Μικρές καταβολές κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται στα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 επανήλθε σε θετικό έδαφος με αύξηση 0,52% στις 553 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν κέρδη.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX υποχώρησε ελαφρά κατά 0,12% στις 22.287 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 8.154 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε ανεπαίσθητη κάμψη 0,04% στις 8.659 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 0,45% στις 38.421 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 12.952 μονάδες μειωμένος κατά 0,12%.

Παρά το γεγονός ότι οι νέες απειλές Τραμπ για το ζήτημα των δασμών και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό προβληματίζουν τους επενδυτές, είναι σαφές πως η χρονιά έχει «μπει» με το δεξί στις ευρωπαϊκές αγορές σε αντίθεση με τη Wall Street, η οποία βρίσκεται σε τροχιά διόρθωσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μέσα Ιανουαρίου ο Stoxx 600 έχει κερδίσει πάνω από 5% καταγράφοντας πολλαπλά ρεκόρ το τελευταίο διάστημα, όταν αντιστοίχως τα κέρδη του S&P 500 για το ίδιο διάστημα δεν ξεπερνούν το 2,5% και για τον Nasdaq περίπου στο 1,7%.

Δεν είναι τυχαίο πως η UBS σε νέα ανάλυση της προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορεία των αγορών της ηπειρωτικής Ευρώπης σε overweight, ενώ αισιόδοξη εμφανίστηκε σε σημείωμα της και η Bank of America σχολιάζοντας πως οι ευρωπαϊκές μετοχές απολαμβάνουν την καλύτερη έναρξη χρονιάς από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Εξάλλου και οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κινούνται θετικά. Σύμφωνα με τις συγκεντρωτικές προβλέψεις της LSEG, τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 5,4% σε ετήσια βάση, με άλμα πωλήσεων κατά 4,7%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό από το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα τα κέρδη των τραπεζών, αλλά και των εταιρειών πολυτελών ειδών με τον κλάδο να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Αν και το γενικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό όσον αφορά τις εξελίξεις των επόμενων ημερών με βασικό σημείο αβεβαιότητας τις προστατευτικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την τελική μορφή των δασμών με τους οποίους έχει απειλήσει όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές «πάτησαν» επιτέλους φρένο σήμερα με σημαντική πτώση της τάξεως του 2%, χωρίς αυτό ωστόσο να επηρεάζει τον γενικό απολογισμό της εβδομάδας που παραμένει κερδοφόρος.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Απριλίου υποχώρησε κατά 1,95% στα 74,99 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI διολίσθησε σε ποσοστό 2,07% και τα 70,96 δολάρια το βαρέλι.

Όμως αμφότεροι οι δείκτες μετρούν άνοδο περίπου 1% για το πενθήμερο, με το Brent να συμπληρώνει τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών και το αμερικανικό αργό να καταγράφει την πρώτη του κερδοφόρα εβδομάδα μετά από τέσσερις συνεχόμενες με απώλειες.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε, επίσης, και ο χρυσός με ανεπαίσθητη κάμψη στα 2.930 δολάρια την ουγγιά. Ωστόσο, για το πενθήμερο κέρδισε 1,7% χάρη και στο ρεκόρ που άγγιξε το πολύτιμο μέταλλο την Πέμπτη, στα 2.954,69 δολάρια, συμπληρώνοντας δε, αισίως την όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών!

Συνολικά από τις αρχές της χρονιάς ο χρυσός έχει ανακτήσει πλήρως την… λάμψη του με άνοδο 11,5% εκμεταλλευόμενος την αβεβαιότητα που υπάρχει για την παγκόσμια γεωπολιτική σταθερότητα και την πορεία των οικονομιών υπό την πίεση των δασμών Τραμπ βάζοντας σταθερά πλώρη για το ιστορικό ορόσημο των 3.000 δολαρίων.

Στην αγορά συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κέρδισε έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει 0,29% στο 106,68 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0454 με το ευρώ να κερδίζει 0,44%.

Όμως, σε επίπεδο εβδομάδας, το αμερικανικό νόμισμα συμπλήρωσε την τρίτη συνεχόμενη με απώλειες επηρεασμένο από τις μέχρι τώρα κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ κυρίως στο πεδίο της εμπορικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη 

Λευκός Οίκος: Ο Ζελένσκι θα υπογράψει σύντομα τη συμφωνία για τα ορυκτά

Reuters για Γερμανία: Πώς η ατμομηχανή της Ευρώπης έγινε ο μεγάλος ασθενής

Μπιλ Γκέιτς: Αυτές είναι οι τέσσερις μεγάλες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι νεότερες γενιές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ