονται σ΄ όλο το μήκος και το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τη μετοχή της Mytilineos να κατακρημνίζεται στο -6,9% και τα 15 ευρώ. Κατά 6,6% υποχωρεί και η μετοχή της Lamda Development, ενώ άνω του 4% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Coca – Cola, Quest Συμμετοχών, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Motor Oil, OTE, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Τέρνα Ενεργειακή. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή όλα τα blue chips βρίσκονται συλλήβδην σε αρνητικό έδαφος.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-4,46% και 1.299 μονάδες), οι μετοχές των Cenergy, Epsilon, Profile, Fourlis, Entersoft, Intracom και Intrakat ξεχωρίζουν τουλάχιστον στο -6%, ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, ΑΒΑΞ και Autohellas χάνουν άνω του 4%. Σήμερα, δε, ξεκινά και η διαπραγμάτευση των μετοχών της Μπλε Κέδρος, η οποία στην πρεμιέρα κατρακυλάει στο -8,9% και τα 2,05 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις πέντε μετοχές κινούνται ανοδικά, 103 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 59,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.
Διεθνές sell off
Οι επενδυτές, από τα πρώτα λεπτά της ημέρας, σπεύδουν να ευθυγραμμιστούν με τις χθεσινές απώλειες των ξένων αγορών, οι οποίες διολίσθησαν στο «κόκκινο», υπό τον φόβο των διαδοχικών -και μεγάλων- αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.
O S&P 500, για παράδειγμα, εισήλθε και τυπικά σε bear market (αρκούδες), καθώς έκλεισε στις 3.741 μονάδες, εμφανίζοντας κάμψη κατά σχεδόν 4%. Βουτιά κατά 2,8% σημείωσε και ο Dow Jones, ενώ άνω του 4,5% καθορίστηκαν οι απώλειες για τον Nasdaq, Σήμερα, οι ανησυχίες φαίνεται ότι επιμένουν, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να διαπραγματεύεται στο -1,2%, παρά το πρωινό θετικό ξεκίνημα.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται εξ ολοκλήρου στην προσεχή συνεδρίαση της Federal Reserve, κατά την οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα αποφασιστεί νέα σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Με τον πληθωρισμό δε, να εκτινάσσεται σε ρεκόρ 41 ετών (8,6% τον Μάιο), δεν αποκλείεται η αύξηση του επιτοκίου να φθάσει τις 75 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκεται στο 0,75%), ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για αναθεώρηση κατά 50 μονάδες βάσης. Βέβαιη χαρακτηρίζεται και μια νέα παρέμβαση τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίου από το 2011, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για μια αλλαγή της τάξης των 25 μονάδων βάσης (σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%), ενώ ακόμη μεγαλύτερες κινήσεις (π.χ. κατά 50 μονάδες βάσης) αναμένονται στη συνέχεια.
Ας σημειωθεί ότι τα μεγάλα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
Ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες ( ; )
Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι, με το ελληνικό 10ετές να φθάνει στο 4,6%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017. Στο 1,62% σκαρφαλώνει και το γερμανικό (πριν λίγους μήνες κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος), ενώ το ιταλικό εκτινάσσεται στο 4,06% και το αμερικανικό στο 3,29%. Ακόμη δυσμενέστερη είναι η εικόνα στα 2ετή ομόλογα των ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται τα πλέον ευαίσθητα στο κύμα ανατιμήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις βρίσκονται στο 3,2%, το υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια κρίση του 2007-8.
Από τη στιγμή, επομένως, που οι επενδυτές πουλούν τα… πάντα, το ίδιο συμβαίνει και στο ρηχό Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο χάνει ευθύς εξαρχής τις ισχυρές αντιστάσεις των 850 μονάδων, προλειαίνοντας το έδαφος για μια κίνηση προς ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, όπως προαναφέραμε, η διάθεση για ρίσκο είναι σχεδόν μηδενική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης φόβου στην Ευρώπη κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, δηλαδή των τελευταίων δύο ετών. Στις ΗΠΑ, ο αντίστοιχος δείκτης (VIX) βρίσκεται στις 33 μονάδες.
Διαβάστε επίσης:
Cryptos: Βουτιά χωρίς τέλος – Στα ύψη ο «δείκτης φόβου» των επενδυτών
Στα ύψη ο δείκτης φόβου στην Ευρώπη – Σκαρφάλωσε σε υψηλό διετίας