Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το κλείσιμο της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αποτινάσουν την κατήφεια των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία και να ελπίζουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποφύγει μια εμπορική μετωπική με την Ευρώπη.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 520 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ανέβηκε 0,13% στις 20.384 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκανε άλμα ύψους 1,31% φτάνοντας τις 7.426 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,49% στις 8.308 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,36% στις 34.749 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 12.072 μονάδες μειωμένος κατά 0,39%.

Το καλό κλίμα στις αγορές βοήθησαν τα καλά μαντάτα από το μέτωπο της ανάπτυξης της Ευρωζώνης που έδειξε τάση βελτίωσης, καθώς τα νοικοκυριά ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.

Συγκεκριμένα οι ρυθμοί ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ συνολικά, σε σχέση με το ισχνό 0,2% του δευτέρου τριμήνου.

Σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,9%, σε σχέση με το 0,5% του δευτέρου τριμήνου.

Η ώθηση στο δείκτη αποδόθηκε κυρίως στην αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών, αλλά και στις υψηλότερες κρατικές δαπάνες που συνέβαλαν και στην αύξηση των αποθεμάτων.

Πάντως η βελτίωση στις επιδόσεις δεν αναμένεται να αλλάξει την πορεία που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεδομένου πως η οικονομική δραστηριότητα και οι δείκτες PMI παραμένουν αδύναμοι, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα σε Γαλλία και Γερμανία μπορεί να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη τους επόμενους μήνες.

Στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την ερχόμενη εβδομάδα, αναλυτές και traders περιμένουν μια ακόμη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Με τον τρόπο αυτό η χρονιά θα «κλείσει» ιδανικά, με την ΕΚΤ να έχει αποτελέσει την πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που «άνοιξε» το χορό της νομισματικής χαλάρωσης μειώνοντας έτσι συνολικά τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης φέτος.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές διεύρυναν τις απώλειες τους με νέα «βουτιά» άνω του 1%, καθώς διεθνείς αναλύσεις επιμένουν να «βλέπουν» πλεόνασμα στα επίπεδα προσφοράς παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να παρατείνει μέχρι και τα τέλη του 2026 τις περικοπές στα επίπεδα παραγωγής του.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,11% στα 71,29 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 1,33% στα 67,39 δολάρια το βαρέλι.

Με τις επιδόσεις αυτές αμφότεροι οι πετρελαϊκοί δείκτες θα «κλείσουν» την εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο, το Brent με πτώση κατά 2% και το αμερικανικό αργό περίπου 0,5%.

Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού «τσίμπησε» μετά και το θετικό Jobs Report στις ΗΠΑ, κερδίζοντας 0,52% στα 2.662 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά.

Στις αγορές συναλλάγματος, o δείκτης δολαρίου πρόσθεσε 0,33% στο 106,06 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0558 με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,27%.

Διαβάστε ακόμη

Εντείνεται η γαλλογερμανική κόντρα για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur (γράφημα)

UniCredit: Έφοδος στη γερμανική μονάδα για απάτη €200 εκατ.

Στο ποσό ρεκόρ των $33 τρισεκατομμυρίων εκτινάχθηκε το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα