Με απώλειες ολοκληρώθηκε ο Σεπτέμβριος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και ο μήνας επεφύλασσε αρκετές… συγκινήσεις χάρη στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και την πλεύση νομισματικής χαλάρωσης που πλέον ακολουθούν, με την Fed να έχει επίσης προστεθεί στη λίστα.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,98% στις 522 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν, πάντως, οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου, καθώς η μία μετά την άλλη οι εταιρείες του κλάδου εκδίδουν προειδοποιήσεις για πτώση πωλήσεων και κερδών λόγω μιας σειράς παραγόντων, από τον διογκούμενο ανταγωνισμό με τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έως την καθίζηση του κλάδου της ηλεκτροκίνησης.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,76% στις 19.324 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκανε βουτιά ύψους 2% και τις 7.635 μονάδες λόγω κυρίως της ελεύθερης πτώσης της μετοχής της Stellantis σε ποσοστό 15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 1,01% πέφτοντας στις 8.236 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διόρθωσε σε ποσοστό 1,73% και τις 34.125 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.877 μονάδες μειωμένος κατά 0,76%.

Το «κλείσιμο» του μήνα στάθηκε αφορμή για κύμα ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών μετά και τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.

Θυμίζουμε ενδεικτικά πως ο Stoxx 600 «έπιασε» νέο υψηλό την Παρασκευή με φόντο το πακέτο στήριξης της κινεζικής οικονομίας που ενέκρινε το Πεκίνο και τις προσδοκίες για μια ακόμη μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, μέσα στον Οκτώβριο.

Στο επίπεδο των μάκρο η μεγάλη είδηση ήρθε από τη Γερμανία και την πτώση του πληθωρισμού, όχι μόνο κάτω από το όριο του 2%, αλλά ουσιαστικά στο κατώτερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2023. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην κυριότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο έναντι του 1,9% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ, με τις δηλώσεις που έκανε, δεν επέτρεψε στις αγορές να χαλαρώσουν, καθώς προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί εκ νέου το τέταρτο τρίμηνο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της καθιερωμένης τριμηνιαίας κατάθεσης της στα μέλη της. Και στις δηλώσεις της έκανε ιδιαίτερη μνεία στους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί, κυρίως σε επίπεδο ανταγωνισμού έναντι τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας.

Πάντως, όσον αφορά το ζήτημα του πληθωρισμού, θετικός παράγοντας παραμένει η πτώση των διεθνών πετρελαϊκών τιμών, που μάλιστα για τον Σεπτέμβριο συμπλήρωσαν τον τρίτο συνεχόμενο μήνα με αρνητικό πρόσημο.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι τιμές κινήθηκαν σταθεροποιητικά, παρά και την κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή, με το Brent να πέφτει ελαφρά κατά 0,07% στα 71,93 δολάρια και το αμερικανικό WTI να ανεβαίνει 1,20% στα 68,98 δολάρια. Ωστόσο, για το μήνα συνολικά οι δείκτες παραμένουν στο… βαθύ κόκκινο.

Ο αμερικανικός δείκτης έχει χάσει πάνω από 7% αυτό το μήνα, ενώ το Brent έχει απωλέσει περίπου 9%.

Στον αντίποδα ο χρυσός έχασε σήμερα έδαφος σε ποσοστό 0,46% και τα 2.655 δολάρια την ουγγιά, ωστόσο αποχαιρετά τον Σεπτέμβριο με κέρδη. Μάλιστα συμπληρώνει τα ισχυρότερα τριμηνιαία του κέρδη εδώ και οκτώ χρόνια, από το 2016!

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο κατέγραψε μικρά κέρδη με τον δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει -0,24% στο 100,62 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1145. Αν και οι επενδυτές περιμένουν την αποψινή ομιλία του Τζερόμ Πάουελ ελπίζοντας σε επιπλέον στοιχεία για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η Fed και τον ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη

Οι βιομηχανίες που ρήμαξαν – Τα λουκέτα και οι πλειστηριασμοί για τα ακίνητα τους (pics)

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα καταπατημένα ακίνητα

Αυτό είναι το νέο mega «πράσινο» project στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα