search icon

Αγορές

Λίσα Σάλετ (Morgan Stanley): H τάση της αποδολαριοποίησης απειλεί τις αμερικανικές μετοχές

Η ισχύς του αμερικανικού νομίσματος δέχεται διαρθρωτικές πιέσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές - Χρυσός, bitcoin και γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας τα κύρια εμπόδια

Οι κινήσεις για την αποδυνάμωση της επιρροής του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο και της αποκαθήλωσής του ως κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος αποτελούν απειλή για τις αμερικανικές μετοχές, σύμφωνα με τη CIO της Morgan Stanley Wealth Management, Λίσα Σάλετ.

Η Σάλετ ανέφερε σε σημείωμά της τη Δευτέρα ότι η ισχύς του δολαρίου δέχεται διαρθρωτικές πιέσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αμερικανικές μετοχές.

Προτρέποντας τους επενδυτές στο να «εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας αλλαγής του καθεστώτος της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου», η ίδια τόνισε ότι το πρόσφατο ράλι του χρυσού και του bitcoin, το τέλος της διαχείρισης της καμπύλης αποδόσεων της Ιαπωνίας και οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσαν να ωθήσουν το δολάριο στα όριά του και να θέσουν προκλήσεις για τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Επεσήμανε πως το συνεχιζόμενο ράλι στις αμερικανικές μετοχές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή ρευστότητα που επέτρεψαν οι φορείς χάραξης πολιτικής.

«Το επίκεντρο του καθεστώτος του εύκολου χρήματος» είναι η δυναμική του δολαρίου η οποία περιόρισε τον πληθωρισμό των εισαγωγών, μείωσε τις τιμές της ενέργειας και ενδυνάμωσε τη χρηματοδότηση του χρέους και των ελλειμμάτων των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, όπως δήλωσε η Σάλετ, αυτή η δυναμική θα αντιστραφεί σύντομα.

«Αν και η συσχέτιση δεν είναι αιτιώδης συνάφεια, η σχέση της ισχύος του δολαρίου ΗΠΑ με τους δείκτες P/E αξίζει να παρακολουθείται τώρα που ο ανοδικός κύκλος του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να ωριμάζει», ανέφερε στο σημείωμά της, σύμφωνα με το Business Insider.

Η άνοδος του χρυσού και των κρυπτονομισμάτων επιφέρει το πρώτο πλήγμα στην ισχύ του δολαρίου.

Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά 18% από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, έχει κάνει άλμα πάνω από 50% φέτος και σημείωσε νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τα 73.000 δολάρια τον Μάρτιο.

«Και τα δύο δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να συμπέσουν με τις ανησυχίες για πιο επίμονο πληθωρισμό, κάτι το οποίο ενδέχεται να ακολουθηθεί από την ανάκαμψη των παγκόσμιων κυκλικών εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός», ανέφερε η Σάλετ.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία εισήλθε πρόσφατα στην πρώτη ανοδική αγορά της εδώ και 34 χρόνια και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει εγκαταλείψει τα μέτρα ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων. Η Σάλετ προβλέπει ότι η πιθανότητα προσαρμογής της πολιτικής της BοJ θα παραμείνει.

«Αυτό θα επιτρέψει την αναπροσαρμογή των επιτοκίων προς τα πάνω και θα συμβάλει στην ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου. Μαζί με τα κίνητρα συνταξιοδότησης και τις βελτιωμένες προοπτικές για τις ιαπωνικές μετοχές, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ροές επαναπατρισμού των ιαπωνικών επενδύσεων οι οποίες θα απομακρυνθούν από τις αμερικανικές μετοχές», επεσήμανε.

Η κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα για θέματα γεωπολιτικής και εμπορίου, είτε αυτά πρόκειται για τα μικροτσίπ είτε το TikTok, μπορεί επίσης να συμβάλει στην τάση της απο-δολαριοποίησης.

«Η πρόσφατη κίνηση της τιμής του χρυσού, παράλληλα, θα μπορούσε να σχετίζεται με την επιθυμία της Κίνας να οικοδομήσει αξιοπιστία για το ρενμίνμπι. Δεδομένου ότι οι προεκλογικές εκστρατείες στις ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μία διπλωματικά εχθρική στάση έναντι της Κίνας ανεξαρτήτως του νικητή των προεδρικών εκλογών, η πίεση στο δολάριο, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια μπορεί να συνεχιστεί», σημείωσε η Σάλετ.

«Μια ευρύτερη πτώση του δολαρίου θα επηρεάσει κατά συνέπεια τις αμερικανικές μετοχές μέσω των πολλαπλασιαστών κερδών, οι οποίοι έχουν τροφοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τα πρόσφατα κέρδη της αγοράς», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Έλληνες εφοπλιστές: Παγκόσμιοι κυρίαρχοι σε τάνκερ και LNG

Πωλητήριο σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο των Καλαβρύτων (pics)

Εξωδικαστικός: Διαγραφή οφειλών μέχρι 60% και για δάνεια σε Ελβετικό φράγκο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version